ponedjeljak, 26. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Vidljivom poljoprivrednom aktivnosti do isplate avansa

Autor: Goran Šimunov

23.11.2023. 18:30
Vidljivom poljoprivrednom aktivnosti do isplate avansa

Foto: Marijan TOMACIako je isplata avansa u tijeku od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, nisu još svi poljoprivrednici dobili isplatu, stoga je stigao velik broj upita u Ministarstvo poljoprivrede.


Administrativne kontrole još uvijek se provode za određeni broj korisnika i to za one kod kojih na njihovim parcelama automatskom procjenom satelitskim podacima nije vidljiva poljoprivredna aktivnost, tj. parcele su im na semaforu crvene ili žute boje.


Takve parcele predmet su administrativnih kontrola, odnosno stručne procjene koju provode djelatnici Agencije za plaćanja. Više od sedamdeset djelatnika Agencije provjerava parcele, utvrđuju njenu prihvatljivost te potom parcela prelazi u zeleno. Pri tom postupku, ukoliko je potrebno, djelatnik Agencije kontaktira poljoprivrednika i traži dodatne dokaze poljoprivredne aktivnosti, kao što su npr. geotagirane fotografije.
Nakon provedbe postupka stručne procjene sve prihvatljive (zelene) parcele prelaze u proces odobravanja koja se provode jednom tjedno. Stoga, naglašavaju kako je isplata avansa i dalje u tijeku i svi poljoprivrednici kojima će se utvrditi prihvatljivost parcela (poljoprivredna aktivnost/zeleno) bit će odobreni za isplatu.


Sve stručne provjere vezane uz utvrđivanje poljoprivredne aktivnosti bit će konačno završene do 15. prosinca 2023. a za parcele za koje je u međuvremenu utvrđena poljoprivredna aktivnost bit će plaćene i prije, zavisno od dinamike provođenja stručne provjere.


Postupak administrativne kontrole putem automatske procjene satelitskim podacima provodi se na svih 107.000 poljoprivrednika koji su podnijeli Jedinstveni zahtjev za 2023. godinu i na preko 1,3 milijun poljoprivrednih parcela, a stručna procjena provodi se na 18 488 poljoprivrednika i 42.452 parcela. Za više od 88.000 poljoprivrednika i više od 1,25 milijuna parcela već je isplaćen avans tj. potvrđena je poljoprivredna aktivnost (prihvatljivost-zeleno).


Prethodne godine kontrola prihvatljivosti, tj. poljoprivredne aktivnosti provedena je na uzorku od 12.000 poljoprivrednika, odnosno na 11 posto svih korisnika. Ove godine kontrola poljoprivredne aktivnosti provedena je na svih 107.000 poljoprivrednika (100%), što je devet puta više kontrola.


Ukoliko se postupkom stručne procjene utvrdi da nema dokaza poljoprivredne aktivnosti (crveno) parcela nije prihvatljiva za isplatu potpore. U tom slučaju poljoprivrednik ima pravo prigovora temeljem kojega će se provesti supervizija (ponovna provjera svih elemenata prihvatljivosti) uzimajući u obzir činjenice iz samog prigovora. (Ministarstvo poljoprivrede)