Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

LAG Lika

Mlade poljoprivrednike želi se zadržati u Lici potporama projektima

Autor: Marin Smolčić

15.12.2022. 19:51
Mlade poljoprivrednike želi se zadržati u Lici  potporama projektima

Foto: Marin SmolčićOvih dana je uspješno okončan još jedan natječaj u organizaciji LAG-a Lika. Riječ je o provedbi mjere 6.1.1. »Potpora mladim poljoprivrednicima« temeljem Lokalne razvojne strategije LAG-a LIKA za razdoblje 2014. do 2020. Lički LAG objavio je rang listu 2. na koju se ovoga puta javilo dvadesetak mladih poljoprivrednika.


Ispunjeni ciljevi


– Ukupno je izdano jedanaest odluka o odabiru projekata od kojih se pet odluka odnosi na projekte pojedinačne vrijednosti potpore 370.625 kuna, odnosno njih šest na projekte pojedinačne vrijednosti potpore od 148.250 kuna. Ukupna vrijednost dodijeljenih potpora po ovom natječaju iznosi 2.742.625 kuna, kaže Ivana Starčević, voditeljica LAG-a Lika.


– Treba reći kako je ovo bio samo jedan od ukupno šest natječaja koje je LAG Lika raspisao i proveo u programskom razdoblju 2014. do 2020., a kroz odobrene projekte financiran je razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava, mladih poljoprivrednika, nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnom području te pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu, nastavlja naša sugovornica, pojašnjavajući kako je do sada LAG Lika je donio odluku o odabiru za ukupno 44 projekta na ličkom području, a čijom provedbom se pridonosi ispunjenju ciljeva zacrtanih u Lokalnoj razvojnoj strategiji za razdoblje 2014. do 2020. tj. razvoju poljoprivrede, ekologije, agroturizma i lokalne infrastrukture.
– Tako će se zaustaviti depopulacija i ujedno poboljšati uvjeti za život i rad na ruralnom području LAG-a Lika, uvjerena je Ivana Starčević.


Mladi žele ostati


U razgovoru doznajemo kako je za financiranje ili sufinanciranje projekata za provedbu ovih mjera LAG Lika u programskom razdoblju 2014. do 2020. godine imao raspoloživo ukupno 12.132.628,51 kunu, od čega je više od 10,5 milijuna kuna već dodijelio korisnicima s svojega područja, dok će preostalih 1,5 milijuna kuna biti dodijeljeno korisnicima prijavljenim na LAG Natječaju za provedbu mjere 7.4.1. »Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu« čiji projekti su trenutno u postupku administrativne kontrole.


Voditeljica LAG-a Ivana Starčević je veliki optimist po pitanju nastavka angažmana mladih u poljoprivredi ovog dijela Hrvatske.


– Odaziv i interes mladih za ostanak na zemlji i razvoj poljoprivrede u novom programskom razdoblju 2023. do 2027. je doista dobar jer nam se svakodnevno obraćaju mlađi ljudi s mnoštvom pitanja. LAG Lika će nastaviti ulagati u svoje ruralno područje putem nove Lokalne razvojne strategije koja je trenutno u procesu izrade. Šira javnost će biti upoznata s navedenim dokumentom u narednim mjesecima te će svi biti pozvani da daju svoj doprinos u kreiranju finalnog dokumenta razvoja ovoga LAG područja u novom programskom razdoblju, zaključuje Ivana Starčević iz LAG-a Lika.


Ovome svakako treba dodati vrlo poticajne potpore za nabavku mlječnih krava i junica visoke kvalitete i valjanosti koje su mladim uzgajivačima nedavno dodijelili Grad Gospić i Ličko-senjska župnija.