Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ruši rekorde

Taylor Swift s trona izvođačica s najviše albuma na broju 1 Billboarda skinula Barbru Streisand

Autor: T.I.

18.07.2023. 10:21
Taylor Swift s trona izvođačica s najviše albuma na broju 1 Billboarda skinula Barbru Streisand

Foto: Wikimedia Commons

„Speak Now (Taylor's Version)“, koji je izašao prije sedam dana, očekivano je zasjeo na broj 1 Billboard liste i postao 12. album Taylor Swift na najvišem mjestuBez sumnje trenutno najpopularnija glazbena zvijezda na planeti, Taylor Swift, nastavlja obarati rekorde.  Nakon što je njena turneja The Eras oborila rekord pretprodaje karata s brojkom od 2,4 milijuna prodanih karata u prvom danu u SAD-u, pa po zaradi u međuvremenu pretekla Madonninu „Sticky & Sweet Tour“, postavivši novi rekord za ženske glezbenice, sad je srušila i rekord što se tiče broja albuma neke izvođačice na prvom mjestu u SAD-u.


Dosad je rekord držala već pomalo zaboravljena Barbra Streisand, čiji je album iz 2016. „Encore: Movie Partners Sing Broadway“ postao njen 11. album na 1. mjestu Billboard liste.


„Speak Now (Taylor’s Version)“, koji je izašao prije sedam dana, očekivano je zasjeo na broj 1 Billboard liste i postao 12. album Taylor Swift na najvišem mjestu. Usput, već je postao i daleko najprodavaniji album ove godine u Americi, s ekvivalentom (tu se računa i striming), od 716 tisuća prodanih primjeraka. Od te brojke na vinilu prodano je u prvom tjednu 268.500 komada, što je najbolje otvaranje još od 1991. godine. Prvo najbolje drži…, Taylor Swift sa svojim prošlogodišnjim izdanjem „Midnight“.
S 12. albumom na broju 1 Swift se izjednačila s Drakeom, puše za vrat Jay-Z-u s 14 i još je daleko jedino od Beatlesa s 19 albuma. No, ni najveći u povijesti više nisu nedodirljivi. Taylor Swift ima tek 33 godine i još hrpu albuma za ponovno nasnimavanje.


Zvijezdi kojoj ide sve od ruke, prošla je i kontroverzna metoda ponovnog snimanja originalnog materijala, koja je u praksi dosad u pravilu prolazila loše.


Ona je s 15 godina potpisla diskografski ugovor po kojem diskografska kuća Big Machine polaže pravo na njene master snimke za njenih prvih šest albuma koliko je ugovor trajao. Kad je 2019. kao velika zvijezda promijenila diskografsku kuću, pokušala je otkupiti prava od kuće Big Machine koja je u međuvremenu promijenila vlasnika, no pred nju su postavljeni nemogući uvjeti. Odgovorila je ponovnim snimanjem svojih starih albuma uz dodatak novih i neobjavljenih pjesama. Uspjelo joj je, nanovo snimljena tri albuma kupuju svi kao da prvi put izlaze, a one stare snimljene za Big Machine nitko. Ostaje joj još tri albuma iz te ere koji nisu ponovno snimljeni i izdani. Ne treba sumnjati da će i oni dogurati do broja 1 na Billboard listi.


To bi bilo već 15, a s obzirom da ne spava na starim lovorikama i gotovo frenetično objavljuje novi materijal (od 2019. do danas izdala je sveukupno šest albuma od kojih su svi zasjeli na broj 1), lako bi se moglo dogoditi da u roku par godina dosegne nezamislivo , da s trona najuspješnijih na Billboard listi skine i slavnu četvorku iz Liverpoola.