Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

NAJULOV 2023.

Ivina prva drhtulja

Autor: Boris Bulić

16.03.2023. 17:43
Ivina prva drhtulja

Foto: Osobna arhivaJavio nam se Ivo Jelenić, član kultne grupe ljubitelja lignjolova ‘Eging Zadar’, koji je loveći lignje ulovio podmorsku elektrocentralu. Iako se u lovu liganja, a posebno sipa, drhtulja povremeno nađe na skosavici, Ivi je ovo bio prvi takav ulov.


Tehnika opuštanja


– Dakle, bilo je to jedno sasvim prosječno popodne pa sam umjesto valjanja po kauču odlučio provesti par sati na čistom zraku uz klasičan eging. To je jednostavna i meni jako draga disciplina lova lignji s obale koja me jako opušta, priča nam Ivo.


– Dolazim na odabranu poziciju, slažem štap, odabirem boju skose i zabacim. Dok čekam da sistem dotakne dno, polako brojim. Kad vidim da se upredenica opusti skosnem dva, tri puta pa ponovno pustim. I tako dok nešto ne ulovim ili ne privučem do kraja.
Tako mi je vrijeme prolazilo, ne lovi se ništa, ja sam sa svojim mislima. U zraku lagani sjeverozapadnjak, friško…, nastavlja Ivo svoju priču.


Dno ili sipa?


– I oko 17:30 sati napokon je došlo do nekakvog događanja. Čekao sam da skosa dotakne dn, nakon čega skosnem uobičajeno, jedan, dva, tri i malo sačekam. Skosavica ponovno dotiče dno, ja skosnem, a štap ostane svinut.Prva pomisao mi je bila da mi je skosa zapela za dno. U sljedećem trenutku mi se štap ispravlja, ja vučem sebi, štap se jako svija… Ne pumpa, znači lignja nije… Da nije sipa?


Ako je, onda ima barem pola kile! Vučem sebi, i imam što vidjeti! Iznenađenje! Gledam i ne vjerujem! Drhtulja!


Nikad nisam čuo, ni vidio, ni doživio da drhtulju uhvatim na skosavicu. Pokušao sam je osloboditi sa skosavice dok je još bila u moru, ali nisam uspio. Na kraju sam je digao, pažljivo oslobodio i napravio par snimaka za uspomenu, nakon čega sam je praktično neozlijeđenu vratio u more.