Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

najulov 2024.

Šestogodišnji Petar kod Otrića ulovio lignju od 0,35 kilograma

Autor: Boris Bulić

15.02.2024. 11:46
Šestogodišnji Petar kod Otrića ulovio lignju od 0,35 kilograma

Foto: Osobna arhivaIz Kali nam se javio Krešimir Grbić koji je kao ribolovac očito uspio u životu. Naime, njegov šestogodišnji sin Petar ravnopravno s njim lovi lignje, što je za mnoge ribolovce ispunjenje životnog sna.


Mali gušti


– Ja sam inače rodom iz Privlake, a igrom slučaja smo došli živjeti u Kali na otoku Ugljanu 2019. godine, budući da je moja supruga podrijetlom odavde. Bivši sam pomorac, a od prošle godine sam nastavnik u Pomorskoj školi Zadar, pa sad imam više vremena za ove male gušte koji me oduvijek privlače, priča nam Krešimir.


– No bez obzira što sam čitav život na moru, mnoge stvari vezane uz ribolov i lov liganja su mi nepoznanica, tako da se zapravo tek učim i ispitujem tehnike. Tako sam prije nekoliko dana napravio svoj prvi predvez za panulu i upustio se u avanture vođen samo pročitanim materijalima na društvenim mrežama i tutorijalima s YouTube kanala, nastavlja Krešimir svoju priču.


Što hladnije to pliće
– Imam mali kaić, pasaru, Jugoplastiku od 4,60 metara. Na kraju sistema kojem je osnova 0,8 je Princess Calamari vezana na najlon 0,35 do zogulina na kojem je olovo čuvar, torpedo od 80 grama.Tako je skosavica udaljena nekih metar iza zogulina i olova. A kada lovimo ispod barke skosavice su Yo-Zuri. Nemamo dubinomjer, već samo Navionics.


Tako skosamo i vučemo Rapalu u neposrednoj blizini kuće, svega nekoliko stotina metara od bazne lučice Otrić.


A posebnu radost mi pruža strast s kojom moj mali Petar koji još nema šest godina sudjeluje u mojim ribolovnim avanturama. Uglavnom, Petar je u barci potpuno samostalan i uspješno lovi lignje i sipe. A kad je ovu zadnju ulovio, bila je skoro potpuna bonaca, poluoblačno vrijeme. Bili smo tek stotinjak metara od obale na dubini od oko 10 metara.


I što je vrijeme hladnije, mi idemo na manju dubinu. Inače je ova Petrova lignja bila teška 35 deka, ali za nas dvojicu je velika kao kuća.


I kako je krenulo, čini se da će me Petar vrlo brzo preteći i uskoro postati pravi majstor i od skosavice i od panule, zaključuje Krešimir.