Utorak, 21. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Zadrani u Europi

Butić i Prtajin ponovno strijelci, Modrić za povijest

Autor: Alen Plahinek

12.03.2024. 12:00
Butić i Prtajin ponovno strijelci, Modrić za povijest

Foto: SV Wehen Wiesbaden



Jako puno dobrih vijesti donijeli su nogometaši iz Zadra i njegove okolice sebi i svojim klubovima proteklog tjedna. U većini slučajeva se pobjeđivalo na terenima diljem Europe. Zabili su, sada već standardno, Karlo Butić i Ivan Prtajin. Butić je poentirao peti puta u ovoj sezoni i to u vrlo važnoj pobjedi FeralpiSala u gostima kod Modene. Rođeni Škabrnjanac zabio je drugi gol svoje momčadi u pobjedi 3:2 koja ih je zadržala na sedam bodova od sigurne zone, a isto tako ih približila na samo dva boda od »playouta«.


Dvostruke pobjede


Deveti pogodak u ligi postigao je Prtajin, a »žrtva« je ovog puta bio Hannover. Završilo je 1:1, a Vranjanin je zabio prvi pogodak na utakmici. Ovaj bod nije ni pomogao ni odmogao Prtajinovom Wehenu koji se i dalje nalazi na 13. mjestu 2. Bundeslige. Nakon dugo vremena do »punog plijena« došli su Martin Erlić i Sassuolo. Momčad iz Emilije-Romagne do ovog je vikenda imala niz od četiri poraza zaredom, no u subotu je »pao« Frosinone s 1:0. U iznimno važnu pobjedu za momčad Sassuola Erlić je ugradio svih 90 minuta. Ostao je Sassuolo pretposljednji, no sada je sigurna zona udaljena samo jedan bod.


Dvostruki program proteklog tjedna imali su Luka Modrić i Dominik Livaković, koji su u srijedu, odnosno četvrtak imali europske obveze, a onda u nedjelju i one ligaške. Modrić je igrao 13 minuta u domaćem remiju u Ligi prvaka protiv Leipziga i »umrtvio« igru, odnosno goste iz Leipziga. U nedjelju je Modrić bio starter i odigrao maestralnu utakmicu. Odradio je 82. minute, sudjelovao kod dva od četiri pogotka svoje momčadi i u potpunosti iskoristio dobivenu priliku. Koliko je nevjerojatna bila predstava zadarskog čarobnjaka govori i ocjena 9.7 stranice »SofaScore«, koja posljednjih gotovo desetak godina ne daje ocjenu veću od 9.5 igračima koji nisu upisali gol ili asistenciju. Modrić to nije. Real Madrid je ovom pobjedom nastavio suverenu juriti prema novoj tituli prvaka Španjolske.




Livakovićev Fenerbahče također je upisao dvije pobjede. U osmini finala Konferencijske lige s 3:0 u gostima svladan je belgijski Royal Union SS i praktički je osigurana sljedeća faza natjecanja. U nedjelju s 4:1 svladan je Pendikspor i »mrtva« utrka za titulu prvaka protiv Galatasaraya je nastavljena. Ostalo je još devet kola do kraja turskog prvenstva, ali i međusobni okršaj dvaju istanbulskih velikana.


Dvije utakmice odigrao je i Jakov Katuša u slovenskim Beltincima. Oni su u srijedu slavili u Kupu 5:0 protiv Ljutomera i prošli u četvrtfinale. Katuša je u tom susretu odigrao 90 minuta, dok je u ligaškom susretu za vikend odigrao 70 u remiju protiv Grosuplja (1:1). Ovim kiksom Beltinci su pali na drugo mjesto lige.


Rogić brani Sarajevo


Službeni debi u 2024. godini imao je Lovre Rogić u dresu Sarajeva. Momčad iz glavnog grada Bosne i Hercegovine odigrala je 2:2 na domaćem terenu protiv Igman Konjica, čime su prekinuli niz od tri poraza zaredom. Remi je odigrao i Rio Ave Renata Pantalona koji je odigrao svih 90 minuta. Velik je to bod protiv jedne od najboljih momčadi lige, kojim je Rio Ave izašao iz relegacijske zone. Roko Mišlov u austrijskom SPG Welsu igrao je cijeli susret, no njegova momčad upisala je četvrti poraz zaredom. Ovog puta bolji je bio Klagenfurt s 3:2, no Wels je ostao treći na tablici.


Antonio Mršić bio je u početnom sastavu Eendracht Aalsta, no njegova je momčad poražena 3:2 od Jong Cerclea. Ipak, Aalst je ostao na vrhu prvenstvene ljestvice. Drugi poraz u drugom kolu uzbekistanske Superlige upisao je Bunyodkor Frane Čirjaka. Završilo je 5:1 za Andijan, a Čirjak je igrao 55 minuta. Ivan Santini upisao je 24 minute u porazu Züricha 3:2 od Yverdona. Jakov Gurlica, Stipe Perica i Lovre Knežević remi, odnosno poraze svojih momčadi gledali su s klupe, dok Vice Baždarić nije bio u sastavu Rogaške koja je slavila u derbiju začelja protiv Radomlja i preskočila ga na pretposljednjem mjestu prvenstvene tablice.