Petak, 22. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

kako do savršenstva

Drugačije mišljenje dvojice Zadrana o preradi masline

Autor: Ing. Mirko CVITANOVIĆ i dr. Ivan STRGAČIĆ

12.10.2023. 20:22
Drugačije mišljenje dvojice Zadrana o preradi masline

Foto: Goran Šimunov



Maslinovo ulje najbolje kvalitete može se dobiti od zrelih plodova masline, kao i vino od zrelog grožđa. Zato nije naodmet spomenuti se one »Mrtvi dan skale van«. Podsjeća nas da je berba najkvalitetnijeg ploda ona tijekom mjeseca studenog. Tko je vidio pticu da kljuva nedozrelu zelenu maslinu? Malo je ljudi, životinja i ptica koji vole zelenu breskvu, zelenu marelicu, zelenu šljivu, zelenu naranču, zelenu smokvu, zelenu maslinu i drugo zeleno voće, a da nije dorađeno, prerađeno ili konzervirano. Jer je zrelo voće zriobom dobilo sve nutrijente koje naše tijelo i tijela životinja i ptica trebaju (minerale, vitamine, enzime i dr.).


Voćka je to podesila na način da tek zrela privlači pticu, životinju i čovjeka da je konzumiraju i to kada je klica u njenoj koštici potpuno zrela da može proklijati i dati novu biljku. Da bi se dobilo ekstradjevičansko maslinovo ulje bogato antioksidansima polifenolima, s veoma malo kiseline, masline treba početi brati tek kada plod više nije potpuno zelen, već je počeo dobivati žućkastu boju, boju prve naznake početka zriobe, a to je najčešće na području Zadarske županije u drugoj polovici listopada.


Čuvanje maslina u čistom moru


Ali se trebamo podsjetiti i na rezultate istraživanja Prehrambeno-tehnološkog instituta u Zagrebu 1960-tih i 1970-tih godina, kojima se dokazalo da plod i ulje od zrelih maslina sadrže doduše više kiselina, čak jedan do jedan i pol posto, ali da bogatstvo minerala, vitamina enzima i drugih nutrijenata čine da takav plod i ulje budu ne samo po ukusu, nego i po prehrambenoj vrijednosti najbolji za zdravlje. Tisućama godina se plodove maslina konzerviralo i do prerade čuvalo u čistoj morskoj vodi.




To se milenijsko iskustvo prenosilo naraštajima, pa se ono i dandanas rabi, naročito na otocima. Pritom treba podsjetiti i na finese u tom poslu da bi se dobilo izvrsno ulje. Nije sve za svakoga. Uspješnost i trajnost konzervacije mnogih se plodova povećava kada su oni u fazi zrelosti. Korištenjem morske vode masline se u fazi konzervacije oplemenjuju poznatim zdravstvenim svojstvima tog medija.


Naime, poznata je znanstvena činjenica da morska voda ima veliku sličnost s našom krvnom plazmom. Zbog spoznaje o prirodi i svojstvu morske vode nameće se zaključak da ona u procesu čuvanja, konzervacije i prerade oplemenjuje tako dobiveno maslinovo ulje. Ono nije gorko, već ima prijatan sladunjav okus i kao takvo preferiraju ga mnogi potrošači. Tko voli nek izvoli.


Ne treba smetnuti s uma da je morska voda medij koji ima informaciju stvaranja čarolije svega života u moru; time i raznolikost i funkcionalnost svih životnih oblika. Sjetimo se da je život nastao i razvijao se milijunima godina u moru, da bi iz mora postupno prelazio na kopno, gdje su trebali također proći milijuni godina da bi skokovito evoluirao do današnjeg bogatstva flore i faune, i na kraju do ljudi. A u svima nama postoje tragovi prošlosti, pa tako i tragovi porijekla razvoja života u moru.


Brendiranje maslinova ulja


Pa poznato je da je boravak pokraj mora i kupanje u moru, pa čak i pijenje morske vode ljekovito. Treba je pomiješati s običnom vodom (u omjeru do najviše jedne trećine morske vode) ili nekim sokom radi ukusa, da bi se tek kao takva mogla ukomponirati u naše tjelesne tekućine. Koliko je »otrovna« morska voda kao konzervans u odnosu na »otrovnost« mineralnih gnojiva, pesticida i herbicida? Na temelju rezultata znanstvenih istraživanja objavljenih prije otprilike nekoliko godina podsjetimo se da su rezidue mineralnih gnojiva u hrani koju konzumiramo drugi po redu uzročnik raka debelog crijeva.


Ovaj članak pišemo u svrhu poticanja brendiranja maslinova ulja njegovu kategorizaciju prema porijeklu i načinu dobivanja i oplemenjivanja. Nije nam namjera da ovim člankom namećemo bilo kome naš stav o ovoj temi, već da potaknemo ne samo razmišljanja, već i moguća znanstvena istraživanja sa svrhom brendiranja maslinovog ulja dobivenog od oplemenjenog zrelog ploda masline prožetog solju, mineralima i drugim sastojcima iz žive i čiste morske vode.