ponedjeljak, 15. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

hrvatski proizvodi

Priznata osma oznaka »Dokazana kvaliteta« za med

Autor: Portal ZL

12.10.2023. 21:38
Priznata osma oznaka »Dokazana kvaliteta« za med

Foto: PixabayNakon uspješno provedenog zakonski propisanog postupka koji uključuje stručnu provjeru Specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora te postupak notifikacije na EU razini, Ministarstvo poljoprivrede je 6. listopada donijelo Rješenje o priznavanju oznake »Dokazana kvaliteta« za med. Zahtjev za priznavanje podnio je Hrvatski pčelarski savez.


Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je dobrovoljni nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda »Dokazana kvaliteta« u cilju isticanja više kvalitete hrvatskih proizvoda i postizanja još veće prepoznatljivosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na tržištu. Upravo se na ovaj način omogućuje proizvođačima isticanje hrvatskog podrijetla te višu kvalitetu proizvoda koji imaju posebne karakteristike unutar pojedinih sektora, a koje su više od propisanih pojedinim zakonodavstvom za tu hranu. U ovaj sustav mogu se uključiti svi sektori proizvodnje i prerade. Trenutačno su još priznate oznake »Dokazana kvaliteta« koje se odnose na sektore voća, konzumnih jaja, povrća, mesa peradi, mlijeka i mliječnih proizvoda, svježeg svinjskog mesa i junećeg mesa.


Kako bismo dodatno olakšali ulazak proizvođača u nacionalni sustav on je uspostavljen na način da bude prihvatljiv za mogućnost financiranja kroz Intervenciju 77.01 i 77.02 iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023.-2027. koja nudi mogućnost pokrivanja troškova certificiranja kao i potporu za aktivnosti informiranja i promoviranja koje provode skupine proizvođača.
Potrošači postaju sve više svjesniji i imaju viša očekivanja o kvaliteti hrane koju kupuju, a što predstavlja izazov i za same proizvođače. Osim informacija o zemlji podrijetla hrane, sve više promišljaju i o načinu proizvodnje hrane, postupcima i načinu uzgoja i držanja odnosno brige prema životinjama. Ovakav nacionalni sustav je upravo garancija da se kupuje domaći proizvod za čiju kvalitetu su zaslužni visoki standardi u načinu proizvodnje i prerade proizvoda, briga za okoliš i dobrobit životinja te najkraće moguće vrijeme puta od polja i farmi do stola.


Sve je više proizvođača uključenih u nacionalni sustav poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda »Dokazana kvaliteta« odnosno onih koji su prepoznali značaj i prednost ovog sustava, a popis certificiranih proizvođača možete pronaći na poveznici.


Svi detalji o sustavu »Dokazana kvaliteta« uključujući edukativne i promotivne materijale nalaze se na poveznici na mrežnoj stranici Ministarstva poljoprivrede.