ponedjeljak, 6. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dominacija Sesarovih izabranika

Hrvatska nadvisila Tursku u finalu pretkvalifikacija za Olimpijske igre

Autor: Andrija Dešpoja

20.08.2023. 21:02
Hrvatska nadvisila Tursku u finalu pretkvalifikacija za Olimpijske igre

Foto: FIBA



Veliku pobjedu izborili su reprezentativci Hrvatske usred Istanbula. U finalu pretkvalifikacijskog turnira izabranici Josipa Sesara su potvrdili odličnu formu koja ih je krasila cijeli turnir, a najbolju izvedbu ponudili su u najtežoj utakmici, onoj protiv domaćina koji je igrao pred više od 15 tisuća svojih grlatih navijača.


Ovom pobjedom Hrvatska je izborila nastup sljedećeg ljeta u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Parizu u društvu s još 23 reprezentacije.


Deset hrvatskih trica


Uvodom utakmice izdominirali su na hrvatskoj strani Dario Šarić i Goran Filipović. Potonji je dvjema tricama i dvicom potpuno iznenadio domaćeg izbornika Ergina Atamana jer je Hrvatska polovicom prve dionice uspjela u naumu utišati grotlo istanbulske Sinan Erdem Arene.




Sesarovi izabranici uživali su u tim trenucima na šest plusa (6:12), a nekoliko minuta kasnije Šarić je donio i osam viška na hrvatsku stranu (8:16). U prilog je gostima išlo to što su Turci za tri gađali katastrofalnih 0-8 pa se prema koncu prve dionice mogla jednostavnije izgraditi dvoznamenkasta prednost (14:24) Sesarovih igrača.


Filipoviću i Šariću su se pridružili Ivica Zubac, Jaleen Smith i Roko Badžim i hrvatski je izbornik za razliku od domaćeg imao puno više razloga za zadovoljstvo. Osmijeh i to široki na Sesarovom licu zadržao je početkom druge četvrtine Šarić koji dvjema tricama odvodi svoju momčad na 16 plusa (16:32).


Tu je malo zastao hrvatski “raketni stroj”, jer su i Turci konačno uspjeli preko Senguna zabiti nešto izvana, a isti igrač je pogodio potom i za dva pa se domaćin malo pribrao s dolaskom na 11 zaostatka (21:32). Ipak, sve ubrzo na svoje mjesto vraća Mario Hezonja s dva dalekometgna projektila koji su ponovno Hrvatskoj donijeli 16 viška (22:38).


I nisu tu stali. Dodao je Kapusta još jednu tricu pa i Hezonja svoju treću dok je sve začinio domaći izbornik Ataman koji iz očaja napada suce i dobiva tehničku koju je Hezonja potvrido za okruglih 20 razlike (25:45) na dvije minute do poluvremena. Uspjeli su na trenutak zaprijetiti Yurtseven i Hazer (29:45), ali Šarić desetom hrvatskom tricom iz 20 pokušaja ostavlja zalihu za nastavak od 19 plusa (29:48).


U svim segmentima košarkaške igre Sesarova momčad je nadigrala Turke u prvom dijelu dvoboja, i šuterski jer su domaćini gađali 1-13 izvan perimetra i skakački (19-15 za Hrvatsku), dok se u junaka prvog dijela prometnuo Šarić s 15 koševa i šest skokova.


Korkmazov šou


Stoga nije bilo teško očekivati silovitu odmazdu Turaka koji su jednostavno morali zaigrati na sve ili ništa u preostalih 20 minuta. I krenulo je dobro domaćinu jer je Hazer otvorio nastavak s tricom za 33:48, uzvratio je na drugoj strani Smith istom mjerom, a Korkmaz potom trima tricama spušta zaostatak na samo sedam koševa (46:53).


Sesar je bio primoran zvati svoje momke na hlađenje zbog četiri minute nastavka odigrane ispod svakog kriterija. Donijelo je ta minuta odmora određene pomake prema naprijed jer su Šarić i Hezonja dali zraka sa svojim ubačajima, no Korkmaz i Yurtseven na suprotboj strani primiću Tursku na samo dva posjeda zaostatka (51:57).


Spas od potpunog raspada potom su donijeli Šarić tricom i Smith polaganjem iz kontre pa se prema završnom činu otišlo s vrlo dobrih 11 plusa za Hrvatsku (55:66). Bilo je iznimno bitno ne dopustiti domaćinu da se ponovno raspojasa, a u tom smislu su odlično došli ubačaji Darija Drežnjaka i Marija Hezonje za bijeg na 15 viška (58:73), a kad je zabio Smith tricu iz kuta Hrvatska je i prelomila pitanje pobjednika na šest minuta prije kraja.


Na semaforu je stajalo nedostižnih 16 plusa (60;76) i Turci su shvatili da se više ništa nije moglo napraviti u ovoj utakmici. Hrvatsku je u najvažnijoj utakmici na turniru predvodio Šarić s 22 koša i 11 skokova, 16 je ubacio Hezonja, a 14 Smith. Kod domaćina prednjačio je Korkmaz s 19 koševa.