Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

odluka europske komisije

Više od 185 milijuna eura za promicanje održivih i kvalitetnih proizvoda

Autor: Hina

21.12.2023. 16:27
Više od 185 milijuna eura za promicanje održivih i kvalitetnih proizvoda

Foto: PixabayU 2024. godini Europska komisija dodijelit će 185,9 milijuna eura za financiranje aktivnosti promicanja održivih i visokokvalitetnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Europske unije. Europska komisija ovim Godišnjim programom rada za 2024. stavlja naglasak na promotivne kampanje koje doprinose ostvarenju političkih prioriteta Europske komisije za razdoblje 2019. – 2024., odnosno Europskog zelenog plana i Strategije od polja do stola, kao i Europskom planu za borbu protiv raka.


Prijedlozi programa informiranja i promocije u pogledu poljoprivrednih proizvoda koji se provode na unutarnjem tržištu i u trećim zemljama u 2024. godini trebali bi obuhvaćati proizvode iz održivih poljoprivrednih praksi koji doprinose smanjenju upotrebe pesticida i antimikrobnih sredstava, smanjenju gnojidbe i onečišćenja vode, smanjenju emisije stakleničkih plinova, jačanju ekološke poljoprivrede i usmjerene su na dobrobit životinja.


Za odabrane programe iz održive proizvodnje namijenjeno je 62 milijuna eura, uključujući 42 milijuna eura za ekološke proizvode. Promicanje konzumacije svježeg voća i povrća kao dijela uravnotežene prehrane i dalje je jedan od temelja politike promocije. Voće i povrće su glavna kategorija proizvoda koja se sufinancira sredstvima Europske unije kroz politiku promocije.
U godišnjem programu rada za 2024. više od 18 milijuna eura bit će namijenjeno promicanju svježeg voća i povrća. Jedan od ciljeva Godišnjeg programa rada za 2024. godinu je informiranje o sustavima kvalitete i registriranim oznakama kao što su zaštićena oznaka izvornosti (ZOI), zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP) ili zajamčeno tradicionalni specijalitet (ZTS).


Promotivne aktivnosti izvan Europske unije su usmjerene prema zemljama i regijama s velikim potencijalom rasta, kao što su Kina, Japan, Južna Koreja, Singapur i Sjeverna Amerika. Ujedinjena Kraljevina i dalje je jedno od glavnih izvoznih tržišta za poljoprivredno-prehrambene proizvode Europske unije.


Poziv za podnošenje prijedloga u 2024. bit će otvoren od 18. siječnja do 14. svibnja 2024., a prijedlozi će se zaprimati putem namjenskog portala. Informativni dan održat će se 31. siječnja i 1. veljače 2024. u Bruxellesu i biti će dostupan putem interneta. među potencijalnim projektnim partnerima.