Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

OI u Parizu

Dvostruki olimpijski pobjednik u trapu ostao bez dozvole za nošenje oružuja i OI u Parizu

Autor: Hina

11.01.2024. 13:00
Dvostruki olimpijski pobjednik u trapu ostao bez dozvole za nošenje oružuja i OI u Parizu

Foto: Foto REUTERS

Australski olimpijski odbor prekrižio ga je s liste putnika za Brazil, a početkom 2017. Diamond je osuđen. Dozvola za oružje suspendirana mu je na 10 godina, a umjesto zatvorske kazne osuđen je na uvjetnu kaznuSYDNEY  Dvostrukom olimpijskom pobjedniku u trapu Australcu Michaelu Diamondu (51) potvrđena je zabrana nošenja oružja izgubivši tako priliku natjecati se na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.


Diamond je osvojio zlatne medalje u trapu na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. i četiri godine kasnije u Sydneyju, postavši tek drugi strijelac u povijesti koji je obranio olimpijsku titulu nakon Talijana Luciana Giovanettija kojem je to uspjelo 1980. i 1984.


Podsjetimo, Hrvatska u ovoj disciplini ima dva olimpijska zlata. Giovanni Cernogoraz je osvojio zlato 2012. u Londonu, a Josip Glasnović četiri godine kasnije u Rio de Janeiru.
Diamond je trebao nastupiti i na Olimpijskim igrama 2016. u Riju, ali u svibnju te godine zaustavila ga je policija zbog sumnje da je vozio u pijanom stanju. Utvrđeno je da je u automobilu imao sačmaricu i 150 komada streljiva, a razina alkohola u krvi bila mu je tri puta veća od dozvoljene granice.


Australski olimpijski odbor prekrižio ga je s liste putnika za Brazil, a početkom 2017. Diamond je osuđen. Dozvola za oružje suspendirana mu je na 10 godina, a umjesto zatvorske kazne osuđen je na uvjetnu kaznu.


Diamond je u žalbenom postupku kasnije te godine oslobođen optužbi za tri optužbe za vatreno oružje. Pokušao je osporiti i zabranu licence, ali je njegova žalba odbijena. U rujnu prošle godine je tražio reviziju odluke. Međutim, sud Novog Južnog Walesa potvrdio je odluku o odbijanju njegovog zahtjeva za dozvolu oružja rekavši kako nije u javnom interesu dati Diamondu dozvolu za vatreno oružje.


Naveli su njegove prijestupe iz prošlosti i tvrdili da njegove nedavne aktivnosti ne mogu kompenzirati njegove postupke iz prošlosti. Kao rezultat toga, Diamond se neće moći kvalificirati za Olimpijske igre u Parizu.