Subota, 11. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

rahlo tlo

Pravo je vrijeme za sadnju raznih vrsta zelenih salata

Autor: Maja CELING CELIĆ/ Agroklub

07.09.2023. 10:30
Pravo je vrijeme za sadnju raznih vrsta zelenih salata

Foto: TRANSITIONFARM.COM



Kada kažemo zelena salata, najčešće mislimo na biljke koje formiraju glavice, a najpoznatije su puterica i kristalka. No, sorti je jako puno, a kod odabira za uzgoj treba obratiti pozornost kada se sije, kolika je duljina vegetacije, kada dozrijeva i bere, kako podnosi ljetne vrućine ili pak zime.


Moguće ih je posijati u kasno ljeto i brati do jeseni, ovisno o tome hoće li biti mraza. Važno je osigurati im rahlo, humusno tlo koje dobro zadržava vlagu. Redovito ih zalijevajte i prihranite.


Za sjetvu na otvorenom pričekajte da prođe ovaj toplinski val. No, možete ih posijati u posudice te kasnije presaditi. Također, mogu se uzgajati u posudama na balkonu i po potrebi brati mlade listove.




Donosimo vam sedam sorti koje podnose vrućinu, imaju kraću vegetaciju i možete ih posijati krajem kolovoza i početkom rujna. Rimska salata je jedna od najstarije poznatih. Duljina vegetacije joj je 70 do 75 dana. Posavka ima krhke listove, ali je tolerantna na stresove. Može se sijati od kraja kolovoza za kasnojesensku berbu.


Salata Catalogna je brzo rastuća sorta, s vegetacijom 25 do 55 dana. Njezini su listovi dugi i nazubljeni. Mogu se brati pojedinačno ili čitavu rozetu. Dobro podnosi ljetnu vrućinu i može se sijati cijelu sezonu.


Dobro znana puterica »čudo 4 sezone« jedna je od onih koja dobro podnosi i ljetnu vrućinu, kao i zimsku hladnoću te se može sijati cijele sezone. Vegetacija joj je 60 dana.


Austrijska sorta Grazer Krauthauptel je tip ledene, kristal salate. Otporna je na vrućinu. U ovom se mjesecu može sijati i atraktivna Lollo Bionda i Lollo Rossa salata, kovrčavih listova. Mogu se brati listovi ili rozete.


Vučji jezik (venezia) je stara sorta koja ne ide u klasične glavice nego se reže list. Sije se u kasno ljeto ili rano proljeće. Brzo raste, a dugo se bere.