Nedjelja, 10. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Prvi na top-listi

Rundekov album "Za vašu poslijepodnevnu razonodu" debitirao na broju jedan Top liste prodaje

Autor: Ivana Kocijan

30.12.2022. 10:20
Rundekov album

Foto: Mateo LEVAK

Album Darka Rundeka i Jazz orkestra HRT-aAlbum Darka Rundeka i Jazz orkestra HRT-a, »Za vašu poslijepodnevnu razonodu« (Menart/HRT), debitirao je na broju jedan Top – liste prodaje, objavila je Hrvatska diskografska udruga.Album je objavljen na dvostrukom vinilu i CD-u na kojima se nalazi 12 Rundekovih pjesama snimljenih s Jazz orkestrom HRT-a, u aranžmanima Mirona Hausera, Luke Žužića i Maka Murtića. Uz Rundeka su se, u ulozi pjevača, našli još i Maja Rivić i Igor Pavlica.
“Imati najprodavaniji album u tjednu darivanja posebna je čast jer poklanjamo s ljubavlju nešto što smatramo vrijednim“, poručio je tim povodom Darko Rundek koji je o radu na albumu rekao:


“Suradnja s Jazz Orkestrom HRT-a bila je ostvarenje mojih dječačkih snova. U to dječačko doba, svaki dan popodne je na radiju išla emisija »Za vašu poslijepodnevnu razonodu« (njezin se naziv na novinskim radioprogramima tako pisao) u kojoj smo slušali snimke izvedbi najvećih svjetskih jazz big bandova i njihove suradnje s pjevačima poput Elle Fitzgerald ili Franka Sinatre…


Ta se glazba neprimjetno upisala u moje unutarnje reference kada sam počeo skladati i taj je utjecaj lako prepoznati u mnogim mojim kompozicijama”.


Mironu Hauseru projekt Darka Rundeka i Jazz orkestra HRT-a bila je dosad najdraža suradnja s jazz orkestrom o čemu je rekao:


“Kao idejni začetnik projekta u svojoj glavi bio sam samo mali dječak koji sada ima priliku raditi projekt s umjetnikom kojeg sam kao tinejdžer slušao s društvom u pulskim ljetnim noćima, negdje uz more.


Mi, kao jazz glazbenici, gotovo uvijek imamo ideje koje su malo pomaknute, čak sulude te prilikom tzv. crossover suradnji, moramo biti spremni na mnoge kompromise. Kada sam s g. Rundekom dogovarao suradnju, svaki njegov prijedlog ili opaska meni je zvonila kao neka ideja koje se ja još nisam stigao sjetiti.


Osjećao sam se kao da imam potpunu slobodu. Slobodu da se izrazim kao umjetnik, točno onako kako želim“.