Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

NAJULOV 2023.

U moru kod Novigrada ulovio babušku

Autor: Boris Bulić

14.09.2023. 15:31
U moru kod Novigrada ulovio babušku

Foto: Osobna arhivaIz Posedarja nam se javio Ivo Nekić, podvodni ribolovac koji je u jednom od svojih posljednjih urona u moru uspio uloviti slatkovodnu ribu. Kad ju je ugledao bio je iznenađen, ali se brzo snašao.


Čisto zadovoljstvo


– Ronio sam na potezu između Podgradine i Novigrada. U toj zoni su najčešća lovina cipal, salpa i podlanica, a nađe se katkad i poneki brancin. Koji puta ulovim više, koji puta malo manje, ali nikada nisam nezadovoljan. Sam ulazak u more i uron su za mene uvijek poseban doživljaj, tako da mjesta nezadovoljstvu nema, priča nam Ivo.


– Ni ovoga puta nije bilo nezadovoljstva, ali je zato bilo iznenađenja. More je toga dana bilo malo mutnije nego inače, tako da je vidljivost bila nešto lošija. Tako sam roneći uočio bljeskanje riba čije konture nisam uspio od prve prepoznati. Naravno, najprije sam pomislio da sam ja nešto pogrešno shvatio ili loše vidio, priča nam Ivo.


Kao salpe
– No kad sam se malo približio ugledao sam jato od preko 20 riba, ali to nisu bile ribe koje se inače viđaju. Istina, u zadnjih nekoliko dana sam ih više puta uspio ugledati.


Drže se dubine od dva metra, a ponašaju se kao salpe. Bile su to babuške. Zbog velikih kiša i poplava koje su zadesile podvelebitski dio i Zrmanja je nabujala, tako da ih je vjerojatno samo izbacila u more.


A tih dana to naše more kao da i nije bilo more jer je salinitet strašno opao. More je bilo jednostavno rečeno katastrofa, bez slanosti. Te su ribe mirno pasle tako da sam imao vremena odabrati najveću i ispaliti precizan hitac.


Puška je bila Mares Viper Pro, maska Omer Alien, peraje Mares Razor Pro, a sve se to zbilo oko 6 sati popodne, ispričao nam je Ivo Nekić.