Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Rad na okućnicama

Počinje cjelodnevni vrtlarski ritam

Autor: Jelena Sedlak

09.03.2023. 18:29
Počinje cjelodnevni vrtlarski ritam


U ovom mjesecu već osjećamo buđenje proljeća, pa gredice u našim vrtovima treba što prije pripremiti za sijanje i sadnju. To stoga što valja iskoristiti ove blage proljetne uvjete prije nego što uskoro zapeče jako ljetno sunce. Dakle, zasučimo rukave i obavimo sve što treba na vrijeme. Evo što su nam ovog mjeseca prioriteti.


Prekopavanje vrta ili ako je onaj bez motike, nanošenje novog malča. Najteži način je štihačom, a najbrži motokultivatorom, pa kako tko bude mogao, ali važno je ukopati novi sloj stajnjaka ili kakvog drugog organskog gnojiva u granulama. Pritom iz vrta treba izbaciti sve zaostale plodove, veće kamenje i grane od orezivanja voćaka. Na taj način možete se riješiti i larvi i živih insekata koje ćete zasigurno sresti u svom proljetnom vrtu.


Klijalište u ožujku možemo pripremiti tako da ga ogradimo daskama i pokrijemo staklom ili čvršćom folijom. Napunimo ga humusom ili kompostom i u njega možemo posijati sjeme povrća i cvijeća. Iznikle sadnice možemo najprije pikirati, pa kad malo zatopli, i presaditi van. I kartonske kutije za jaja mogu se pretvoriti u mala klijališta, čašice od jogurta također, samo ih izbušite na dnu, a sve možete staviti i na prozorsku dasku ako je dovoljno osunčana. Sada posijte sjeme toploljubivog povrća kao što su rajčice, paprike i patlidžan.
Orezivanje u voćnjaku privedite kraju, svakako odmah potom oprskajte voćke crvenim uljem ili kakvim drugim preparatom na bazi bakra, a to isto učinite i u vinogradu. Breskve i marelice se sada prskaju plavim uljem. Debla voćaka sada treba obijeliti ili omotati papirom svijetle boje, što bi trebalo spriječiti pucanje kore zbog razlike u noćnoj i dnevnoj temperaturi. Kada temperatura zraka poraste iznad 5-6 stupnjeva, grane voćaka treba prskati posebnim insekticidima protiv štetočina i bolesti. Važno je to učiniti prije nego što se pojave prvi listovi. Ne zaboravite orezati kivi, bobičasto voće i penjačice. U ovo vrijeme je krajnji rok za orezivanje ruža i ukrasnog grmlja koje cvate ljeti. Orezivanje ukrasnog grmlja i drveća koja cvjetaju na prošlogodišnjim izdancima treba obaviti tek nakon cvatnje, kao što je slučaj s oleanderima na primjer.


Sadnja voćki je još moguća, osim onih koje su već počele pupati. One u kontejnerima će najbolje podnijeti kasniju sadnju. Sada možemo i presađivati voćke i grmlje kojima bismo htjeli promijeniti mjesto.


Kalemljenje voćaka, grmlja i drveća najuspješnije se obavlja u proljeće. U ožujku je potrebno privesti kraju rezidbu jabučastih i koštičavih vrsta i početi s podizanjem novih nasada i podloga. Vrlo je važno u ovom periodu nastaviti s blagovremenim suzbijanjem korova te obaviti kultivaciju tla između redova. Preporučuje se sada obaviti i podmlađivanje voćaka.


Podjela trajnica je sada najpovoljnija, pa ih tako lako možemo razmnožiti, počev od božura, hortenzija, pa sve do rabarbare. Trajnice treba razdijeliti pažljivo, uz minimalno povređivanje korijena i odmah ih presaditi na novo mjesto, te obilno zaliti.Sadnja lukovica, češnjaka i krumpira moći će se obaviti ovih dana, čim se tlo zagrije do 6-7 stupnjeva.


