Subota, 2. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Konačno

Euroliga i FIBA postigli dogovor oko kalendara natjecanja

Autor: Hina

11.07.2023. 09:27
Euroliga i FIBA postigli dogovor oko kalendara natjecanja

Foto: Foto S. DRECHSLER

Prošle sezone dva su se rasporeda preklapala u veljači, ne dopuštajući igračima iz Eurolige da predstavljaju svoje zemlje u FIBA-inim natjecanjimaZAGREB  Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) i Euroliga postigle su dogovor o izradi kalendara za klupska i reprezentativna natjecanja u sezoni 2023/24.


Prvi korak u rješavanju sukoba između Eurolige i FIBA-e je napravljen. Euroliga je službeno objavila da se natjecateljski kalendar za sezonu 2023/24. neće preklapati s nacionalnim i klupskim natjecanjima.


“FIBA i Euroliga suglasne su da će izbjeći preklapanje reprezentativnih i klupskih natjecanja u sezoni 2023./24. Istovremeno, u sljedećih dvanaest mjeseci nastavit će pronalaziti zajednička rješenja za dobrobit europske i svjetske košarke,” stoji u zajedničkom priopćenju.
FIBA je također, pristala eliminirati jedan od kvalifikacijskih “prozora”. Ranije su bila dva termina kada su reprezentacije igrale u studenom i veljači. Od sljedeće godine ostat će samo veljača.


Prošle sezone dva su se rasporeda preklapala u veljači, ne dopuštajući igračima iz Eurolige da predstavljaju svoje zemlje u FIBA-inim natjecanjima.


Euroliga također, napominje da će dvije strane nastaviti razgovarati o obostrano prihvatljivim rješenjima u sljedećoj godini kako bi postigao dogovor za dobrobit košarke u Europi i svijetu.


“Negdje se mora početi. Mislim da je ideja dobra ako sve strane sjednu za isti stol. Ako se svi usredotočimo na to, mislim da je to ostvarivo,” rekao je izvršni direktor Eurolige Paulius Motiejunas u nedavnom intervjuu s novinarkom Dorom Panteli tijekom Ljetne NBA lige.