Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

dugotrajnija kvaliteta

Otvoreno skladište krumpira u Gospiću kapaciteta 1.700 tona

Autor: Marin Smolčić

16.02.2023. 17:31
Otvoreno skladište krumpira u Gospiću kapaciteta 1.700 tona

Foto: Marin SmolčićU nazočnosti visokih uzvanika i poslovnih partnera otvoreno je novo skladište krumpira tvrtke Agro-Velebit iz Lovinca. Kako je u govoru ustvrdio direktor ove tvrtke Nikola Vidaković u novo skladište uloženo je 1,6 milijuna eura, od čega se milijun eura odnosi na sufinanciranje sredstvima Mjere 4 iz Programa ruralnog razvoja, dok su ostala sredstva iz vlastitih izvora i kreditnih linija.


– Agro-Velebit ima 12 zaposlenih, a lani smo proizveli oko tisuću tona merkantilnog i sjemenskog krumpira. Ovim projektom je rekonstruiran stari i sagrađen novi prostor za kvalitetnije skladištenje krumpira, kapaciteta 1.700 tona, što će omogućiti da se produlji kvaliteta krumpira kroz godinu i tako dovesti do njegova boljeg plasmana na tržištu, istaknuo je Vidaković.


Nakon razgledavanja novog skladišta i postrojenja nazočnima se obratio načelnik Općine Lovinac Ivan Miletić koji je prije točno 10 godina prvi podržao pokretanje Agro-Velebita. Svoju stalnu podršku ličkom agraru istaknuo je i župan ličko-senjski Ernest Petry.


Ulaganja u poljoprivredu
– U proteklih godinu dana Vlada RH i Ličko-senjska županija su u suradnju sa svim jedinicama lokalne samouprave pokrenule mnoštvo projekata i mjera kako bi se revitalizirala poljoprivreda u Lici. Zato se ovim putem zahvaljujem premijeru Andreju Plenkoviću na stalnoj potpori, kao i ministrici Vučković koja je lani pomogla pri organiziranju otkupa mlijeka na ovome području.


Moram spomenuti i dragocjenu pomoć potpredsjednika Vlade i ministra Olega Butkovića čijom se zaslugom u našoj županiji trenutačno ulaže preko milijardu kuna u izgradnju i sanaciju luka i pristaništaje, kazao je župan Ernest Petry dodajući kako njihove OPG-ove značajno pomažu sve mjere i poticaji koji unaprjeđuju poljoprivrednu proizvodnju.


– Ne radi se samo o proizvodnji ličkoga krumpira, nego i ostalih ličkih brendova. Trenutačno razvijamo jedan mega projekt važan za cijelu Hrvatsku. To je Centar za razvoj poljoprivrede i stočarstva u brdsko-planinskim područjima. U toj ustanovi bit će sedam modula i oni će biti na usluzi svima koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Također razvijamo ili smo već aplicirali više od 120 projekata, što će u mnogome pomoći našim ukupnim razvojnim nastojanjima, zaključio je župan Petry.


Lički brendovi


U kojoj je mjeri važna izgradnja jednog ovakvog skladišta u Lici definirala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.


– Najprije pozdravljam više od 5.000 ličkih poljoprivrednika koji koriste različite mjere i poljoprivredne poticaje kako bi što uspješnije živjeli od poljoprivrede. Na području ove županije unatrag nekoliko godina u poljoprivredu je uloženo više od 155 milijuna eura. Zajedno s isplaćenim poticajima to u konačnici iznosi više od 250 milijuna eura.


U Lici je 2015. godine bilo jedva 13 tisuća goveda, a danas ih je 21 tisuća. Tada smo imali 77 tisuća ovaca, a danas više od 82 tisuće. Slično je i s ostalom stokom čiji broj je u stalnom porastu. To su, između ostaloga i rezultati naših potpora koje su svakako na tragu boljih demografskih trendova.


U prilog ovim tvrdnjama ide i činjenica da smo u ovoj županiji 2015. godine imali oko sedam posto mladih poljoprivrednika, dok ih je danas ih je 17,4 posto. To nije dovoljno, ali je više i od hrvatskog i europskog prosjeka, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković dodajući kako se želi zahvaliti svim inicijatorima projekta novog skladišta krumpira.


– Među zaštićenim ličkim proizvodima na razini EU-a su lička janjetina, sir škripavac i krumpir sa zajamčenim zemljopisnim podrijetlom.


Od 1175 tona proizvedenog i certificiranog ličkog krumpira najviše ga je proizvedeno u Agro-Velebitu. Ove količine krumira uspjele su se proizvesti unatoč sušnoj i klimatski nepovoljnoj godini, naglasila je ministrica Vučković i pri tome izrazila žaljenje što gradonačelnik Gospića Karlo Starčević nije bio nazočan na ovoj svečanosti zbog njegovih stalnih i upornih primjedbi vezanih uz korištenje zemljišta i isplatu poticaja, kao i uz ekološku poljoprivredu.


Posebno se zahvalila županu Petryju na stalnim nastojanjima da se poveća količina i kvaliteta poljoprivrednih proizvoda u ovom dijelu Hrvatske.


Svoju potporu Ličko-senjskoj županiji iskazao je i potpredsjednik Vlade Oleg Butković čije Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u ovaj dio Hrvatske stalno ulaže znatna sredstva u izgradnju i obnovu infrastrukture.


Na svečanosti sudjelovali su zamjenici župana Jasna Orešković Brkljačić i Milan Uzelac, zamjenica gradonačelnika Gospića Kristina Prša te brojni poljoprivredni kooperanti koji se bave uzgojem krumpira.