Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

El Clasico

Barcelona stekla minimalnu prednost u polufinalu Kupa protiv Reala, Luka Modrić igrao do 84. minute

Autor: Hina

02.03.2023. 23:04
Barcelona stekla minimalnu prednost u polufinalu Kupa protiv Reala, Luka Modrić igrao do 84. minute

Foto: Sergio Busquets i Luka Modrić/Foto REUTERS

Bio je to 252. natjecateljski "El Clasico", pri čemu treći ove sezone



MADRID  U prvom susretu polufinala španjolskog nogometnog Kupa kralja Barcelona je na Santiago Bernabeu pobijedila Real Madrid sa 1-0. Uzvrat je 5. travnja na Camp Nou.


Nakon što je Barcelona već osvojila španjolski Superkup, a u Primeri ima velikih sedam bodova prednosti ispred Reala, Kup Kralja je treća domaća “bojišnica” na kojoj bi Katalonci mogli biti bolji od najvećeg suparnika.


Bila je to čvrsta i tvrda, u pojedinim trenucima i nervozna utakmica bez previše pravih prilika, a susret je odlučio autogol Edera Militaoa u 26. minuti.




Bio je to 252. natjecateljski “El Clasico“, pri čemu treći ove sezone. U listopadu prošle godine Real je u prvenstvu slavio sa 3-1, no Barca je u siječanjskom finalu Superkupa uzvratila s istim rezultatom. Večeras je Barca slavila sa 1-0, a do kraja sezone još će igrati dva puta. U prvenstvu 19. ožujka, te u uzvratnom susretu Kupa 5. travnja. Oba dvoboja bit će na Camp Nou.


Domaćin je aktivnije otvorio susret i već u 12. minuti vidjeli smo prvi pogodak na utakmici, no slavlje domaćih navijača kratko je trajalo jer je strijelac Karim Benzema bio u zaleđu. Tri minute kasnije zaprijetio je Benzema, ali je njegov udarac blokiran.


Barca je povela u 26. minuti praktički iz prve prave prilike na utakmici. Gosti su “ukrali” loptu Camavingi, Torres je uposlio Kessiea koji je ušao u kazneni prostor i pucao, Courtois je obranio, ali je lopta pogodila Edera Militaoa i Nachu kroz noge ušla u gol. Suci su označili zaleđe, ali je VAR pokazao kako je pogodak regularan.


Do kraja poluvremena Real je pokušavao, ali nije uspio ozbiljnije ugroziti katalonska vrata.


Prvo uzbuđenje u nastavku vidjeli smo u 49. minuti kada je Vinicius Junior pucao, ali je njegov udarac bio blokiran. Tri minute kasnije zaprijetio je Camavinga, ali je lopta završila daleko iznad gola. U 65. minuti Daniel Carvajal je uputio opasan ubačaj pred Barcelonina vrata, ali je Marc-Andre ter Stegen bio spreman. Real je dominirao i pritiskao, ali bez konkretne završnice.


Katalonci su prvi put u nastavku zaprijetili u 72. minuti, Franck Kessie je bio u dobroj poziciji, ali je pogodio suigrača. Novo uzbuđenje vidjeli smo u 79. minuti, no Modrićev šut je obrambeni igrač blokirao klizećim startom. Posljednju priliku imao je Real, u 90. minuti je pucao Rodrygo, ali pored gola.


Modrić je igrao do 84. minute kada je umjesto njega u igru ušao Alvaro Rodriguez.


Do sada su Real i Barca 12 puta međusobno igrali u polufinalu nacionalnog Kupa. Možda i “najluđe” polufinale u povijesti “Copa del Rey” odrigrano je 1916. godine kada su Real Madrid i Barcelona odigrali čak četiri utakmice kako bi se doznao finalist.


U prvom susretu Barca je pobijedila sa 2-1, no Real je uzvratio trijumfom 4-1. Po tadašnjim pravilima nije se gledala razlika pogodaka, a kako je svaka momčad imala po jednu pobjedu, igrao se treći susret. Bila je to fantastična utakmica koja je nakon produžetaka završila 6-6, a “Kraljevski klub” je izjednačio u 119. minuti golom Santiaga Bernabeua.


Kako nije bilo pobjednika, igrao se i četvrti susret u kojem je Real slavio sa 4-2 nakon produžetaka. Zanimljivo, “Kraljevski klub” je u finalu izgubio od Athletic Bilbaoa sa 0-4.


U drugom polufinalnom paru Osasuna je u srijedu na domaćem terenu svladala Athletic Bilbao s minimalnih 1-0.


Jedini pogodak postigao je 21-godišnji marokanski napadač Ezzalzouli koji je početkom drugog poluvremena, u 47. minuti, svladao Agirrezabalu.


Hrvatski napadač Ante Budimir počeo je utakmicu za Osasunu te je igrao do 71. minute.


Uzvratna utakmica u Bilbau, na San Mames stadionu, igra se 4. travnja.