Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

najulov 2024.

Senka Polovina ulovila lignju tešku kilogram

Autor: Boris Bulić

11.01.2024. 13:28
Senka Polovina ulovila lignju tešku kilogram

Foto: Osobna arhivaSenka Polovina je jedna od malobrojnih egerica u našoj županiji. Osim što uživa u lovu liganja s obale, Senka je poznata i po tome što joj vremenski uvjeti uglavnom ne smetaju. Ipak, u ovom su joj lovu vremenski uvjeti bili naklonjeni.


Bolje nego kauč


– Zimsko je doba za mene doba za lov liganja. Dok mnogi popodnevne i večernje sata provode pred serijama zavaljeni u kauče i fotelje, ja više volim biti na rivi i loviti lignje. Uvijek se skupi dobra ekipa, pa i kad ulov podbaci, nama bude zanimljivo, priča nam Senka.


– A ovoga je puta vrijeme bilo baš dobro. Bez vjetra u večernjoj bonaci smo svi guštali. Zabačaj, pa čekanje, pa koji skos uz konstantno nadanje da će lignja povući. Jednu manju sam uspjela do večeri uloviti i pospremiti, a onda je sve stalo, nastavlja Senka svoju priču.


Provjerena skosavica
– Slijedio je zabačaj za zabačajem, a sve kao u bunar. Sve sam moguće isprobala, ali bez uspjeha. Nikako da se barem, ma jedna i sasvim mala objesi. A onda sam odlučila zamijeniti skosavicu i na sistem postaviti jednu prokušanu, DTD Ballistic.Ali nije to bila obična skosavica. Tu sam skosavicu prije nekog vremena izvukla iz mora dok sam lovila lignje. Nije bila predugo u moru, ali je ipak promijenila boju, pa je bila sva nekako žućkasta.


I kada sam zabacila tu skosavicu, sve se okrenulo. U tom prvom zabačaju su naišli neki veliki valovi, pa nisam ni osjetila da išta vučem dok nije došla do samog kraja i zaronila.


Tek tada sam osjetila težinu pa mi je srce skoro stalo, ali je odmah i zaigralo kad sam shvatila kojim tempom i snagom lignja izvlači upredenicu iz role. Ali nije dugo izvlačila jer mi ovo ipak nije prva raketa. Malo po malo, mic po mic, zatežući kočnicu privlačila sam je sve bliže, dok mi nije došla pod noge.


A onda tri sekunde straha, dignem joj glavu da štrapne more pa je dignem i cijelu je stavim na suho. Prvo je išla jedna fotografija, a onda sam je stavila na vagu koja je pokazala kil i dva deka!


E to je ulov za gušte zbog kojega se isplati malo zalediti, ispričala nam je Senka Polovina.