Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

održavanje dobrog zdravlja

Nijedan vrt nije potpun bez začinskog bilja

Autor: Jelena Sedlak

23.02.2023. 09:58
Nijedan vrt nije potpun bez začinskog bilja

Foto: Jelena SedlakNajnoviji vrtni trendovi, osim suživota povrtnica i cvijeća, zagovaraju i začinsko bilje u bliskom susjedstvu. Osim što je ono dobar susjed u vrtu, u mnogim slučajevima može potaknuti rast povrća, otjerati štetnike koji ga napadaju, ili mu dati bolji okus. I u kuhinji je začinsko bilje neophodan dodatak jelima.


Znalci njime mogu napraviti mala gurmanska remek-djela. Evo nekoliko prijedloga što da posadite ovog proljeća u svom vrtu kako biste obogatili i svoju kuhinju te sačuvali dobro zdravlje ukućana.


Vlasac, poput luka, odbija mrkvinu muhu pa ga treba saditi uz mrkvu. Blagog je okusa pa se može koristiti u svim vrstama salata, a naročito je dobar sitno nasjeckan i pomiješan sa svježim sirom i vrhnjem.
Kopar privlači parazitske osice koje napadaju kupusnjače, pa ih time brani, no kako ima jako dubok korijen, može spriječiti rast drugog povrća pa ga treba ograničiti na pojedine gredice. Koristimo ga pri kiseljenju krastavaca, a dobro se slaže s kuhanim krumpirom i junetinom, s mahunama i tikvicama, cvjetačom, u umaku i juhama od tog povrća. Sušen dosta izgubi od okusa, pa ga je bolje zamrznuti.


Peršin je odličan susjed šparogama, kukuruzu i rajčicama. Dobar je pri začinjavanju gotovo svakog jela, jer mu daje svježinu, a ima i odlična antidepresivna svojstva.


Bosiljak odbija muhe i komarce. Dobar je susjed rajčicama, pa i u tanjuru, a koristi se još i u umacima, salatama i za pesto.


Borač se također sadi uz rajčicu, te uz tikvice, bundeve i jagode. Lišće mu se koristi u salatama, a lijepi plavi cvijet u juhama i varivima s mesom.


Menta pomaže kupusu da se obrani od bijelog moljca, ali se brzo širi pa treba paziti gdje se sadi. Odlična je s pečenom janjetinom, kao dodatak uz ljetni sok ili osušena za čaj.


Kamilica poboljšava kvalitetu tla, a krumpir štiti od krumpirove zlatice, a kupus od uši. Posađena u blizini rajčica daje im bolji okus. Mjesto joj je u biljnoj ljekarni svakog doma.


Origano se odlično slaže sa svim povrćem pa ga posadite u kakvom slobodnom kutku vrta. Osim na pizzi, odličan je u svakom jelu s rajčicom.


Ljupčac, čije je udomaćeno ime vegeta, poboljšava zdravlje i okus drugog povrća. Treba ga koristiti umjereno jer je jakog okusa, a odličan je u juhama, salatama i s krumpirom.


Ružmarin u vrtu sadite uz kupus, grah, mrkvu i kadulju. Odbija kupusovog moljca, štetnike na grahu i mrkvinu muhu. U kuhinji se odlično slaže s jelima od ribe i mesa, a varivima će dati poseban okus.


Kadulja, poput ružmarina, odbija kupusovog moljca i mrkvinu muhu, no ne voli blizinu krastavaca. Poboljšava okus mesa i variva. U kućnoj ljekarni ima počasno mjesto.


Kopriva obogaćuje zemlju jer potiče rast dobrih bakterija i biljaka. Tamo gdje raste samoniklo, tlo je vjerojatno kiselije. Koristi se i u kuhinji, ali samo mladi listovi, za izradu gnojiva odličnog za plodovito povrće i za čaj za čišćenje.


Timijan sadite uz kupus jer odbija štetnike. U kuhinji ga koristite uz ribu, kuhani krumpir i zeleno povrće.


Anis u vrtu potiče klijavost i rast biljaka, a najjčešće se koristi u pripremi keksa i kolača.


Čubar posadite uz mahune, grah ili luk. Poboljšava rast i okus povrća. Gustim juhama, jelima od mesa i pecivima daje odličan okus.


Majčina dušica se slaže sa svim biljem. no pripazite jer se brzo širi. Dobro se slaže s mesom peradi, školjkama i divljači.


Krasuljica se odlično slaže s rotkvicom. Koristi se u juhama, salatama, umacima i jelima od mesa.


Komorač se ne slaže s drugim biljkama pa ga treba posebno posaditi. Koristi se za kolače, a dobro se slaže s krastavcima.


Mažuran se dobro slaže s gotovo svim jelima. Dodajte ga pri kraju kuhanja.