Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

NAJULOV 2023.

Josip Smokrović: Vaga na moju radost pokazuje čak 6,9 kilograma

Autor: Boris Bulić

21.09.2023. 13:30
Josip Smokrović: Vaga na moju radost pokazuje čak 6,9 kilograma

Foto: Osobna arhivaJavio nam se Josip Smokrović, ribolovac koji je subotnje popodne odlučio provesti na najbolji mogući način, loveći ribu. No nije Josip lovio bilo kakvu ribu. Josip je došao po cara i carski se uspio nauživati.


Deset minuta do udarca


– Još jedna subota popodne… Umisto plaže odlučim se za sat, dva malo težeg spinning/jigginga. Uzimam najtežu opremu koju imam, štap Abu Garcia 3 metra 40-100 grama bacanja, rolu Penn Conflict 6000, upredenicu od 0,19 i FXR od 0,43 milimetra za predvez. Oprema u auto i gas, pravac Pag.


Po dolasku me čekalo još nekih kilometar i po paških škrapa do željene punte, ali nije to bilo ni prvi ni zadnji put, priča nam Josip.
– Točno je četiri sata popodne, još malo pa vrhunac plime. Stavljam jig od 60 grama i krećem.


Ma niti 10 minuta kasnije osjetim snažni udarac i još snažniju kontru. U početku ni metra nije izvukao, ali po silovitim udarcima glave dalo se zaključiti da je u pitanju ‘On’, i to bome pravi.Puštam par sekundi da odradi svoje, pa kad je došao red i na mene, svom snagom čupam vani, ne dam mu ni sekunde odmora, nastavlja Josip svoju priču.


Srce k’o kuća!


– Odzujala je rola par puta po pet do šest metara, ali u roku od tri minute bio je meni pod nogama. Vidim da visi samo na jednoj udici od trokuke, a nemam ni kuke ni oprare. Lagana mi je panika u glavi, ali držim sve pod kontrolom.


Privlačim ga stijeni i istovremeno se spuštam do njega, zgrabim za škrge i bacam na suho. Noge su mi se odsikle, a srce mi je k’o kuća! Vrisnem par puta da me cijela županija čuje, i pravac nazad po škrapama s osmijehom od uha do uha.


Moja procjena je bila da ima oko pet i po kila, ali vaga na moju radost pokazuje čak 6,9 kilograma. Mogu samo reći da sam nebrojeno puta, kao i svi mi, doma dolazio praznih ruku, ali jedan ovakav dan popravi cijelu godinu.


Budite uporni, čuvajte more i vratite nedorasle ribe, a more će vam na tome kad tad zahvaliti, ispričao nam je Josip Smokrović.