
Foto: MANOMANO.CO.UK
U listopadu se provode ključni radovi kako bi se vrt pripremio za zimu te osigurala uspješna sezona sljedeće godine. Osim toga, vrijeme ovoga mjeseca zna biti vrlo ugodno pa je pravi užitak raditi na zemlji.
Evo pet aktivnosti koje biste svakako trebali obaviti ovoga mjeseca kako biste još ove zime mogli brati povrće te pripremiti gredice za nadolazeću sezonu.
1. Berba povrća
Prije svega treba pobrati preostalo povrće koje je osjetljivo na mraz, kao što je rajčica, paprika, mahune, krumpir, tikvice, bamija, cikla. Mrkva i peršin mogu izdržati niže temperature u zemlji, no možete ih malčirati kako gornji dio korijena ne bi ozebao. Blitva i kupusnjače poput raštike će izdržati niže temperature. Dapače, raštika će biti »slađa« kada je malo ofuri mraz.
Ubrano povrće pravilno uskladištite ili konzervirajte.
Početkom listopada možete još ubrati listove ljekovitog bilja za čaj, sirup, začine.
2. Čišćenje vrta
Nakon što ste pobrali sve povrće, uklonite biljne ostatke te ih kompostirajte. U slučaju da ih je zahvatila bolest poput plamenjače ili pepelnice, najbolje je ukloniti ih iz vrta ili spaliti, uz dodatan oprez.
Iako korov u zimskim mjesecima miruje, uklonite ga kako bi spriječili njegovo razmnožavanje u proljeće. Umjesto plijevljenja, površinu možete prekriti folijom ili malčom kako bi preko zime korov uvenuo.
Dio korovskih stabljika sa sjemenkama, poput lobode, štira i sl. možete ostaviti pticama koje će se odužiti na proljeće kontrolom štetnih insekata.
3. Obrada tla
Tradicionalno se u jesen vrt prekopava štijanjem ili frezanjem kako bi zemlja tijekom zime izmrzla, a s njom i razni štetnici. Tlo tako postaje rahlije i omogućuje se prodor vlage u dublje slojeve. Bit će to i dobra priprema za proljetnu sjetvu i sadnju kada će biti potrebno tek prekopati zemlju.
Umjesto štijanja zemlju možete prorahliti i prozračiti širokim vilama. Tako ćete sačuvati korisne mikroorganizme iz tla.
No, ako niste pobornik ni štijanja ni rahljenja, površinu možete prekriti organskim materijalima poput lišća, slame, komposta i sl., što će pomoći očuvanju strukture tla i spriječiti ispiranje hranjivih tvari.
4. Gnojidba
U listopadu se dodaje stajski gnoj, kompost ili pak zaoravaju i ukopavaju biljke za zelenu gnojidbu.
Kada je riječ o biljkama koje i dalje rastu u vrtu, na težim tlima se prihranjuju kalijem i fosforom koji jačaju njihovu otpornost na hladnoću.
5. Sjetva i sadnja
U ovom se mjesecu siju i sade vrste koje će prezimiti, pa se tako nastavlja sjetva mrkve, peršina, špinata. Početkom mjeseca još uvijek možete posijati matovilac i rikolu, a krajem, odnosno kada uvjeti to dozvole, siju se bob i grašak za ranu proljetnu berbu.
Sadi se ozimi češnjak, crveni i luk srebrenac, salata, radič, glavati kelj (Bonner Advent) te artičoka u regijama s blažom klimom.
Novoposijane usjeve možete prekriti slamom ili agrotekstilom kako bi ih zaštitili od mraza.
Također, sada se siju biljke za zelenu gnojidbu koje će u proljeće obogatiti tlo, kao što su gorušica, djetelina, raž.
najnovije
najčitanije
KK Zadar
Premijer liga, 31. kolo
U utakmici za prestiž Zadrani nadigrali Cedevitu Junior
Zdravlje i ljepota
proljetna depresija
Dulji dani i više svjetla ne znače i bolje psihičko stanje
Kultura
DRUŠTVENA SRIJEDA
Alpinist Mario Celinić gostovao u Zadru i predstavio svoju knjigu
Crna Kronika
PRESUDA suda
Kupač zadobio po život opasne ozljede u Pašmanskom kanalu. Dobio pola odštete jer je kriv koliko i gliseraš
Kultura
ženska solidarnost
Šibenska autorica Maja Gulin predstavila svoju drugu zbirku poezije u Zadru
INFOteka turizma
Okusi otoka
Dvojica braće iz Kali – Nino i Lari – prigrlili su stoku, masline i more: ‘OPG Lungić nudi samo prvoklasno…’
Zadar
Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zadra
ERLIĆ: Idemo u punu profesionalizaciju gradske uprave i firmi, natječaje će nadgledati i vanjske kontrole!
INFOteka turizma
SALI
Obitelj Filipi važan je dio maslinarskog nasljeđa na Dugom otoku! ‘S maslinarstvom smo krenuli…’
Zadar
turistički smještaj
Bježe li iznajmljivači u crnu zonu? Od početka godine pao broj ležajeva
INFOteka turizma
Obiteljski posao u Ajderevcu