Travnjake će trebati dobro pograbljati, a neravnine koje su se tijekom zime pojavile treba prekriti zemljom pomiješanom s pijeskom. Površina travnjaka se izravnava, posipa pijeskom i sjeme se sadi na područjima gdje nema trave. Po travnjaku se rasipa mineralno gnojivo koje sadrži dušik. Vilama se načine otvori po rubu travnjaka, kako bi u njega prodro kisik.


Živice sada treba obrezati i urediti.


Četinjače u rano proljeće također zahtijevaju brigu. Potrebno je ukloniti oštećene grane, malčirati tlo oko njih, borovom korom ili zdrobljenim češerima, kako bismo spriječili rast korova i zadržali vlagu oko stabla.


Jagodnjak također zahtijeva njegu kako bi bolje rodio. Najprije uklonite staro pocrnjelo lišće i stare brkove, kako biste novi prirast zaštitili od starih bolesti i štetnika. Nakon toga pod svaki grm nanesite gnojivo koje sadrži dušik. Trebat će ih pognojiti prije cvatnje i nakon cvatnje, a za to postoje i specijalizirana gnojiva, no možete upotrijebiti i kulinarski kvasac, pileće gnojivo, pripravak od divizme, natrij sulfat, kalij, nitrofosfat itd. Što god upotrijebili, ne pretjerujte jer jagode su osjetljive na višak gnojiva. Tlo oko grmova mora se okopati, a prije nego li se listovi počnu pojavljivati, svaki grm mora se poprskati bordoškom smjesom. Grmove je kasnije dobro poprskati otopinom kalcijevog klorida i drvenog pepela. Ako vaše jagode napadaju puževi, malčirajte ih drvenim pepelom ili borovim iglicama.


Malinjak sada također treba gnojidbu, uništavanje korova i orezivanje izdanaka.


Cvjetnjak planirajte već sada, pa počnite sijati sjeme petunija, kadifica, nevena, prkosa, astera, lobelije i drugih ljetnih cvjetnica, koje ćete uskoro presaditi na trajno mjesto. Preporučljivo je prije sijanja sjeme namočiti nekoliko minuta u otopini kalijevog permanganata. Nakon ovog postupka sjeme se mora osušiti i posaditi.


Prije sadnje lukovica također ih treba držati u otopini kalijevog permanganata tridesetak minuta, kako ne bi bile podložne bolestima koje prenose virusi i gljivice.


Stazice sada pometite i očistite ih od mahovine. Očistite i vrtni namještaj, popravite oštećenja i obojite ga svježom bojom.


Posijte vani sjeme povrća kao što je: mrkva, grašak, špinat, blitva, luk, celer, salata i čičoka. U drugoj dekadi, odnosno sredinom mjeseca se siju celer, rotkvice, kopar, pastrnjak i peršin, dok se krajem mjeseca ili u trećoj dekadi sade kupus, koraba i kelj.


Kompostiranje je savršen način za recikliranje biljnog otpada, a sada je pravo vrijeme da započnete s tom praksom.


Ružičnjak je sada vrlo zahtjevan, treba orezati i pognojiti grmove, te posaditi nove ruže jer je idealno vrijeme za taj posao.


Vinogradari sada pregledavaju promrzle čokote, kaleme na zrelo, sade kaleme vinove loze, ogrću mlade čokote, gnoje i režu vinograd, obavljaju dubinsku obradu zemljišta te popunjavaju prazna mjesta u vinogradu.


Buđenjem vegetacije bude se i brojni štetnici i uzročnici bolesti koji su prezimili na uvelom lišću, deblima i granama ili na mumificiranim plodovima. Stoga je veoma važno održavati vrt čistim, te iz njega iznijeti sve prošlogodišnje otpatke, kako bismo uklonili moguće izvore zaraze, one koji se moraju suzbiti na samom početku vegetacije. Neke od bolesti koje mogu nanijeti najviše štete su: čađava pjegavost lišća i krastavost plodova kod jabučastih vrsta, sušenje cvjetova i grančica kod koštičavog voća, kao i kovrčavost lišća.