ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

treba ih prepoznat

Preventivnim mjerama sprječavamo polaganje i broj prezimjelih jaja

Autor: Ranka VOJNOVIĆ/ Agroklub

14.09.2023. 17:23
Preventivnim mjerama sprječavamo polaganje i broj prezimjelih jaja

Foto: SALAMANDRE.ORGBliži se jesen i sada je vrijeme kada možemo utjecati na brojnost puževa u vrtovima i cvijetnjacima sljedeće godine. U ovom razdoblju oni polažu jaja koja će prezimiti i iz kojih će se na proljeće razviti nova generacija proždrljivih štetnika.


Nakon sušnog ljetnog perioda, jesenske kiše će navlažiti zemlju čineći je rahlijom. Dovoljno je vlage da se odrasle jedinke kreću, pronalaze pukotine i razne mračne, vlažne lokacije na koje se mogu zavući i obaviti polaganje.


Najveću glavobolju zadaje španjolski puž Arion vulgaris (crvenkasto smeđi) koji se odlikuje brzim razmnožavanjem, a jedna jedinka može položiti između 200 do 400 jaja. I pored velikih gubitaka to je znatno iznad brojnosti koju imaju domaće vrste.
Jaja su promjera 1 mm, poput kuglica stiropora. Svježe položena su skoro prozirna, a zatim postaju bijela i tamnija. Obično su položena u hrpicama.


Posebno pazite s patlidžanom


Kako bi njihovu populaciju na proljeće što više smanjili, bitno je provesti preventivne mjere koje će spriječiti polaganje i broj prezimjelih jaja.


Smanjujete brojnost odraslih jedinki korištenjem prirodnih načina, upotrebljavajte razne zamke, repelente, privucite prirodne neprijatelje poput: žaba krastača, ježeva i ptica.


Uklanjajte biljne ostatke, čupajte korijenje nekih povrtnih vrsta jer su poput magneta za puževe u ovo doba godine. Najviše hrpica ćete pronaći u korijenju patlidžana i pored podzemnog dijela cikle, bliže vratu, odnosno površini zemlje.


Posebno budite pažljivi prilikom uklanjanja ostataka patlidžana. Moje iskustvo je izuzetno negativno, jer smo prije puno godina počupane biljke odložili na kompostnu hrpu ne sluteći što će nas zadesiti sljedeće. Upravo se u korijenju krio veliki broj položenih jaja na koja nismo ni obratili pažnju u brzini da sve obavimo.


Ispostavilo se da smo sami krivi za invaziju puževa golaća koji su tamanili sve u blizini kompostne hrpe. Od tada ostatke patlidžana, korijenje, zapalimo. S cikle uklonite jaja. Možete ih zgaziti ili ostaviti na površini zemlje, jer kad se osuše, propadaju.


Vapno djeluje na puževe


Kalcifikacija kiselih tala smanjuje broj preživjelih jaja, jer vapno negativno djeluje na njih.


U blizini vrta i cvjetnjaka ne odlažite daske, cigle i slične materijale ispod kojih se stvaraju vlaga i tama, što su idealni uvjeti. U slučaju da imate gredice ograđene gredama, daskama ili ciglom pregledajte unutrašnjost, zonu između daske i zemlje. Tanjim štapom prođite kroz taj prostor izbacujući sadržaj na površinu. Pregledajte prisustvo odraslih jedinki i jaja.


Kompostnu hrpu možete preliti jakom otopinom pelina ili drugih biljaka koje ih svojim mirisom odbijaju (kopriva, češnjaka).


Iskoristite kore od lubenice da privučete što veći broj puževa, a zatim ih pokupite i uništite. Koristite limacide. Pokosite travu oko vrta. Suzbijanje je dugotrajan posao i nema jamstva da ćete ih sve uništiti, ali će na proljeće njihova brojnost biti smanjena, što daje prednost mladim biljkama da porastu i izbjegnu invaziju ovog štetnika.