Srijeda, 28. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

sustavni pregled biljke

Vinogradari obvezni sprječavati širenje i suzbijati zlatnu žuticu

Autor: Martina PAVLOVIĆ/ Agroklub

10.08.2023. 15:44
Vinogradari obvezni sprječavati širenje i suzbijati zlatnu žuticu

Foto: GD.EPPO.INTSvi posjednici vinove loze obavezni su provoditi mjere za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice, podsjećaju iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede. Kako navode, propisane su Naredbom (NN 48/18 i NN 63/19) te u njima stoji da treba sustavno pregledavati biljke domaćina radi uočavanja moguće pojave simptoma koji upućuju na zarazu štetnim organizmom.


Vinogradari su tako obvezni uklanjati oboljele trsove s korijenom koji pokazuju simptome karakteristične za fitoplazme. Također, mora se obavljati sustavno praćenje pojave američkog cvrčka vizualnim pregledima naličja listova ili metodom otresanja od sredine svibnja, te odraslih oblika postavljanjem žutih ljepljivih ploča početkom srpnja.


Zapuštene vinograde treba privesti poljoprivrednoj proizvodnji te ih redovito obrađivati i održavati ili krčiti ako se redovito ne obrađuju i održavaju. Potrebno je uništavati običnu pavitinu (Clemati vitalba).
Suzbijanje američkog cvrčka obavezno je u zaraženom i sigurnom području (demarkiranom području), u svim vinogradima i rasadnicima vinove loze. Također u nezaraženom području, u vinogradima u kojima se utvrdi njegova prisutnost, matičnim nasadima i rasadnicima vinove loze.


»Sukladno navedenoj Naredbi ako se tijekom srpnja na žutim pločama utvrdi prisutnost odraslih oblika američkog cvrčka, tada treba krajem srpnja ili početkom kolovoza obaviti treće tretiranje«, upozorili su iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede.


Kako navode, u slučaju provođenja i trećeg tretiranja nužno je voditi računa o propisanim karencama insekticida i početku berbe grožđa.


Zbog zaštite pčela važno je da se tretiranje obavlja u doba dana kad pčele ne lete te da u vinogradu prije primjene insekticida bude pokošen cvjetni podrast.


Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su na mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede.


»Posjednici vinove loze obavezni su tijekom vegetacije provoditi vizualne preglede te uoče li simptome koji upućuju na zarazu odmah obavijestiti fitosanitarnog inspektora ili Hrvatsku agencija za poljoprivredu i hranu te službenike Uprave za stručnu podršku, Ministarstva poljoprivrede«, podsjetili su.