Srijeda, 29. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

SPORTAŠ MEĐU KRAVAMA

Skromna buša sve više osvaja Liku i Hrvatsku

Autor: Marin Smolčić

16.02.2023. 17:58
Skromna buša sve više osvaja Liku i Hrvatsku

Foto: Marin SmolčićMnogi lički stočari i u ovo vrijeme opake studeni drže po Velebitu brojna stada autohtone hrvatske pasmine goveda buše. Bušama ne smeta niti metar snijega i temperature zraka od -12 stupnjeva C, što su ovih dana zahvatile planinske dijelove Like. Dodamo li tome povremeno vrlo jaku buru onda bismo, onako laički, trebali žaliti te životinje.


Tajnik nacionalne udruge uzgajivača buše je Gospićanin Ante Franić koji o bušama doslovno znade sve.


– Krave su inače životinjska vrsta kojima studen ne smeta. Osobito ne bušama. Bitno je da je buša nahranjena, a samim preživanjem krave sebi dižu tjelesnu temperaturu. Uzgajivači to znaju i već je bilo puno primjera da je snijeg prekrio buše po Velebitu i Lici, a da se one ujutro samo otresu, bez zdravstvenih tegoba ili bilo kakvih poteškoća, govori Franić dodajući kako će vam se mnogi konzumenti bušinog mesa pomalo žaliti da je meso buše za nijansu žilavije od mesa ostalih, uvoznih pasmina mlječnih goveda.
– To je zato jer je buša u odnosu na ostale pasmine goveda stalno u pokretu. Ona je »sportaš« među kravama. Na svojem imanju u Mušaluku vani imam samo nadsrešnicu pod koju se buše ponekad sklone za jakog nevremena. Inače su uvijek na otvorenom i tijekom ove zime buše su redovno ležale u snijegu. U većem dijelu Like ove zime je palo od 20 do 40 cm snijega, što uz temperature zraka oko ništice, a koja je rijetko padala niže, za ovu pasminu goveda nije predstavljao nikakav problem, tvrdi predsjednik ove udruge.


Lička buša je uz ovcu pasmine lička pramenka doista bila hraniteljica Ličana u ne tako dalekoj prošlosti. Buša je spašena od izumiranja i broj grla u neprestanom je porastu, pa sada ima oko 5.100 primjeraka. U Hrvatskoj se trenutačno uzgojem buše bavi 317 uzgajivača, a od navedene brojke primjeraka buše najmanje polovica uzgaja se u Lici.


Buša se uzgaja po principu »krava-tele«, iznimno je skromna i otporna na ličke zime, što joj omogućuje da daje posebnu kvalitetu mesa i mlijeka.