ponedjeljak, 26. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dead city

Sjajan peti spinoff kultne “The Walking Dead”: glavni negativac je Hrvat, a bitan je i davni hit Miše Kovača

Autor: Marinko Krmpotić

21.10.2023. 15:41
Sjajan peti spinoff kultne “The Walking Dead”: glavni negativac je Hrvat, a bitan je i davni hit Miše Kovača

Foto: Željko Ivanek kao glavni negativacUopće nije sporno da bi psiholozi, psihijatri, sociolozi pa bome i filozofi itekako mogli puno toga reći o činjenici da je u posljednjih dvadesetak godina zanimanje za teme vezane uz zombije u ljubitelja književnosti, filma i TV serija enormno.


Istina, nije to ništa novo jer je filmski klasik tog podžanra stvorio još 1968. godine američko-kanadski redatelj George A. Romero sjajnim filmom “Noć živih mrtvaca” te ga potom potvrdio nastavcima “Dawn of the Dead” (1978.) i “Day of the Dead” (1985.) priskrbivši si duhovit naziv “kuma svih zombija”.


I dok su od kraja šezdesetih pa do sredine osamdesetih ti zombie filmovi shvaćani polušaljivo, daljna zbivanja u svijetu književnosti (Justin Cronin, Max Brooks, M.R. Carey, Mira Grant, David Wellington…) i filma (Danny Boyle – “28 dana kasnije”, Robert Rodriguez – “Planet Terror”, Ruben Fleischer – “Zombieland”, Marc Foster – “War World Z”, Paul Anderrson – “Resident Evil”…) upućuju na to da je zanimanje za tu vrstu tema iznimno te da kvalitetna obrada može i književnicima i filmašima donijeti ogromnu zaradu.
 Ponajbolji spinoff


To su očigledno shvatili kreatori danas već kultne serije “The Walking Dead” čije je prikazivanje započelo krajem 2010. godine i čiji fanovi su do prošlogodišnjeg zaključka ispratili punih 11 sezona!


Budući da zanimanje nije padalo, uz temeljnu priču počeli su se tijekom tih godina razvijati i dodaci, odnosno nove serije (tzv. spinoff) pa smo tako dosad već svjedočili “odjeljku” nazvanom “Fear of the Walking Dead” (od 2015.), “The Walking Dead: World Beyond” (2020. – 2021.), i “Tales of the Walking Dead (2022.)”, a nedavno je kraju privedeno prvih šest epizoda franšize koja je dobila naziv “The Walking Dead: Dead City”!


I tu nije kraj jer upravo traje “The Walking Dead: Daryl Dixon”, a najavljen je još jedan spinoff koji se zove “The Walking Dead: The Ones Who Live”.


Dakle, u 13 godina uz temeljnu seriju stvoreno je još pet spinoffa, a u planu je i šesti.


Očigledno, zombie fanovi imaju neutaživu glad za sadržajima ovakvih vrsta. No, ono što će svakako privući – štoviše, već je itekako i privuklo – hrvatske gledatelje posljednjoj spomenutoj seriji “izrasloj” iz sage “Walking Dead” svakako je činjenica da je glavni negativac u seriji “The Walking Dead: Dead City” – Hrvat!


Štoviše, riječ je o moćnom i dojmljivom negativcu kojeg odlično utjelovljuje hrvatski glumac Željko Ivanek!


Na svu sreću onih koji žele uspjeh našima, prvih šest epizoda očigledno je samo zagrijavanje jer priča u šestoj epizodi završava tako da je nastavak nužan, a on će se sljedeće godine i dogoditi i to vjerojatno s većim brojem epizoda jer su prve reakcije gledateljstva odlične, a i kritika novi odjeljak temeljne serije uglavnom smatra ponajboljim dosad ostvarenim spinoff projektom franšize “The Walking Dead”.Radnja na Manhattanu


Nekoliko je uzroka brojnim pozitivnim ocjenama, a jedan od njih svakako je i to što su autori nakon dugo vremena radnju iz američkih prostranstava vratili u velegrad, točnije na njujorški Manhattan koji je u tom postapokaliptičnom zombi svijetu morem odvojen od ostatka svijeta i u njega je teško ući, a još teže izaći. To je na jedan način podiglo ritam zbivanja i napetost, a kad se tome doda i zasad kvalitetan scenarij te vrlo dobra gluma, onda je jasno zašto su fanovi franšize “Walking Dead” iznova jako sretni.


