Petak, 14. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

BEZ BRIGE

Jeste li ikada primijetili da se na tlu vaših sobnih biljaka stvorila plijesan?

Autor: Šarlota Brnčić

21.04.2024. 08:50
Jeste li ikada primijetili da se na tlu vaših sobnih biljaka stvorila plijesan?

Foto: PixabayBez obzira na to koliko pažljivo brinete o svojim sobnim biljkama, ponekad njihova zemlja može imati plijesan na površini iako biljke zapravo izgledajukao da su izvrsnog zdravlja. Novi pupoljci, listovi i cvjetovi i dalje se pojavljuju, a ipak postoji nešto čudno u tlu: neobičan bjelkasti sloj.


Možda ste, a možda i niste, primijetili, ali plijesan na tlu je češća nego što mislite. Kako to da se ovo formiralo? Mogu postojati razna objašnjenja.


Ovo su razlozi koji se najčešće ponavljaju:


  • prečesto zalijevanje: možda ste biljci dali previše vode, više nego što je potrebno, a prevlažna zemlja je predstavljala idealne uvjete za razvoj plijesni
  • malo provjetravanja okoline: možda ste pažljivo slijedili upute o zalijevanju i učestalosti, ali obratite pozornost na izmjenu zraka u okolini u kojoj se nalaze biljke. U bilo koje doba godine važno je provjetravati prostorije, pogotovo ako su dosta vlažne
  • tlo loše kvalitete: ako nije posebno prilagođeno potrebama svih vrsta biljaka, moglo bi potaknuti širenje plijesni u kombinaciji s drugim čimbenicima poput onih koji su malo prije objašnjeni

Što učiniti ako pronađete plijesan na svojim voljenim biljkama?
Ne brinite jer prisutnost plijesni ne znači da će vas biljka napustiti. Međutim, pazite da se radi o običnoj plijesni, a ne o drugim nepoželjnim zarazama.


Prije svega, važno je intervenirati na površinskom sloju zemlje gdje je prisutna plijesan. Uzmite žlicu i skinite svu plijesan.


Ako to nije dovoljno, presadite biljku, promijenivši tlo. Koristite čistu posudu i pažljivo očistite onu u kojoj se nalazila biljka zaražena plijesni.


Zatim provjerite zalijevanje i odvod vode. Mnoge biljke uopće ne podnose stagniranje vode u tanjuriću. Mijenjajte zrak u sobi barem jednom dnevno.


Također ne zaboravite pohraniti vreće sa zemljom na suho mjesto kako biste spriječili stvaranje plijesni