Foto: ILUSTRACIJA/Luka Jeličić
Berba maslina pomalo se zahuktava i na području Zadarske županije. Uljare, njih 40-ak, otvorile su svoja vrata, ali još ne rade punom parom. Kasni zrioba pa time i berba. A, zašto? Zbog klimatoloških prilika. Suša i ekstremne vrućina u srpnju i kolovozu usporile su nakupljanje ulja u plodovima. Potom su u rujnu zaredale kiše, smežurani plodovi su živnuli i napunili se vodom, ali postotak ulja u njima se, u međuvremenu, nije bitno povećao.
Kiša na pojedinim mikrolokacijama pada gotovo svakog tjedna i u listopadu, pa stručnjaci sugeriraju odlaganje berbe.
»Plodovi su zdravi, veliki, no u njima još nema dovoljno ulja«, kaže i Ante Lulić, poznati maslinar iz Suhovara.
Što je zaustavilo nakupljanje ulja?
Lulićeve riječi potvrđuju i oni koji su već preradili dio svojih maslina. Od 100 kilograma ploda dobilo se najviše 10 do 12 litara ulja. Randman je još uvijek mali, pa stručnjaci iz Ministarstva poljoprivrede i dalje predlažu odlaganje berbe. Ali, dokle?
Iskusni maslinari znaju da sinteza ulja u plodovima počinje kad se završi proces formiranja koštice. To se obično događa tijekom srpnja i početkom kolovoza. Stvaranje ulja nastavlja se sve do obojenja plodova kada brzina nakupljanja ulja doseže svoj maksimum. Daljnje povećanje ulja u plodu je minimalno, tvrde.
Zapravo, količina ulja ostaje gotovo ista, samo se smanjuje postotak vode, što utječe na povećanje randmana, smatra i Ante Vulin, višestruko nagrađivani maslinar iz Pakoštana.
»Koga više zanima kvaliteta nego količina taj bere i prerađuje u pravo vrijeme«, kaže. On je prvu »turu« odradio još 1. listopada.
»Ulje je vrhunsko. Ima idealne omjere fenola, pikantnosti, gorčine, voćnosti, okusa i mirisa, a uz sve to je i harmonično«, dodaje Vulin, koji na više lokacija uz Vransko jezero posjeduje oko tisuću stabala maslina. Njegova robna marka Antino nadaleko je poznata.
Uz brojne domaće i međunarodne nagrade Vulinova ekstra djevičanska ulja već tri godine za redom osvajaju zlatne medalje na najvećem svjetskom ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja NYIOOC u New Yorku.
Uz dobar urod na području Zadarske županije ove godina će ostati upamćena i po zdravim plodovima. Izostali su ubodi maslinove muhe (Bactrocera oleae). Velike vrućine u srpnju i kolovozu desetkovale su, odnosno učinile sterilnim dvije generacije tog najopasnijeg štetnika maslina koji za dva, tri tjedna može uništiti sav trud maslinara.
Treća generacija se još ne pojavljuje i, kažu znalci, nema šanse naštetiti plodovima ako se poberu do kraja listopada i u prvoj polovici studenoga.
Sada maslinari više strahuju od kiša i vjetrova, jake bure i juga, od tih »prirodnih tresača« koji mogu kompromitirati urod.
Hoće li maslinovo ulje poskupjeti?
Prođe li sve u najboljem redu, ova godina bi mogla biti među boljima po urodu i kvaliteti ulja. Prema službenim podatcima na području Zadarske županije uzgaja se oko milijun stabala maslina na kojima je oko 10 i pol tisuća tona ploda.
Ako se sve uspije pobrati, trebali bi dobiti oko 13,5 tisuća hektolitara maslinova ulja, smatra agronom Zvonimir Vlatković iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede u sklopu Ministarstva poljoprivrede. Na razini države očekuje se oko 55.000 hektolitara maslinovog ulja, što je znatno više nego što je proizvedeno prošle godine.
Potrošače najviše zanima hoće li i koliko ekstra djevičansko maslinovo ulje poskupjeti? Prognoze su nezahvalne, no cijene će se sigurno revidirati. Domaće ekstra djevičansko maslinovo ulje od lanjske berbe obiteljska gospodarstva prodavala su, a oni koji ga još imaju i dalje ga prodaju »na kućnom pragu« po cijeni od 16 do 20 eura za litru.
Maslinari koja svoja ulja trže u specijaliziranim dućanima i kušaonicama imaju nešto veće cijene. U Zadarskoj županiji i drugdje u Dalmaciji prodaje se za 20-25 eura, a u Istri 25-30 €/l. Prema najavama cijene novog ulja mogle bi porasti za 10 – 15 posto.
Cijene bi trebale biti i veće, smatraju maslinari, budući da je u odnosu na prošlu godinu došlo do porasta cijena repromaterijala, gnojiva i prerade, pa i cijena radne snage. Dnevnica za berača iznosi od 70 do 80 eura, kaže Radoslav Bobanović. Koliko su svi troškovi povećali govore oni za marende koji su dvostruko veći od lanjskih. Vlasnici uljara također se žale na povećane troškove.
Cijena struje višestruko je porasla. Sve je poskupjelo, energija, rezervni dijelovi, radna snaga… »Iz solidarnosti s maslinarima cijene prerade nismo povećavali od preklani. Nismo korigirali cijenu ni u odnosu na inflaciju.
Ovogodišnja cijena od 30 eurocenti po kilogramu prerađenih maslina bila bi i manja. Iznosila bi točno 24 eurocenti da nam na to država ne zaračunava 25 posto PDV-a«, kaže nam vlasnik jedne zadarske uljare koji je želio ostati anoniman.
Kad je čuo ovo o PDV-u jedan od maslinara koji je u uljaru dovezao masline na preradu samo se prekrstio uz gorko-šaljiv komentar: »Ne možeš virovati. PDV na preradu maslina veći je nego na pornografiju!«
najnovije
najčitanije
Vinske kronike
poznata sorta
ZADAR VS. SVIJET Regionalne specifičnosti cabernet sauvignona širom svijeta
Svijet
suprotno europskim zemljama
Amerikanci očekivano osudili nalog Haškog suda za uhićenje Netanyahua
Ostali sportovi
Veliki "come back"
Lindsay Vonn se vraća skijanju na utrci u St. Moritzu
Zadar
slobodan ulaz
U sklopu obilježavanja Dana grada Zadra Muzej antičkog stakla priredio bogat program
Zadar & Županija
NESREĆA
Tehnički direktor Jadrolinije opisao što se dogodilo s katamaranom “Silba”
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Županija
TUŽNI ODLAZAK
VIŠE OD BRODA Šarini su živjeli s ‘Princem Zadra’: ‘Godinama smo radili s njim, živjeli, dizali…’
Kultura
Alba Miočev
Mlada zadarska slikarica osvojila Grand Prix: “Bitno je da svaki dan uđem u atelje, čak i ako ne slikam…”
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Županija
POTPORE