Priča je ova – kao svoje utočište u svijetu zombija Manhattan je odabrao The Croat (Željko Ivanek), beskrupolozni i opasni psihopat koji je na tom otoku stvorio svoju vjernu vojsku (Burazi) koja ne samo izgledom (svi nose motociklističke kacige s dodatnim ukrasima) već i krajnjom surovošću vlada nad svim preživjelima koji tu žive, a usput nemilosrdno ubija zombije, “šetače” kako se zovu u Walking Dead svijetu.


The Croat je bivši suradnik isto tako opasnog psihopata Negana od kojeg se, nakon njihovog međusobnog žestokog sukoba, odvojio godinu-dvije prije no što će Neganovi nasilnici zvani Saviors propasti. Nakon sloma njegove grupe, Negan je u bijegu, a traže ga predstavnici Federacije Novog Babilona, jedne od novosnovanih država, koji ga žele kazniti za brojna zlodjela. No, traži ga i Maggie, žena kojoj je pred očima ubio supruga.


Maggie ga ne traži zbog osvete, već stoga što zna da je Croat zarobio njenog sina, tinejdžera Hershela. Jedini način da dođe do njega i da ga oslobodi je taj da potraži pomoć čovjeka koji joj je ubio muža. Maggie to i čini pa oboje uspijevaju doći na Manhattan i kreću u potragu. No Croat zna da su tu, a i zna zašto su tu…Komentari autora


Što je bilo dalje, saznajte sami u (pre)kratkih šest epizoda od kojih svaka na kraju nudi i pojašnjenja kroz kratke komentare autora, a to je Eli Jorné koji u stvaranju cijele franšize sudjeluje gotovo od početka.


No, i bez njegovih pojašnjenja jasno je da je dobar posao napravljen time što je veliki broj likova sveden na tri glavna i nekoliko sporednih, ali vrlo dojmljivih.


Najveće je pozitivno iznenađenje pri tome upravo Ivanek koji izvrsno portretira inteligentnog psihopata, čovjeka koji se po gubitku vlastite obitelji (žena i troje djece) okrenuo krajnjem nasilju u kojem vidi jedinu mogućnost preživljavanja u tom apokaliptičnom svijetu.


Lauren Cohan također je vrlo uspješna u fanovima već jako dobro poznatoj ulozi Maggie, suosjećajne žene koja se u ovoj seriji pretvara u majku koja ne preza ni pred čime ne bi li oslobodila sina.Pokajnik Negan


Još je veću transformaciju, pomalo i nerealnu, doživio Negan (Jeffrey Dean Morgan) koji se od sadističkog nasilnika koji se javlja krajem sedme sezone u ovom spinoffu pretvara u pokajnika kojeg, istina, muče još neke stare psihopatske žudnje i mrakovi, ali u osnovi želi pomoći Maggie, možda i radi nekog svog iskupljenja.


Promjena karaktera Negana vjerojatno je rezultat činjenice da su autori shvatili kako Morgan nije baš bajno u prethodnim sezonama odigrao ulogu negativca.


Jednostavno, plejbojevski izgled Jeffreyja Deana Morgana nikako ne ide uz ulogu suludog psihopata. Odnosno, takvu preobrazbu mogu izvesti samo najveći, poput Anthonyja Hopkinsa koji u filmskom serijalu “Kad jaganjci utihnu” izgleda potpuno normalno. Sve dok mu ne vidite oči i ludilo u njima. To ludilo Morgan nikad nije uspio probuditi.


Ali ga zato u izobilju ima u pogledu Željka Ivaneka koji puno više od Morgana i Cohanove nosi, zasad, ovu seriju čijem se nastavku radujemo, ma koliko Hrvati bili prikazani kao loši dečki.