Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

WOWSA

Dina Levačić nominirana za plivačicu godine u otvorenim vodama

Autor: Hina

10.01.2023. 15:07
Dina Levačić nominirana za plivačicu godine u otvorenim vodama

Foto: Milan Sabić/PIXSELL



Hrvatska daljinska plivačica Dina Levačić nominirana je za plivačicu godine u otvorenim vodama u svijetu od strane Međunarodne asocijacije daljinskog plivanja (WOWSA).


Ova 26-godišnjakinja se svojim ovogodišnjim rezultatima našla u konkurenciji olimpijskih i svjetskih prvakinja Ane Marcele Cunhe i Sharon van Rouwendaal, legende ovog sporta Sarah Thomas, Barbare Hernandez i ostalih plivačica u borbi za nagradu najbolje u 2022. godini.


Dina Levačić je preplivala Gibraltarski tjesnac sa vremenom 3 sata i 3 minute, što je drugo najbolje žensko vrijeme i jedanaesto ukupno, a ujedno je i najbolje vrijeme sezone i kod plivača i kod plivačica. Isplivala je i 35 kilometara široki Sjeverni kanal između Škotske i Sjeverne Irske za 10 sati i 26 minuta, pa joj je time ostao za isplivati još samo jedan kanal u osvajanju Oceans Seven.




Plivanje preko najopasnijih oceanskih kanala na svijetu ili Oceans Seven plivački je ekvivalent uspona na sedam najvećih vrhova svijeta. Splićanka je dosad isplivala kanal La Manche između Engleske i Francuske, kanal Catalina između otoka Catalina i kopna Kalifornije, Gibraltarski tjesnac između Španjolske i Maroka,  Sjeverni kanal između Irske i Škotske,  Kanal Molokai između Molokaija i Oahua na Havajima, te  Kanal Tsugaru između Honshua i Hokkaida u Japanu.


Samo 21 osoba završila je Oceans Seven, prema Openwaterpediji.


Dini do krune od sedam isplivanih naprestižnijih oceanskih dionica ostaje još svladavanje Cookova prolaza između Sjevernog i Južnog otoka Novog Zelanda. Ovaj 23 kilometra širok prolaz do danas su samo 103 osobe uspjele preplivati, a hipotermija i promjena vremenskih uvjeta tijekom preplivavanja najčešći su razlozi zbog kojih pokušaji ne uspiju.