Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

RECENZIJA

TRIPTIH Pogledali smo jednu od trenutačno najgledanijih neengleskih serija na Netflixu

Autor: Marinko Krmpotić

15.03.2023. 08:45
TRIPTIH Pogledali smo jednu od trenutačno najgledanijih neengleskih serija na Netflixu

Foto: Netflix

Becca kreće u istragu koju njezini kolege neće uvijek podržavati, ali će na koncu doći do dramatičnih otkrićaAko ste voljeli odličnu kanadsku TV seriju »Orphan Black« (»Siročad«), koja je sa sjajnom Tatianom Maslany od 2013. do 2017. godine nanizala pet sezona, ili ako vam je – ako ste nešto stariji – odličan film »Dečki iz Brazila«, koji je 1978. režirao Franklin J. Schaffneer, a u njemu briljirali Gregory Peck kao nacist i Laurence Olivier kao lovac na naciste, onda će vam se dopasti i nova Netflixova meksička serija »Tryptich« (u originalu Triada), ili na hrvatskom – »Triptih«.


No, poziv za gledanje osam relativno kratkih (od 38 do 48 minuta) epizoda ove serije dijelu gledateljstva svakako može biti i to što glavnu ulogu ima meksička filmska zvijezda Maite Perroni, koju mnogi pamte iz brojnih meksičkih sapunica kao što je »Oprezno s anđelom«, u kojoj se proslavila kao Marichuy, »Rebelde« i »Moj grijeh«, ali i sasvim solidne triler-serije »Who Killed Sara?« odnosno kao pjevačicu ženskog rock-sastava RBD.


Dramatična otkrića


»Pozivnica« za praćenje je, dakle, poprilično, ali onu najbolju potpisuje vrlo dobar početak prve epizode. U uvodnim scenama pratimo iskusnu psihologinju Juliju Batiz, koja govori o tome kako psihička opterećenja mogu strašno promijeniti čovjeka, a njezine riječi kamera slijedi tako što prati očigledno psihički neuravnoteženu mladu ženu koja s pištoljem ulazi u bolnicu u kojoj psihologinja drži govor.
Njezin je cilj baš doktorica Batiz, ali će prije no što dođe do nje, teško raniti dvoje ljudi te potom s doktoricom otići na vrh zgrade, gdje će biti teško ranjena u policijskoj intervenciji. Štoviše, svima se čini da je mrtva, pa na teren šalju forenzičarku Rebeccu, koja nakon nekoliko sekundi shvati da je žena živa, a još je šokantnije to što joj se ranjena žena u trenutku kad otvori oči obrati s »Rebecca« te potom izgubi svijest.Becca, Aleida i Tamara


Tko je ta žena i kako zna moje ime, pita se Becca, koja ubrzo shvaća još nešto – ranjena žena strahovito joj je slična! Becca kreće u istragu koju njezini kolege neće uvijek podržavati, ali će na koncu doći do dramatičnih otkrića. Naravno, svima koji su uživali u spomenutim naslovima »Orphan Black« ili »Dečkima iz Brazila« sad su stvari puno jasnije.


Riječ je o kloniranju, a posebnost ove serije je to što je cijela radnja – ne kao u spomenutoj TV seriji i filmu izmišljena – već se temelji na istinitoj priči poznatoj iz dokumentarca »Three Identical Strangers« (2018.), koji nam prenosi dramatičnu priču o trojici blizanaca koji su osamdesetih godina prošlog stoljeća u New Yorku živjeli odvojeno jer su pri rođenju silom razdvojeni te odrastali u različitim obiteljima.


U slučaju »Triptiha« blizanci su pretvoreni u trojke, a cijeloj priči dodani su i elementi vezani za mogućnost kloniranja, i to u »režiji« nacističkih ideologa. Sve to skupa ukrašeno je istragom koju provodi Becca, koju glumi Maite Perroni, kojoj su, potpuno logično, povjerene i uloge njezinih sestara blizanki – bogatašice Aleide Trujano, koja je na početku teško ranjena, te striptizete Tamare.


»Sapunasti« obrati


Igrati jednu, a kamoli tri uloge, nije nimalo lako pa se Perroni našla pred vrlo teškim zadatkom koji je odradila solidno, ali ni blizu briljantnoj kreaciji već spomenute Tatiane Maslany, koja je fantastično odglumila te stoga i pobrala brojne nagrade za utjelovljenje pet bitno različitih petorki.


Ni daljnje poredbe s »Orphan Black« ne idu na stranu nove Netflixove serije u kojoj je ipak previše dodira s klasičnim meksičkim sapunicama, napetost prečesto pada, obrati kojih ima podosta poprilično su »sapunasti«, a ni izmjene zbivanja iz prošlosti s onima iz sadašnjosti nisu baš najsjajnije riješene. No, bez obzira na te manjkavosti, »Triptih« je u konačnici sasvim dobra večernja TV zabava koju se isplati pogledati. No, želite li pravu napetost i kvalitetu, onda ipak pogledajte seriju i film koje spominjemo na početku. Znatno su bolji.


Autorica i glumci

Autorica serije »Triptiha« je Leticia López Margalli, iza koje je sasvim solidna, također Netflixova serija »Dark Desire« (»Oscuro deseo«), u kojoj je također glumila Maite Perroni. Uz nju u ovoj seriji svakako treba spomenuti i solidnu ulogu detektiva i Beccinog ljubavnika Humberta, koju je ostvario argentinski glumac David Chocarro, dok je Aleidinog supruga Eugeia dobro oživio meksički glumac Flavio Medina.