Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Europsko prvenstvo

Hrvatska u dramatičnoj završnici ipak izgubila od Francuza

Autor: Alen Plahinek

18.01.2024. 19:42
Hrvatska u dramatičnoj završnici ipak izgubila od Francuza


Hrvatska rukometna reprezentacija upisala je prvi poraz na Europskom rukometnom prvenstvu. U vrlo tijesnoj utakmici u kojoj smo mi cijelo vrijeme bili lovci, a Francuzi lovina uspjeli su nam “pobjeći” sa dva razlike 34:32. Imali smo svoje šanse, međutim napadački smo nestali, najviše u drugom poluvremenu. Problemi za Hrvatsku počeli su i prije samog susreta. Najgori scenarij za hrvatske reprezentativce se dogodio, a to je da se Domagoj Duvnjak nije uspio “zakrpati” i nije ni došao u Lanxess Arenu. Kapetan reprezentacije je prije nekoliko dana dobio temperaturu i ostao je spriječen nastupiti protiv Francuske.


Toplo-hladno


Pravi rukometni El clasico je to bio u prvih 30 minuta. Na krilima prošle utakmice Luka Lovre Klarica je dvama pogocima otvorio i ovaj susret, a odmah su mu se priključili Zvonimir Srna i Mario Šoštarić i imali smo dva pogotka prednosti nakon deset minuta (7:5). Nažalost, ušli smo u crnu napadačku rupu nakon toga i povezali smo nekoliko grešaka u napadu, a Francuzi takvo nešto sigurno neće ne iskoristiti i u sljedećih pet minuta su povezali pet pogodaka, a mi smo zabili tek jedan. Otišla je voda na njihov mlin, stoga je izbornik Perkovac morao uzeti minutu odmora kako bi smirio francuski nalet.


Počelo je sjedati sve na svoje mjesto kada je među vratnice stao Dominik Kuzmanović. Otvorio je susret Matej Mandić, upisao dvije obrane, no nije bilo dovoljno. Kuzmanović je vrhunski iskoristio dobivenu priliku i do kraja poluvremena skupio šest obrana u 11 šuteva. Iz njegovih obrana stigla je i brza tranzicija koju su koristili Jelinić, Karačić i Maraš. Vidjelo se na terenu kako su igrači počeli uistinu vjerovati da bi to moglo biti “to”, pridružila se na to sve i agresivna obrana te olakšavala posao Kuzmanoviću. Na kraju 18:18 u prvom poluvremenu u jednoj vrhunskoj rukometno-šahovskoj partiji.


Napadački problem




Kao da smo u tunelima Lanxess Arene negdje zaboravili napad za drugo poluvrijeme. Fantastičan je i dalje bio Kuzmanović na vratima i držao nas na “životu” , međutim gotovo ništa od njegovih vrhunskih obrana nismo iskoristili u napadu. Zabili smo svega četiri gola u prvih 15 minuta drugog dijela, što je puno premalo u utakmici  protiv bilo koga, a kamoli Francuske. Ipak, nakon toga preuzeo je cijelu odgovornost na sebe Srna i trima pogocima nas vratio na samo minus jedan (26:27) i dao nam veliku priliku da u posljednjih deset minuta unesemo totalni nemir.


U 51. minuti norveški sudački par napravio je totalni cirkus isključivši Diku Mema zbog prekršaja na Veronu Načinoviću, ali i Načinovića zbog simuliranja tog isto prekršaja. U igri pet na pet nismo se dobro snašli, Cindrić je dva napada dodao loptu Francuzima koji su tako sedam minuta do kraja ponovno pobjegli na tri razlike (29:26). Primaknuli smo se ponovno u samoj završnici i dva puta uspjeli doći ponovno na jedan razlike, međutim za nešto više nije bilo mogućnosti.


Apsolutni heroj bio je Kuzmanović koji je na kraju upisao 13 obrana. Francuska se “nudila”, imali smo jako lijepu priliku, međutim napadački smo podbacili, to moramo biti realni i svjesni. Posebna žal ostaje za ovom utakmicom jer smo konačno nakon tko zna koliko vremena konačno imali sjajnog vratara, a nismo iskoristili to.


Prvenstvo nije gotovo, šanse za polufinale nisu nestale. Sljedeći susret igramo u subotu protiv Mađarske u 18 sati.