Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

NAJULOV 2023.

Sipa na udicu Davora Kolara

Autor: Boris Bulić

31.03.2023. 15:23
Sipa na udicu Davora Kolara

Foto: Privatna arhivaJavio nam se Davor Kolar, ribolovac koji je uspio ostvariti kapitalni ulov na neočekivan i ne baš svakidašnji način. Cilj su mu u ovom ribolovu bili arbuni, a na površinu je izašlo nešto sasvim drugo.


Šarena lovina


– To jutro sam bio brodom u Srednjem kanalu u ribolovu na duboku kančanicu na arbune i ostalu ribu i rezultati su bili, mogli bi reći, zadovoljavajući. Riba je grizla, a većina je kontri išla u tvrdo. No kako je jutro već odmaklo riba je poprilično stala raditi, a grizevi su bili rjeđi i slabiji, priča nam Davor.


– Koristio sam štap Savage Gear MMP2 220 centimetara, akcije 20-60 grama, rolu Penn Sargus 4000 i upredenicu od 0,18 milimetara. Predvez je bio s osnovom od 0,35 milimetara i pramama od 0,30 milimetara na kojima su bile udice Sasame.
Ulov je bio šaren. Bilo je tu arbuna, nekoliko lijepih mola, kanjaca, podlanica, okanića i šaruna, nastavlja Davor svoju priču.


Ulov za pamćenje


– Lovio sam na srdelu i na štapu sam u jednom trenutku osjetio laganije potezanje. Nije to bio nikakav klasični griz, tako da sam tek u namatanju osjetio težinu i otpor te shvatio da se radi o nečem većem.


Do samog kraja nisam znao o čemu se radi. Pomislio sam da je možda veći primjerak kokota jer sam ih ranije znao loviti po sličnim terenima, ali kada sam predvez sa 60 metara dubine dovukao do površine, ostao sam otvorenih usta. Na predvezu je bila ova divovska sipa od dva kilograma. Zgrabio sam opraru i u trenu je izvukao u brod.


Tako je cjelokupan ulov na kraju dana zaokružila ova velika sipa koja je bila i glavna tema te večeri kada se ekipa okupila oko gradela.


Ovaj će mi ribolov dugo ostati u sjećanju, ispričao nam je Davor Kolar.