Utorak, 3. prosinca 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

O TOME SE GOVORI

ODLIČNA PONUDA NA BENKOVAČKOM SAJMU! Studeni je vrijeme od pulastara i tuka

Autor: Marijan Tomac

14.11.2024. 13:14
ODLIČNA PONUDA NA BENKOVAČKOM SAJMU! Studeni je vrijeme od pulastara i tuka

Foto: MARIJAN TOMAC



Topla i sunčana nedjelja upravo mami za boravak na otvorenom. Kamo poći, pitanje je koje je zagolicalo mnoge; u berbu vlastitih maslina ili dati ruku prijatelju. U tome može biti angažirana cijela obitelj. Uz malo rada, puno druženja, posao koji nije previše težak, bit će i obilje spize. Uz inflaciju i svakodnevnu skupoću, stavka za spizu nije zanemariva.


Ako su masline obrane, a prijatelji ne zovu, ostalo je jedno odlično rješenje. Deseti je u mjesecu, nedjelja i kamo nego na sajam u Benkovac, sve se poklopilo za odlazak u Benkovac. To su shvatili stalni posjetitelji sajma, kao i oni koji su krenuli put Benkovca prvi put u životu.


Ogromne kolone


Već od Zemunika Donjeg stvara se kolona automobila od ranih jutarnjih sati, da bi se ulaskom u Benkovac automobili kretali puževim korakom.




– Treba nam dobra ura da dođemo do sajma, a tada gdje parkirati, skeptično govori moj suputnik.


– Ništa ti ne brini, brajo moj, ima i tajnih putova da se bez gužve dođe do ulaska u sam sajam, a ima i mjesta za parkiranje, tješim suputnika.


Treba samo doći do željezničkog kolodvora, zatim produžiti ravno, a ne skrenuti lijevo.


– Pa nije sajam u Kninu, jer to je cesta koja vodi tamo, uporan je moj suputnik.


– Samo ti šuti i uživaj. Sada ćemo mi na križanju ceste Benkovac – Knin skrenuti prema Kninu, pa u Buković, Benkovačko selo i tu smo pred sajmom. Stat ćemo ispred trgovine gdje ćemo ostaviti automobil, odgovaram.


Sve ide kao po loju, susrećemo nekoliko automobila lokalnog stanovništva jer svi putuju onuda kuda ih vodi navigacija. Ispred trgovine lokalna ekipa pokazuje gdje ćemo parkirati, duboko ogrezla u pivo bez obzira na to što je tek osam sati. Preostalo nam je stotinjak metara do ulaska u sajam što prelazimo pješice. Naravno, treba prijeći preko ceste na kojoj je nepregledna kolona automobila iz koje malo, malo iskače neki nervozni vozač. Ipak, tu su naši plavci koji sve drže pod kontrolom.


Živo i veselo


Benkovački sajam koji je od ljeta na obnovljenoj lokaciji zbilja pruža mogućnost ugodnog boravka i kretanja, ono privremeno rješenje u vrijeme obnove sajma zbog gužvi izazivalo je nervozu kod brojnih posjetitelja.


Bez obzira na to što je jutro, sajam je krcat posjetiteljima, a što će biti tek oko podne. Posjetitelji su potegnuli iz svih krajeva ne samo naše županije i okolnih, već iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja. Većina je došla vlastitim automobilima, ali ima i izletničkih autobusa jer je Benkovački sajam odavno prerastao lokalni karakter.


Nekada stočni sajam danas je sajam svega i svačega, a najmanje stoke. Kada je riječ o stoci, iz unutrašnjosti su pristigla svega tri kamiona s debelim svinjama iako je svinjokolja pred vratima. Cijena za tovljenika je tri eura za kilogram, ali osim nas nitko niti da pita za cijenu, a kamoli da kupi. Prodaje se i stado ovaca i to je sve od stoke.


Ako nema stoke, ima letarije – peradi. Tu je ponuda više nego odlična. Kupaca koliko hoćeš. Studeni je vrijeme od pulastara i tuka, a toga ima na ponudi u izobilju. Naravno, sve živo i veselo. Prodaje se na komade. Petnaest eura izdvojiti za domaćeg pivca nije novac. Može završiti u brunzinu na lešo ili pod pekom. Ipak, najbolje ga je pustiti u dvorište pa da piva svako jutro za dišpet susjedima koji duže spavaju.


