Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Liga prvaka

Chelsea okrenuo zaostatak iz prve utakmice i prošao dalje, a Benfica s pet "komada" ispratila najugodnije iznenađenje grupne faze iz nokaut faze

Autor: Alen Plahinek

07.03.2023. 23:08
Chelsea okrenuo zaostatak iz prve utakmice i prošao dalje, a Benfica s pet

Foto: Reuters



Odigrani su prvi uzvratni susreti osmine finala Lige prvaka. Londonski je Chelsea na svojem Stamford Bridgeu ugostio Borussiju iz Dortmunda, koja je u prvom susretu pobijedila 1:0. Večeras je Chelsea pobijedio 2:0 te tako prošao u četvrtfinale Lige prvaka, što im može značiti spas sezone, s obzirom na to da u domaćoj ligi nisu na razini na kojoj se očekuje.


Utakmica nije počela na vrijeme zbog pomalo bizarnog razloga. Naime, zbog prometnog kolapsa u Londonu, nogometaši Borussije Dortmund u dolasku na stadion kasnili su oko pol sata, što je na kraju uzrokovalo odgodu početka za 10-ak minuta.


Da prometni problemi nisu bili jedini koji su zadesili Borussiju večeras, pobrinuo je Julian Brandt koji je zbog ozljede morao teren napustiti već u 5. minuti.




Meč su bolje otvorili domaćini koji su poprilično “pritisnuli” kako bi došli do vodstva, odnosno do ukupnog izjednačenja.  Prvi udarac u okvir gola uputio je Joao Felix, no Meyer je to ukrotio. Kai Havertz je imao veliku priliku, no Emre Can ga je u trenutku udarca odgurnuo čime je izgubio kontrolu za udarac, no glavni sudac utakmice ocijenio je kako je sve bilo regularno.


Veliku šansu u 17. minuti imali su gosti. Slobodni udarac s 18-ak metara izveo je Marco Reus. Lopta je preletjela živi zid, no Kepa Arrizabalaga sjajno je reagirao i obranio.


Ogromnu priliku u 28. minuti promašio je Kai Havertz. Mladi Nijemac ostao je potpuno nečuvan na 15-ak metara, no pogodio je vratnicu.  U 32. minuti Mateo Kovačić je potegnuo iz voleja, no poprilično neprecizno i bez prave opasnosti za gol Borussije. Valja istaknuti kako je Kovačić, pomalo začuđujuće igrao od prve minute, jer je to sve rjeđe pod vodstvom Grahama Pottera, no ono što još i više začuđuje je to što je naš reprezentativac i bio kapetan londonskih plavih na večerašnjoj utakmici. Igru je naš reprezentativac napustio u 83. minuti.


U 38. minuti obrani gostiju pobjegao je Raheem Steerling, no unatoč velikoj prilici Meyer je sjajno reagirao. Na odbijanac je naletio Kai Havertz i zabio prekrasan pogodak s 20-ak metara. Nažalost po domaćine, odmah je pokazano zaleđe Sterlinga i gol je poništen. Pritisak je nastavljen u 41. minuti, no Borussia je ponovno nekako uspjela izvući bez da je primila gol.


44. minuta konačno je bila odlična za Chelsea. Chilwell je praktički preletio lijevom stranom, uputio jaku prizemnu loptu u kazneni prostor, gdje je nečuvani Sterling prvo katastrofalno promašio loptu, no odmah je imao “popravni” u kojem je zakucao loptu pod gredu za vodstvo domaćina.


Odmah početkom drugog dijela Chelsea je imao ogromnu priliku za povećanje vodstva. Marius Wolf igrao je rukom u svojem kaznenom prostoru, no Havertz je s bijele točke pogodio je vratnicu. Odmah je oglasio VAR i ispalo je da su igrači Borussije prerano ušli u kazneni prostor prilikom izvođenja penala te se sve moralo ponoviti. Havertz je ponovno uzeo loptu i gađao identični kut, no ovog puta je pogodio i Chelsea vodi 2:0.


Nakon drugog gola Borussia je proigrala i krenula raditi pritisak. Jude Bellingham je u 58. minuti imao veliku priliku, no lopta je proletjela pokraj desne vratnice. Novu veliku priliku imao je Wolf, krivac za penal, no Kepa je sjajno reagirao na jak i precizan udarac.


Chelsea je ponovno zatresao mrežu gostiju. Sterling je ponovno pobjegao obrani te nesebično dodao Gallagheru koji zabija u praznu mrežu, no pomoćni sudac označio je zaleđe Sterlinga tako da je gol poništen.


Unatooč pritisku Borussia nije uspjela večeras zabiti te se oprostila od daljnje faze Lige prvaka. Njima dalje ostaje borba za titulu u nacionalnom prvenstvu, gdje su 2. na tablici i imaju isti broj bodova kao i vodeći Bayern Munchen.


Benfica- Club Brugge 5:1


U drugom susretu večer portugalska je Benfica ugostila Club Brugge. Prva utakmica ova dva kluba završila je 2:0 za Benficu koja je pred svojim navijačima samo potvrdila prolaz u četvrtfinale.


Već u 3. minuti domaćini su odigrali praktički perfektnu akciju. Nekolicina igrača u svega par dodavanja ispremiješala je gostujuću obranu,  a Joao Mario prekrasno je poentirao petom. Nažalost po Benficu, uključio se VAR i gol je poništen zbog zaleđa u početku akcije.


Bolju i konkretniju igru Benfica je potvrdila u 39. minuti golom Rafa Silve.  Goncalo Ramos nakon dugog trka je pogodio “u trepavicu” Rafu Silvu koji poentira u donji lijevi kut. VAR se ponovno uključio, no ovog puta gol je potvrđen i slavlje u Lisabonu je počelo.



Asistent prvog pogotka, Goncalo Ramos je i sam postao strijelac. Brzom tranzicijom loptu su iz zadnje linije prebacili do Joaoa Maria koji je lijepo proigrao Ramosa. Tada je on sam ispremiješao trojicu protivničkih igrača i odlično zabio ponovno u lijevi donji kut.


Dominacija je nastavljena i u drugom dijelu. Ramos je odličnim i preciznim udarcem u lijevi donji kut ponovno zatresao mrežu.


U 70. minuti Abakar Sylla nesmotreno udara Benificinog igrača u svoje kaznenom prostoru, što je za glavnog suca ove utakmice bilo dovoljno za kazneni udarac. Joao Mario bombetinom je proparao mrežu i podigao vodstvo na 4:0.


Kako je Benfica igrala, samo se čekao trenutak kada će pasti peti gol, a to se dogodilo u 79. minuti. To je bila nova pomalo malonogometna akcija u kojoj su sudjelovala petorica igrača. Svako dodavanje išlo je “iz prve”, a David Neres hladnokrvno je poentirao u desni kut.


Počasni pogodak Club Brugge zabio je Meijer. Perfektnim udarcem, u stilu Luke Modrića, vanjskim stranom kopačkom očistio je paučinu u desnim rašljama.



Sutra u drugim uzvrtanim susretima sastaju se Bayern Munchen-PSG (1:0) i Tottenham- Milan(0:1).