ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

GRM NALIK NA MOĆNU VATRU

Nandina - biljka prijateljstva

Autor: Jelena Sedlak

25.01.2024. 16:57
Nandina - biljka prijateljstva

Foto: IlustracijaUnatoč svom nazivu, nebeski bambus, Nandina domestica ne spada u porodicu bambusa, nego je srodan berberisima, porodici žutikovki. Nandina domestica ili Fire Power (vatrena moć) kompaktni je grm koji u ljeto ima cvasti u obliku sitnih bijelih cvjetova nalik na zvjezdice, kao kontrast listovima nalik na bambusove. Ujesen ti listovi poprimaju nijanse narančaste i crvene boje prije nego što opadnu, a cvjetići se pretvore u sjajne crvene plodove. Što biva hladnije, to je boja grma intenzivnije crvena. Ovaj grm je ukras vrta u svako godišnje doba, a idealno ga je posaditi na dobro osunčano mjesto. Može uspijevati i u djelomičnoj sjeni, ali tlo mora biti dobro ocjedito i biljku treba zaštititi od jakih vjetrova. Nebeski bambus dobro podnosi većinu klimatskih uvjeta, ali bi ga u hladnijim vrtovima zimi trebalo zaštititi od prejakog smrzavanja, jer podnosi temperature do -5 Celzijevih stupnjeva. U manjim vrtovima može se posaditi i u kontejnere ili se može nabaviti njegova patuljasta verzija.


Nandina može biti trajno zeleni ili polutrajno zeleni grm. Porijeklom je iz planinskih dolina Indije, Kine i Japana, gdje ga još nazivaju i svetim nebeskim grmom. Nandina se može koristiti kao ukras gotovo svih vrtova. Može se saditi pojedinačno (doseže visinu od 2 m i širinu od 1,5 m) ili u malim grupama. Njene grane mogu se koristiti za izradu cvjetnih aranžmana tijekom cijele godine.


Vrlo je nezahtjevna za uzgoj. Može se saditi u bilo koje doba godine, osim baš kada su ekstremne temperature. Prilagođavaju se bilo kakvoj kvaliteti tla, ali ipak treba izbjegavati tlo koje zadržava vlagu. Nakon što nandinu posadite, u prva tri mjeseca je zalijevajte obilno dva puta tjedno, dok se grm ne ukorijeni i adaptira na novo mjesto. Nakon toga će biljka biti veoma otporna na sušu i trebat će je zalijevati jedino pri ekstremno visokim temperaturama i velikoj suši. Dobro je malčirati grm kako bismo spriječili rast korova i isušivanje korijenove bale tijekom ljetnih mjeseci. Nandinu možemo pognojiti uravnoteženim, sporo otpuštajućim gnojivima. Grm se može, ali i ne mora orezivati. Ako ga ipak odlučimo orezati, možemo to učiniti u bilo koje doba godine. Što se tiče bolesti i štetnika, nandina je vrlo otporna vrsta, pa je i to čini dobrim izborom za svaki vrt.
U japanskim vrtovima ovaj grm često se koristi, i to posađen blizu ulaznih vrata, jer ga smatraju biljkom prijateljstva. Također se vjeruje da ako se probudite noću iz košmara, ovoj biljci možete šapnuti čega ste se uplašili, kako vas to isto ne bi dostiglo u životu.


Biljka sadrži otrovnu hidrocijaničnu kiselinu, pa treba biti oprezan ako imamo kućne ljubimce, ali treba znati da i lovorvišnja sadrži taj spoj. Unatoč tome, ovo je jedan od najljepših grmova, koji bi zbog svoje spektakularne crvene boje tijekom zime, trebao naći svoje mjesto u svakom vrtu. Njegove grane mogu se koristiti za izradu cvjetnih aranžmana tijekom cijele godine.


Ovaj grm ima karakteristike bambusa po tome što iz tla oko starije biljke izbija po nekoliko novih, uspravnih izbojaka.