Petak, 5. prosinca 2025

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

otporna poljoprivreda

Agroekologija je održiva budućnost za hranu i tlo

Autor: Hina (H)

28.08.2025. 21:06
Agroekologija je održiva budućnost za hranu i tlo

Foto: Luka Jeličić



Agroekologija se posljednjih godina sve češće spominje kao ključ za održivu proizvodnju hrane – spoj znanosti, prakse i društvenog pokreta koji poljoprivredu želi uskladiti s prirodnim ciklusima i potrebama zajednica. To je znanstvena i praktična disciplina koja proučava i primjenjuje ekološke principe u poljoprivredi. To je pristup poljoprivredi koji povezuje ekologiju, agronomiju i društvene znanosti kako bi proizvodnja hrane bila održiva, pravedna i u skladu s prirodnim procesima.


FAO kaže da se agroekologija može shvatiti na tri razine: kao znanstvena disciplina, kao skup praktičnih metoda i kao društveni pokret. Znanstveno, ona proučava interakcije između biljaka, životinja, ljudi i okoliša unutar poljoprivrednih sustava.


U praksi uključuje metode koje povećavaju otpornost usjeva, obnavljaju plodnost tla i smanjuju ovisnost o kemijskim inputima. Kao pokret, agroekologija nastoji osnažiti male proizvođače i zajednice kako bi imali veću kontrolu nad hranom koju proizvode i jedu.


Mnoge koristi




Za razliku od organske poljoprivrede, agroekologija nije certifikat ni skup pravila, nego okvir koji obuhvaća i ekološke i društvene dimenzije. Ona je podjednako zainteresirana za zdravlje tla i za ravnopravnost u pristupu resursima, za očuvanje bioraznolikosti i za pravedne cijene hrane.


Agroekologija je ekološka jer se oslanja na prirodne cikluse, društvena je, jer naglašava ulogu zajednica, lokalnih znanja, malih proizvođača i prehrambenog suvereniteta. Ekonomski gledano, potiče smanjuje ovisnosti o skupim vanjskim inputima i potiče lokalne tržišne modele.


Ona također sadrži i kulturološki aspekt, kao i onaj vezan za znanje jer integrira tradicionalna znanja seljaka i domorodačkih zajednica s modernim znanstvenim istraživanjima. Više od poljoprivrede, agroekologija istražuje interakcije između biljaka, životinja, ljudi i okoliša unutar poljoprivrednih sustava.


Konvencionalna poljoprivreda u Europi i svijetu suočava se s nizom izazova. Emisije stakleničkih plinova iz poljoprivredne proizvodnje, osobito metan i dušikov oksid, znatan su dio klimatske krize.


Tlo se iscrpljuje, bioraznolikost opada, a poljoprivrednici su sve ovisniji o skupim vanjskim inputima – umjetnim gnojivima, pesticidima i hibridnom sjemenu. Istodobno, sigurnost opskrbe hranom dovedena je u pitanje klimatskim ekstremima, geopolitičkim poremećajima i globalnim lancima ovisnosti.


Agroekologija nudi pristup koji te probleme nastoji rješavati iznutra – kroz redizajn sustava proizvodnje. Ona predlaže da se polja promatraju kao ekosustavi, a ne samo kao »tvornice hrane«. Cilj je istodobno nahraniti ljude i obnoviti prirodu.


Primjeri agroekoloških praksi


U ovom obliku poljoprivrede, koji vodi računa o kvaliteti tla i potrebama poljoprivrednih kultura, sade se mješovite kulture i prakticira se agrošumarstvo.


To je pak poljoprivredna praksa u kojoj se na istoj površini namjerno kombiniraju drveće i grmlje s poljoprivrednim kulturama i/ili stočarstvom. Ideja je da ta kombinacija stvara ekološke i ekonomske koristi koje su veće od onih koje bi nastale da se svaka komponenta koristi odvojeno.


Osim toga, u agroekologiji umjesto pesticida koriste se kompost i prirodna gnojiva. Biljke se štite uvođenjem korisnih kukaca, a ne ubijanjem štetnika. U okviru agroekologije se također čuvaju domaće sorte i sjemenja. Preferirani ekonomski oblik su zadruge i lokalni opskrbni lanci.


Agroekologija se razlikuje od »organske poljoprivrede« time što nije samo certifikat ili skup tehnika, nego širi okvir koji uključuje i društvenu pravdu, pravednu raspodjelu resursa i demokratičnu kontrolu nad hranom.


Gdje smo sada?


Europska unija je 2020-ih postavila cilj da do 2030. godine 25 posto poljoprivrednih površina bude pod organskom proizvodnjom. Istodobno razvija nove programe za poticanje agroekoloških praksi, uključujući »žive laboratorije« u kojima poljoprivrednici, znanstvenici i lokalne zajednice zajedno testiraju rješenja.


Na Balkanu agroekologija još nema službeni okvir, ali postoje brojni primjeri na terenu. Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Srbija uključene su u europske mreže koje mapiraju i povezuju agroekološke inicijative. Ipak, prepreke su značajne: fragmentirani posjedi, ovisnost o uvozu hrane i slaba podrška proizvođačima.. U vremenu klimatskih promjena, gubitka plodnosti tla i rastućih cijena inputa, agroekologija može pomoći poljoprivredi da postane otpornija i održivija.


Za Hrvatsku i regiju to znači priliku da se poveća samodostatnost u proizvodnji hrane, ojača zaštita prirodnih resursa i potakne razvoj ruralnih zajednica. Agroekologija nije čarobno rješenje, ali jest poziv na promjenu načina na koji promišljamo hranu i poljoprivredu: od kratkoročnog profita prema dugoročnoj otpornosti.


Pitanje koje ostaje otvoreno jest može li agroekologija nahraniti Europu i istodobno obnoviti prirodu. Odgovor će ovisiti o tome koliko će politike, znanost i društvo biti spremni podržati ovu tranziciju – i koliko brzo.