Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Mali nogomet

Bjeliš: Sve smo bliži osnivanju županijske lige

Autor: Šime Ćurko

06.12.2023. 10:41
Bjeliš: Sve smo bliži osnivanju županijske lige

Foto: Futsal liga Zadar



Hoće li Zadarska županija sljedeće sezone dobiti službenu malonogometnu ligu?


– Vjerujemo da hoće – kaže Stipe Bjeliš, predsjednik Udruge za mali nogomet Zadarske županije, koja vodi natjecanje u četiri lige. No, za Županijski nogometni savez, te lige praktično ne postoje, budući da klubovi koji u njima nastupaju nisu članovi krovne županijske nogometne organizacije. Problem je to o kojem se govori godinama, pa i desetljećima. Čini se da bi sljedeća sezona tu situaciju mogla promijeniti nakon što je službeno potvrđena Komisija za mali nogomet Zadarske županije, u kojoj je devet članova. Prvi je to korak prema formiranju malonogometne lige sljedeće sezone.


Burčul optimist


– Komisija će u suradnji sa Županijskim nogometnim savezom raditi na svemu potrebnom da bi liga zaživjela. Cijeli život sam u nogometu i malom nogometu i optimist sam oko toga da će ono na čemu radimo vrlo brzo imati konkretne obrise. Vrijeme je za županijsku malonogometnu ligu koju će voditi naš Savez. Ima puno zadarskih igrača u šibenskim klubovima, baza je velika i nadam se da će biti dovoljno zanimanja za formiranje lige. Komisija ima punu podršku Županijskog saveza u svojim nastojanjima – kaže Leopold Burčul, dopredsjednik NS Zadarske županije.


nogomet treca hnl nk zadar – nk primorac




Uz Bjeliša u Komisiji su i Dino Kevrić, Stipe Čirjak, Frane Volpi Kobal, Giovanni Perinić, Krešimir Zrilić, Đani Milin, Mile Uroda, Danijel Zubčić. Posla je puno.


– Pred nama su tri velika izazova. Prvi su dvorane, budući da se mali nogomet po službenim propozicijama u Zadarskoj županiji može igrati samo u pet dvorana. U Mocirama i na Bilom brigu, te u Biogradu, Benkovcu i Sv. Filipu i Jakovu. Imamo najavu i mogućnosti korištenja montažne dvorane, koja bi se trebala početi graditi na ŠC Višnjik, na tzv. plavom terenu. Drugi korak je edukacija trenera za potrebne licence, budući da su trenutačno u županiji samo trojica trenera licencirani za mali nogomet, Slađan Matulina, Luka Marinović i Jurica Vidaković. Za sada su nam u 2024. u planu dva seminara za stručno osposobljavanje trenera. Treći zadatak je osigurati dovoljan broj sudaca, što ne bi trebao biti problem – objašnjava Bjeliš, i dodaje da s terena stižu dobre »povratne informacije«.



Doći će i juniori


– Za ligu je potrebno minimalno šest klubova, a naša su očekivanja da će ih biti deset do 12. To je i optimalan broj za organizaciju natjecanja, posebno zbog problema s manjkom dvorana. Registracija klubova i igrača u Županijskom nogometnom savezu donosi mogućnost i organiziranja županijskog kupa, koji je također potencijalno vrlo zanimljivo natjecanje. Razgovaramo s klubovima i imamo najave da će ih biti dovoljno za osnivanje lige. Dođe li do toga sljedeći zadatak je juniorska liga, što smo ostavili za sezonu 2025./26. Minimum koji klubovi trebaju imati jest to da su registrirani u Uredu države uprave – pojašnjava Bjeliš i zaključuje:


– Korist od osnivanja Županijske lige bila bi višestruka za igrače, trenere, službene osobe i naravno publiku. Pobjednik lige bi imao mogućnost napredovanja prema Drugoj hrvatskoj ligi, što do sada nije bio slučaj. Ovo je veliki korak, za koji se nadamo da će u punom obimu zaživjeti vrlo brzo.



Pobjeda u kvalifikacijama 52. turnira Kutija šibica


Za ovogodišnje, 52. izdanje malonogometnog turnira Kutija Šibica u Zagrebu, prijavljena je i momčad Karlovačko Futsal liga Zadar, sastavljena od igrača iz klubova sudionika natjecanja koje vodi Udruga za mali nogomet. Zadrani su u kvalifikacijama s 2:1 svladali CB Indeks Staklo Franjić, a golove su postigli Domagoj Zubčić (15’) i Josip Župan (22’). Riječ je o sastavu s uglavnom mladim igračima, u kojem su uz strijelce u prvom nastupu sudjelovali i: Tomislav Knez, Borna Jurjević Adžić, Stipe Došen, Šime Župan, Boris Labus, Leonardo Pejić, Martin Čirjak. U 1. kolu u nedjelju 10. prosinca u 19:30 sati slijedi utakmica protiv momčadi Skele Matić.