Foto: AGROKLUB
Vijest da je napravljena čokolada od brašna od crva i da se koristi u hranidbi životinja, a koja je proteklih tjedana privukla veliku pažnju javnosti, nije u potpunosti točna. Naime, radi se o običnoj belgijskoj čokoladi u koju su dodani crvi, kako bi se studentima i drugim zainteresiranima razbile predrasude o upotrebi insekata u prehrani.
»Koliko puta vam se dogodilo da pojedete neku voćku u kojoj je bio crv? Ili da progutate komarca?«, rekla je kroz smijeh viša stručna suradnica na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Miroslava Polovinski Horvatović.
Tako je, za početak, pokušala objasniti da ljudi bez razloga imaju otpor kada čuju za insekte koji bi se mogli koristiti u prehrani.
Životinja koju treba utoviti
Ipak, fokus stručnjaka novosadskog Poljoprivrednog fakulteta sada je na istraživanju mogućnosti upotrebe brašna od crva brašnara u hranidbi životinja.
»Brašnar ili tenebrio molitor se smatra štetnikom, ali mi ih gledamo kao životinju koju trebamo utoviti, da oni postignu optimalnu veličinu i težinu. Sadrže veliku količinu proteina. Hrane se različitim vrstama hraniva, prati se koliko su pojeli i na kraju se računa koliko košta kilogram prirasta tenebrija.«
Kako pojašnjava naša sugovornica, crve brašnare nije teško uzgajati u kontroliranim uvjetima, gdje se hrane mješavinom žitarica i organskih materijala kako bi se postigla njihova optimalna nutritivna vrijednost. Proces uzgoja traje nekoliko tjedana, nakon čega sakupljaju, suše i melju u fino brašno.
»Kada uzgojimo ili proizvedemo crve, oni se prvo kuhaju, suše i moraju se ocijediti od viška masnoće. Zatim se melju i tako se dobiva proteinsko brašno koje se dodaje u hranu za životinje u određenom postotku. To može biti od pet do 10 posto, ne više«, pojašnjava.
Zamjena za soju i druge žitarice
Brašno od crva brašnara bi moglo u budućnosti biti izvor proteina u hranidbi životinja, umjesto onih koji se dobivaju od soje i drugih žitarica.
»Kroz ovaj projekt treba utvrditi koji je to postotak brašna od crva koji se može dodati u hranu za životinje. Pri tom ćemo praviti analize kako ova hrana utječe na njihov prirast, koliko pojedu, koliko usvoje i kakvo je zdravlje te životinje.«
Upotreba insekata u hranidbi životinja nije novost i ovakvi i slični projekti provode se i u zemljama EU, gdje se proteini dobiveni na ovaj način koriste u hranidbi stoke, ali i svinja.
Brašno od crva je bogato proteinima i mastima te stručnjaci smatraju da može biti visokokvalitetan dodatak stočnoj hrani, na održiv način, ali i da predstavlja alternativu tradicionalnim izvorima proteina iz soje, žitarica i ribljeg brašna. Smatra se da uzgoj insekata zahtjeva manje resurse, odnosno manje površine zemljišta i vode.
Inače, projekt se provodi u agrokampusu u Temerinu koji je dio Nacionalnog istraživačkog obrazovnog centra inovacijskih tehnologija u poljoprivredi.
najnovije
najčitanije
Zadar
veliki susret
Sveučilište ugostilo čak 160 svjetskih neuroznanstvenika
Hrvatska
utrka za pantovčak
Ivana Kekin kandidatkinja je stranke Možemo na predsjedničkim izborima
Plodovi zemlje i mora
vrijeme je
Korak po korak pripremite svoj vrt za jesen
Svijet
ministar
Karner: ‘Austrija neće prihvaćati pojedince kojima je odbijen ulazak u Njemačku’
Moda
U FOTOOBJEKTIVU
Još uvijek dominiraju lagane ljetne krpice i živahne palete boja
Zadar
jaka kiša
[FOTO] Otvorilo se nebo iznad Zadra! Jaka kiša potopila ulice, ceste pod vodom
Ostali sportovi
In memoriam Bogdan Obradović
Preminuo zaljubljenik u sport koji je gradio više od »pola Zadra«
Crna Kronika
JURNJAVA
DIVLJANJE NA AUTOPUTU! Između Benkovca i Zadra vozio 230 kilometara na sat!
Scena
JOSIPA SKOBLAR
Vjenčanje godine u Zadru! Evo čime se bavi lijepa snaha Aljoše Asanovića
Crna Kronika
ograničenje brzine