Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

VINSKE KRONIKE

Vallis Rabiosa je blago zadarskog vinogorja: Stjepan Vučemilović proizvodi vrhunska vina!

Autor: Manuela Plohl

20.06.2024. 10:58
Vallis Rabiosa je blago zadarskog vinogorja: Stjepan Vučemilović proizvodi vrhunska vina!

Foto: OSOBNA ARHIVAU srcu zadarskog vinogorja, na mikrolokaciji Cerodol, smjestio se vinograd Stjepana Vučemilovića iz kojeg potječe njegova linija vina melodičnog naziva Vallis Rabiosa. Stjepan Vučemilović, među prijateljima i zadarskim vinskim znalcima znan je kao Stipe, a već 30 godina s velikom ljubavlju i predanošću njeguje vinograde i proizvodi vrhunska vina koja osvajaju brojne ljubitelje vina.


Došla sam u kušaonicu vinarije Vučemilović s namjerom da čujem Stipinu jedinstvenu priču, a koji me je u maniri kroničara zadarskog područja uveo u priču o povijesti svojih vinograda. Stjepan naglašava kako vina Vallis Rabiosa potječu s posjeda na položaju Cerodol, dijelu povijesnog zadarskog agera gdje se, prema izvorima, vinova loza uzgaja više od tisuću godina, a upravo Vallis Rabiosa stari je naziv ovog područja.


Na malenom i brižno njegovanom vinogradu od nepunog hektara, zasađen je vinograd u kojem se nalazi nevjerojatno širok raspon sortimenta, a posebice onog autohtonog. Raznovrsne autohtone i internacionalne sorte ponosno se šepure vinogradom, a neke od njih su pošip, grk, tribidrag, trnjak, malvasija dubrovačka, maraština, viognier, chardonnay, muškat bijeli, muškat žuti, syrah, merlot, cabernet sauvignon, petit verdot i alicante bouschet. Od svih tih sorti nastaju Stipina vina koja su osvojila brojne nagrade na nacionalnim, europskim i svjetskim natjecanjima. Dok kušavamo njegova vina Stipe s ponosom progovara o nagradama koje su njegova vina osvojila i kako svaka boca nosi dio povijesti i ljubavi prema terroiru zadarskog agera.


Vigneron iz zadarskog Dikla
Vinogradi Cerodola prostiru se na manje od jednog hektara. Stjepan Vučemilović proveo me je kroz svoj vinograd za koji je vidno privržen. Na svakom početku reda ponosno se ističe grm procvjetalih ruža. Ruže su, naime, zasađene na začecima redova kao sustav ranog upozorenja za vinogradare. One privlače insekte poput lisnih uši prije nego što napadnu vinovu lozu. Također, ruže dobivaju gljivične bolesti mnogo prije vinove loze. Iako danas znamo da soj plijesni kojem su ruže podložne nije isti kao kod vinove loze, ako su uvjeti povoljni za plijesan na ružama, možemo biti sigurni da su povoljni i za plijesan na vinovoj lozi.


Doduše postoji i onaj historijski razlog sađenja ruža. Naime, u vrijeme radova u vinogradu s konjima, ruže na kraju reda poticale su konje da se pravilno okreću na kraju redova zbog istaknutih trnova, osiguravajući da životinje ne dođu u iskušenje skratiti zavoj i oštetiti zadnju lozu.


No valja uzeti u obzir i onaj estetski karakter ruža u vinogradima te biološku raznolikost koja je u posljednje vrijeme sve važnija u svjetskim vinogradima.


Iako je sađenje ruža u vinogradima jedno od osnovnih počela vinogradarstva, prisutno je, nažalost, u malenom broju vinograda.


U Stipinim vinogradima, koji je svoje uzore tražio u najboljim francuskim vinskim regijama, poštuju se sva pravila kojima je svrha podizanje ranga kvalitete, pa tako i zelena rezidba, potom izmjena sortimenta u vinogradu sukladno napucima struke, a također je u planu i postupna izmjena uzgojnog oblika u svrhu smanjivanja prinosa, a samim time i podizanje kvalitete vina.


Zapravo Stipe je u punom smislu riječi vigneron! Za one kojima izraz nije poznat objasnit ću kako je vigneron po definiciji uzgajivač grožđa. Međutim, kada u sommelierskom smislu kažemo kako je netko pravi vigneron, misli se na osobu koja je privržena vrhunskim uzgajivačkim metodama u svrhu proizvodnje visoko kvalitetnih vina. To je osoba koja istinski živi proizvodnju vina te je spremna na brojne ustupke poput smanjivanja prinosa, a sve u svrhu kvalitete.


vina Vucemilovic, Vinograd na Cerodolu


Vinska paleta Vallis Rabiosa


Vinarija Vučemilović i njena vina Vallis Rabiosa nude široku paletu vina koja zadovoljavaju različite ukuse. Bijela vina, poput Uzorite, Chardonnaya i Pošipa, odražavaju karakteristike mikrolokacije Cerodol, i posebnost mineralnog crvenog tla na postelji od vapnenca. Iznenađujuće ugodne kiseline ovih vina posljedica su hladnijih noći (čak 5°C je hladnije na Cerodolu tijekom ljetne noći) nego li u kilometar udaljenim vinogradima uz more, te na taj način doprinose većoj svježini vina.


