Nedjelja, 30. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Ravnateljica HŠM

Danira Bilić: 'Muzej zadarske košarke sjajna je ideja koja ima našu podršku'

Autor: Šime Ćurko

28.06.2024. 11:00
Danira Bilić: 'Muzej zadarske košarke sjajna je ideja koja ima našu podršku'

Foto: Luka Jeličić



Danira Bilić (djevojački Nakić), nekada sjajna košarkašica, a kasnije dugogodišnja sportska djelatnica i dužnosnica, predstavila je jučer na prigodnom predavanju u hotelu Kolovare Hrvatski športski muzej. Upravo je Bilić ravnateljica ove državne institucije, osnovane 2003. godine, koja još uvijek čeka otvaranje javnosti. Pretpostavka je da će HŠM prve posjetitelje primiti u prosincu ove godine. Dolazak u Zadar bila je prilika za susret članice FIBA-ine kuće slavnih (jedine Hrvatice s tim priznanjem) s Krešimirom Butićem, voditeljem projekta »Muzej zadarske košarke«, koji je pokrenut još 2015. godine.


– S Butićem sam već neko vrijeme u kontaktu i upoznata sam sa svime na čemu on tako svesrdno radi. Muzej zadarske košarke je sjajna ideja, izuzetno važna i vrijedna, ne samo za Košarkaški klub Zadar nego i za cijeli grad i čuvanje sjećanja na velike košarkaške trenutke, kao i čuvanje ostavštine koju je Zadar živio i koju je imao. Vrlo je važno s time upoznati buduće generacije – kaže Bilić i dodaje:


– Muzej zadarske košarke i svi uključeni u njegovu ideju i realizaciju imat će i dalje maksimalnu potporu Hrvatskog športskog muzeja. To se posebno odnosi na stručnu podršku. Svjesni smo koliko je važno da se određeni predmeti i artefakti sačuvaju jer oni ne govore samo o uspjesima i rezultatima jednog sportskog kolektiva nego i kako je taj klub utjecao na razvoj i dinamiku grada, kao i na to kako je grad utjecao na klub. To je puno širi kontekst, koji bi se takvim muzejom sačuvao i koji bi, sigurna sam, bio izuzetno posjećen.





Bilić u bogatoj karijeri nije igrala za Zadar, ali dvoranu Jazine posebno pamti. Ne bez razloga jer tamo je njen Elemes iz rodnog Šibenika u finalu Kupa Jugoslavije u siječnju 1990. pobijedio Crvenu zvezdu 81:65.


– Jako dobro se sjećam te utakmice i punih Jazina, koje su nas nosile do pobjede. Zadar i njegova publika su mi ostali u posebnom sjećanju upravo zbog te utakmice. Kad igrate finale u takvom ambijentu osjetite da radite nešto važno.


Na upit kako komentira činjenicu da će Zadar sljedeće sezone prvi put u Premijer ligi imati dva ženska kluba, Bilić je odgovorila:


– Jako je dobro da Zadar ima žensku košarku i da je razvija. Kako, to će Zadar najbolje znati. Zadar i Dalmacija uvijek su imali i imat će i dalje velike sportske potencijale, za koje je važno da imaju mjesto i priliku gdje će se moći pravilno razvijati.


Podršku Muzeju zadarske košarke, za koji se još uvijek ne zna kada će i gdje biti postavljen, dala je i Petra Husain Pustaj, viša kustosica HŠM-a.