Kokoši svih boja i pasmina, pristigle iz brojnih mjesta u unutrašnjosti, tražena su roba. Mlade nesilice koje će obiteljima svakodnevno osigurati jaja prodaju se po 10 eura komad. Da samo iznesu deset jaja, investicija se isplatila. Naravno, tu su i tuke.


– Do Božića nije daleko, mada je prije njega još jedan sajam u Benkovcu, ali tko zna kakvo će biti vrijeme pa je bolje sada kupiti dvije tuke i pustiti ih da trče po avliji, govori Marko iz Raštevića koji je upravo obavio kupnju.


– Dvije tuke 100 eura, više nego pošteno, komentira Marko.


FOTO: MARIJAN TOMAC


Skupi med


Odavno je poznato da se većina robe i dobara koje se kupe na sajmu u Benkovcu više nigdje ne mogu prodati. Cijene su daleko veće nego na tržnicama i pijacama, ali je roba domaća, iz vlastite proizvodnje. Kako dolazi hladno vrijeme s čestim prehladama, dobro je kupiti po koju teglicu meda. Ponuda meda je isto više nego odlična. Treba odabrati između onog od kadulje, bagrema, kestena, livadnog i miješanog. Cijena je u prosjeku od 12 do 16 eura. U Podravini protekli vikend kupio sam isti takav med za šest eura. Ne treba se čuditi jer je u Dalmaciji veća dnevnica za rad očito ne samo radnicima i majstorima, već i pčelama.


Raskoš jeseni vidljiva je u bogatoj ponudi voća i povrća. Cijene daleko jače nego u supermarketima gdje većina posjetitelja sajma svakodnevno kupuje, ali treba potrošiti koji euro više za ono iz domaćeg uzgoja, mada u trgovinskim centrima nije sve iz uvoza.


Daleko bi nas odvelo to što se sve nudi na sajmu u Benkovcu, ali po onoj staroj – svaka roba nađe kupca, pa u ponudi ništa ne nedostaje. Naravno, žene se najviše zadržavaju na dijelu gdje se prodaju sadnice cvijeća. Presadnice maćuhica svih boja postaju neodoljive, kao i božićne zvijezde tek napupale koje će zablistati u punom sjaju za Božić.


FOTO: MARIJAN TOMAC


Vrijedi čekati


Ipak, najveći dio sajma zauzeli su štandovi s kineskom robom. Različiti kućanski uređaji i pomagala koji svojim dizajnom i šarenilom mame kupce, tekstilni proizvodi svih vrsta i veličina za svakodnevnu i svečanu uporabu pronalaze kupce. Alati različite kvalitete i cijene, ali sve dobro za kućne majstore. Tu su neizostavne peke i gradele koje kupuju muškarci.


Doći na sajam u Benkovac, a ne marendati – to je kao doći u Vatikan, a ne vidjeti Papu. Vruća janjetina uz prasetinu glavni je prehrambeni proizvod. Pola kile janjetine po glavi stanovnika je stara ravnokotarska i bukovačka mjera. Za kušati janjetinu na sajmu treba se odlučiti za ranu marendu uz dugo čekanje. Bez obzira na količinu, pečena janjetina i prasetina planula je do 11 sati, uz čekanje u redu od pola sata i više. Preostala su samo jela s roštilja, ali i tu je trebalo čekati.


Sajam u Benkovcu desetog u mjesecu nikada nije isti. Svaki se razlikuje kako po ponudi proizvoda, tako i o kupcima, bolje rečeno posjetiteljima. Većina dolazi na sajam da vidi i to »čudo«, ali i potroši po par desetaka eura kupujući ono što nije planirao, a često i ono što mu nikada neće trebati. To je gušt sajma u Benkovcu i zbog toga ne samo da opstaje, već postaje sve veći i posjećeniji.


LEG:


Pazar 1: Treba biti strpljiv – za marendu na sajmu čekalo se u redu više od pola sata


Pazar 2: Roba na sajam pristigla iz svih krajeva


Pazar 3: Vrime je od letarije – ponuda i cijene odlični


Pazar 4: Ribani ili u glavici – kupus za kiseljenje iz varaždinskog kraja


Pazar 5: Ne samo prodaja već i edukacija – kušanje sorata jabuka


FOTO: MARIJAN TOMAC