Utorak, 18. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

ZADARSKI UMJETNICI

Glazbenik Tomislav Pehar prisjeća se pjesme izvedene za Papin dolazak

Autor: Marina Šaponja

09.06.2023. 16:36
Glazbenik Tomislav Pehar prisjeća se pjesme izvedene za Papin dolazak

Foto: Arhiva ZLPapin dolazak u Zadar obilježen je i pjesmom »U čast Svetom Ocu«, koju su izveli brojni zadarski umjetnici. Tim povodom razgovarali smo s Tomislavom Peharom, autorom glazbe i spota za taj milenijski događaj. Pehar se rada na pjesmi i spotu danas prisjeća s posebnim emocijama, a uspomene su, kako priča, žive kao da je bilo jučer.


– Prvi poziv da sudjelujem u kreiranju pjesme u čast Papina dolaska dobio sam još u veljači. Bilo je jutro i nazvao me, sada pokojni, don Ivan Mustać. Ja sam se nekoliko godina prije vratio s akademije iz Zagreba i vodio sam zbor, a don Mustać je želio da ja budem taj koji će napraviti aranžman za pjesmu.


On je tada bio baš pravi organizator, alfa i omega, što bi se reklo, odbora za doček. Puno poziva, koordinacije – sve se trebalo odraditi kako bi Papin posjet Zadru, prvi nakon devet stotina godina, bio povijesni doživljaj koji će svi pamtiti, prisjetio se Pehar.


Namjera bila okupiti sve zadarske umjetnike
Tekst za pjesmu napisao je don Zdenko Dundović, koji je u stihovima objedinio sve zadarske vrijednosti, a kako navodi naš sugovornik, glazba je nastala u deset minuta.


– Kada sam prvi put dobio tekst u ruke, odmah sam sjeo za klavir i za nekoliko trenutaka glazba je bila tu, pjesma je bila spremna.U sinergiji i snazi, a na krilima duhovnosti namjera je bila okupiti sve zadarske pjevače, poput velikog Bend Aida, ali, naravno, to je bilo praktički nemoguće. Okupilo se dvadesetak vrhunskih umjetnika i uspjeli smo ih sjediniti u izvrstan glazbeni uradak, naglašava Pehar.Pjesma je zamišljena, a i napravljena da objedini sve zadarske vrijednosti i poveznicu Zadra sa Svetim Ocem.


Pjesmu su izveli zadarski pjevači Tomislav Bralić i klapa Intrade, Zoran Jelenković, Vedran Ivčić, Davor Pekota, Ivica Sikirić-Ićo, Bepo Matešić, Mladen Grdović, Vili Kalmeta, Pino i Denis, Jere Masnov, Emilija Kokić, Marina Tomašević, Željka Marinović, Amenda Stošić i Duško Lokin.


Papa je bio blizak hrvatskom narodu


– Pripreme su ukupno trajale tri mjeseca i nismo imali nekih većih poteškoća ni oko snimanja spota, sve nam je išlo po planu. Na dan Papina dolaska pjesma je puštena čak 14 puta. Nosila je tu masu ljudi, mislim da ih je bilo gotovo sto tisuća, ljudi su skandirali Svetom Ocu, kao na kakvoj nogometnoj utakmici.


Danas je pjesma ostala pomalo samozatajna, ali tih dana su je često puštale radijske postaje i televizijske kuće, ističe Pehar, koji se osobno sjeća svih priprema u kojima je sudjelovao te papinog stupanja na zadarsko tlo, trenutka koji će mu ostati u sjećanju do kraja života.


– Papa je bio jako blizak hrvatskom narodu i imali smo njegovu podršku i za vrijeme Domovinskog rata. Bilo je neopisivo biti tamo osobno. Tada su mi djeca još bila mala, pa pa sam ih nosio na leđima i sad kad se sjetim, obuzmu me emocije, za kraj razgovora će naš sugovornik.