Uzorita iz 2023. godine mješavina je sorti malvasije dubrovačke, pošipa i grka, a odlikuje se elegantnom strukturom, toplim žutim aromatskim spektrom i blagom gorčinom na finishu, kojem vjerojatno doprinosi mala količina sorte grk, prisutna u ovom vinu. Ovo vino, s toplih 13 posto alkohola, idealno se slaže s jelima od masnije ribe, ali elegantno spravljena jela od školjki na bijelo također se mogu fenomenalno nositi s ovim vinom. Ideja sljubljivanja ove tri sorte nije tako uobičajena u Dalmaciji, te ova kombinacija vina prepoznatljivo ističe ovog vinara s idejom jedinstvenosti.


Stipe proizvodi i Chardonnay (iz 2023.) s malenim dodatkom viogniera koji mu je podario floralnost te se na taj način relativno neutralna sorta idealno istaknula naglašenijom aromatikom i pomalo je tropskih nota, ali i dalje uz ugodnu eleganciju i svježinu.


Stjepan u svom portfoliu nudi također Pošip (iz 2023.), ali i crvena vina poput vina Libar koje je blend cabernet sauvignona, merlota, syraha i tribidraga.


Među crvenim vinima, Merlot iz berbe 2022., zauzima posebno mjesto u Stjepanovom porfoliu. Ovo pomalo rustikalno vino, s 15,5 posto alkohola i laganim gotovo nezamjetnim ostatkom šećera, nudi zrele tanine koji umjereno oblažu nepce. Merlot iz Vučemilovićeve vinarije odlikuje se kao tradicionalni predstavnik vinarije i protagonist je moćnih zrelih vina Dalmacije.


Okrunjeni kralj Prošeka


Posebno mjesto u Stipinom portfoliu zauzima Prošek. Vino je ponos ove vinarije i zaslužuje najveću moguću pažnju. U trenucima kada je Hrvatska ratovala na polju zaštite imena Prošek, koje je duboko ukorijenjeno u hrvatsku baštinu, Stjepan Vučemilović nije prestajao proizvoditi Prošek, poput brojnih drugih vinara. Borio se podjednako na polju zaštite imena, ali i u smislu nastavljanja tradicije proizvodnje. Iako proizvodi Prošek u vrlo malim količinama, ovaj Prošek mogao bi služiti kao pokazni primjer kvalitete te je pravi dragulj među desertnim vinima Hrvatske, a njegova kvaliteta prepoznata je i na mnogim prestižnim natjecanjima. Njegov Prošek osvojio je zlato na DWWA za berbu 2020. te veliko zlato u Čileu 2022. za isto godište.


Svojevremeno sam kušala upravo to godište koje je lansiralo Stjepana i njegovo vino u orbitu, a u usporedbi sa sadašnjom berbom pokazuje značajne razlike, što je i logično s obzirom na popriličnu razliku u berbama, no kvalitetom su vina vrlo slična, što je odlika vrhunskih vinara koji uspijevaju isporučiti kvalitetan proizvod iz godine u godinu i nemaju velike oscilacije u proizvodnji.


Vučemilovićev Prošek (iz 2022.), proizveden je u podjednakom omjeru od sorti maraština i malvasia dubrovačka, a zrači bogatim i sočnim aromama zrele marelice, arancina, sušene breskve, limuna, grejpa i sušene smokve. Fermentacija traje i do dva mjeseca, a vino sazrijeva u malim bačvama hrvatskog hrasta te kasnije u boci. Posebnost ovog Prošeka leži u tradicionalnoj metodi prosušivanja (tal. appassimento). Ovaj Prošek grije toplih 14 posto alkohola te je umjerene svježine i fenomenalno izbalansirane s vrlo elegantnim sladorima koji ne ostavljaju dojam ljepljivosti, što je kod vina s većom razinom sladora vrlo bitna karakteristika. Vino je zapravo pravi nektar užitka te ga definitivno i bez imalo ustezanja mogu nazvati jednim od ponajboljih desertnih vina Dalmacije.


Posjet vinariji u Diklu


Za one koji žele doživjeti čaroliju Vučemilovićevih vina iz prve ruke, vinarija nudi ugodnu i romantičnu kušaonicu koja može primiti do 25 posjetitelja. Posjetitelji imaju priliku uživati u degustaciji vrhunskih vina u izvornom vinskom stvaralačkom ambijentu koji odražava strast i predanost ovog zadarskog vinara.


Vinarija Vučemilović nije samo mjesto gdje se proizvode vrhunska vina, to je mjesto gdje se tradicija poštuje, a vino stvara uz pomoć strasti, ambicije i znanja. Stjepan proizvodi vina koja pričaju priču o ljubavi, predanosti i neizmjernoj pažnji prema detaljima te je svaka kap vina iz ove vinarije odraz truda i ljubavi prema vinarstvu i Stjepanovog neumornog rada da stvori vina koja će se pamtiti.