Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Formula driver Inter Cars

Čak 179 automobilista jurit će "šikanama" na kvarnerskoj strani padina Učke

Autor: Miroslav Krpan

15.07.2023. 08:08
Čak 179 automobilista jurit će

Foto: Siniša Filčić (ASK Kastavac)/Foto M. KRPAN

Nedjeljno jutro od 8.30 sati predviđeno je za trening, a u 11 sati svečanim otvaranjem najavit će se start prve od dviju bodovnih vožnji



OPATIJA Na dionici nekad legendarne brdske auto utrke, na padinama Učke s kvarnerske strane, sutra se održava »9. Formula driver Inter Cars Učka 2023.«, drugo natjecanje sezone u disciplini Formula driver, svojevrsnoj kombinaciji brdskih auto utrka i autoslaloma, a sve po uzoru na natjecanja u susjednoj Italiji. Organizator utrke, Autoklub Opatija Motorsport, zaprimio je čak 179 prijava iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije. U bodovnom sustavu međunarodnog HAKS Kupa upisano je 79 vozačica i vozača iz 30 klubova, među kojima je 17 juniora i devet vozačica.


– Iz godine u godinu nastojimo pružiti što bolje uvjete sudionicima, ali i ljubiteljima brzina. Uvijek posebnu pažnju posvećujemo sigurnosti pa su tako u proteklom periodu na duljini gotovo kilometar staze postavljene nove zaštitne ograde. Zahvaljujemo svima, prvenstveno Gradu Opatija i Sportskom savezu Grada Opatija, koji su u našoj manifestaciji, prepoznali dobru sportsku i turističku priču – kazala je Martina Puž, tajnica AK Opatija Motorsport i predsjednica Organizacijskog odbora.


Sutrašnji trening i dvije bodovne vožnje, čija se vremena zbrajaju za konačni poredak, odvijat će se na dionici od Veprinca do Vele Učke, dugoj 3.600 metara, s ciljem malo niže nekadašnjeg odmarališta INA-e, a duž dionice postavljeno je devet šikana, usporenja gumama pored kojih prolaze vozila.




Nakon prvog natjecanja sezone u Buzetu, rezultatski se izdvojila vrhunska petorka koja je favorit i za nastup na Učki. Sve redom dosadašnji prvaci pojedinih sezona, Talijani Franco Giacomazzi (Lancia Delta Evo Proto), njegov sunarodnjak Marco Mazzoni (Ford Sierra), Zagrepčanin Hrvoje Belinić (Renault Clio Cup), Talijan Marco Tessari (Fiat 500 Proto), te Austrijanac Dragan Gajić (Opel Corsa HVR). Njihove pozicije, a posebno pobjedničko postolje, vrebaju i najbolji hrvatski automobilist junior 2022. godine, Vrsaranin Karlo Pelicar (Citroen AX KitCar) te Marko Leš (AK Pula-Rovinj) i Goran Sruk (AK Dubrava).


Najboljih pet poslije dvije vožnje ulaze u bonus bodovnu vožnju Top 5, ako to vremenski tjesnac satnicom prebogatog dana dozvoli, što može biti i presudno na kraju sezone.


Nedjeljno jutro od 8.30 sati predviđeno je za trening, a u 11 sati svečanim otvaranjem najavit će se start prve od dviju bodovnih vožnji.