Foto: Marijan Tomac
Protekli vikend trebalo je obaviti što više radova na otvorenom, jer ljetu i toplom vremenu došao je kraj. Kako je ovo vrijeme od berbe maslina, svi oni koji posjeduju stabla ove uljarice krenuli su u berbu. Nije samo masovnoj berbi maslina uzrok promjena vremena, već činjenica da plodovi sa stabala masovno opadaju, pa treba spasiti ovogodišnji skromni urod. Bez obzira koliko je ulja ostalo od prošlogodišnje berbe, treba sačuvati svaku kap, jer slična situacija s urodom je i u drugim mediteranskim zemljama, pa već sada cijena ulja leti u nebo.
Maslinarstvo je u najvećoj mjeri dodatna djelatnost ili hobi te je vikend vrijeme kada se obavljaju radovi u masliniku, pa tako i berba. Naša ekipa u subotu uputila se na Pašman da vižita berbu i preradu maslina. Trajekt za Preko krcat je kao da je smjena turista. Najviše je, dakako, kamioncina i sličnih vozila koji prevoze građevinski materijal i građevinske radnike, bauštelce. Uz pokojeg turista iz Slovenije i Međimurja putnike većinom čini domaći svit s vozilima krcatim ljudima i opremom potrebnom za berbu maslina.
Berba – prilika za druženje
Berba maslina nije samo posao nego i prilika za druženje. Sam posao berbe maslina nije odviše težak ukoliko su masline održavane, a takva je većina današnjih maslina. Još uvijek postoje, pogotovo na otocima, visoka stabla s velikim krošnjama i tu nastaje beračima problem.
Za berbu maslina najvažnija je organizacija i priprema. Treba, naravno, dogovoriti s uljarom termin za preradu, što nije neki problem jer na našem području ima veliki broj uljara. Osim toga, zaposlenici uljare dolaze direktno na teren i prevoze ubrane masline na preradu.
Sljedeće što se treba osigurati su kašete za ubrane plodove. Većina maslinara nema dovoljan broj kašeta, ali ih može posuditi u uljari. Mrežaste vreće koje se koriste za krumpir i kupus nisu dobre jer su od PVC vlakana i oštećuju plodove, pogotovo ukoliko u njima masline stoje dulje vrijeme.
Berbe maslina nema, dakako, bez dobrih i kvalitetnih mreža koje se rasprostru ispod stabala koja se beru. Skupljati plodove s tla je mukotrpan posao koji je davno napušten, a obavlja se samo ukoliko su masline tijekom čupanja pale izvan mreža. Kada je sve pripremljeno, treba osigurati spizu jer vrag će raditi gladan i žedan.
Najbolje informacije o urodu, randmanima i kakvoći ulja dobiju se u uljari, jer sve više je prisutno da se odmah ubrane maslina prerade. Mada ima značajan broj maslinara koji plodove od berbe do prerade drže u morskoj vodi. Za ovu metodu čuvanja plodova odlučili su se i oni koji to inače ne čine, ali zbog napada maslinove muhe uvjereni su da će ličinke muhe izaći iz plodova držanima u moru i ostati na dnu posude, te da će time biti bolja kvaliteta ulja, no treba reći kako su posve u krivu.
Čuvanje maslina u moru
Svraćamo u uljaru u Dobropoljani. U popodnevnim satima pristigli su maslinari s netom ubranim plodovima. Tog dana među prvima masline na preradu dovezli su Vedrana i Mario Hero. Obitelj Hero posjeduje u Neviđanima maslinik podignut prije sedam godina.
Iako su kao liječnici cijeli radni vijek živjeli u Rijeci, većinu umirovljeničkih dana provode u Neviđanama, odakle je rodom gospođa Vedrana djevojačkog prezimena Smoljan.
– Ovogodišnji urod maslina je daleko manji nego prošlogodišnji koji je bio izuzetno dobar, ali ulja za vlastite potrebe bit će dovoljno, govori gospodin Mario čekajući da poteknu prve kapi ovogodišnjeg ulja.
U uljaru u Dobropoljani masline na preradu dovezao je poznati maslinarski stručnjak dr. sc. Šime Marcelić iz Preka i eto prilike da analiziramo ovu maslinarsku godinu.
– Nakon prošle godine kada su rodile ama baš sve masline, kako one koje se obrađuju, tako i zapuštene, ove godine urodi su kudikamo manji i brojni maslinari ostali su šokirani i razočarani. No pokušat ću analizirati sve uzroke lošeg ovogodišnjeg uroda maslina, započinje doktor znanosti Marcelić kojeg pažljivo slušaju okupljeni maslinari.
Utjecaj brojnih nepogoda
– Prošlogodišnji bogati urod ostavio je posljedice na stablima maslina, pogotovo na onima sorte Oblica koja je najzastupljenija na ovogodišnjoj diferencijaciji cvjetnih pupova. Diferencijacija cvjetnih pupova bila je manja i kod drugih sorti, a pogotovo onih koje su prošle godine previše rodile. Sorte koje su prošle godine zbog suše u kolovozu odbacile plodove, ove godine su solidno rodile. To je bio slučaj s Istarskom bjelicom na nekim lokacijama, kaže ovaj sveučilišni profesor dodajući kako je već u doba resanja bilo vidljivo da će urodi biti skromniji.
– Tome je potpomoglo promjenjivo i kišovito vrijeme u trenutku cvatnje, pa je izostala dobra oplodnja. I kada su se maslinari nakon blagdana svetog Ante počeli procjenjivati ovogodišnji urod, vremenske prilike nisu tjerale vodu na njihov mlin. Uslijedio je napad druge generacije maslinovog moljca koji je značajan broj maslinara spriječio pravovremenim prskanjem. Ali tu nije bio kraj problema. Odmah iza napada moljca pojavio se svrdlaš koji je početkom ljeta bio iznimno aktivan. U pravilu se druge generacije moljca i svrdlaša javljaju istovremeno te se suzbijanjem moljca suzbija se i svrdlaš, no ove godine to nije bio slučaj, ističe prof. Marcelić koji je rekao kako se svrdlaš javio nešto kasnije što je iznenadilo maslinare, pogotovo one koji dolaze u svoje maslinike samo povremeno.
– Uz sve probleme početkom kolovoza najveći dio otoka Pašmana je pogodila krupa koja je oštetila značajan broj plodova, a nakon suše krajem kolovoza i početkom rujna s oborinama i završetkom žege počeo je napad maslinove muhe koji je potrajao do početka listopada. Maslinova muha je napravila neprocjenjive štete, pogotovo u maslinicima u kojima nije obavljeno njeno suzbijanje. Štete od muhe ima i u maslinicima gdje nije obavljeno njeno suzbijanje pravovremeno, ali su daleko manje. Sve u svemu ovu maslinarsku godinu treba što prije zaboraviti, završava analizu dr. sc. Šime Marcelić.
Čuvanje mladog maslinovog ulja
Mlado ulje treba čuvati u odgovarajućim spremnicima kao što su inoks tankovi ili staklene boce s tamnim staklom. U ulje je dobro staviti dva posto krupne morske soli. Metoda koju su rabili Liburni omogućuje da se ulje bolje bistri i taloži.
Nakon mjesec dana treba ulje skinuti s taloga. One praznovjerne treba podsjetiti kako ulje nije otapalo za sol, pa neće postati slano.
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
Veliki "come back"
Lindsay Vonn se vraća skijanju na utrci u St. Moritzu
Zadar
slobodan ulaz
U sklopu obilježavanja Dana grada Zadra Muzej antičkog stakla priredio bogat program
Zadar & Županija
NESREĆA
Tehnički direktor Jadrolinije opisao što se dogodilo s katamaranom “Silba”
Scena
Svjetski dan televizije
Donosimo popis kultnih serija koje morate pogledati
Hrvatska
STRANKA MARIJA RADIĆA
DOMiNO više neće biti dio vladajuće većine
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Županija
TUŽNI ODLAZAK
VIŠE OD BRODA Šarini su živjeli s ‘Princem Zadra’: ‘Godinama smo radili s njim, živjeli, dizali…’
Kultura
Alba Miočev
Mlada zadarska slikarica osvojila Grand Prix: “Bitno je da svaki dan uđem u atelje, čak i ako ne slikam…”
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Županija
POTPORE