Petak, 24. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Nova pjesma

Riječka pjevačica Ana Kabalin predstavila je treći samostalni singl "Nikad ne"

Autor: Ivana Kocijan

21.12.2022. 08:57
Riječka pjevačica Ana Kabalin predstavila je treći samostalni singl

Foto: Doringo

Intimna pjesma vječne tematikeRiječka pjevačica Ana Kabalin predstavila je novu pjesmu »Nikad ne«, intimnu ispovijest posebnu po tome što prvi put donosi Anu kao autoricu teksta koja svojom sugestivnošću i atmosferom budi nostalgiju, ali i optimizam koji je postao njezin zaštitni znak.


Foto: Doringo

Foto: Doringo


Karizmatična i svojstvena interpretacija izvrsno su dopunili glazbu Zorka Opačića, široj javnosti poznatog kao autora glazbe riječkog benda Fit. Mnogi će već pri prvom slušanju osjetiti takav »fitovski« štih, pitku i ugodnu pjesmu koja je aktualna izvan vremenskih okvira. Iako ideja o pisanju autorskih tekstova i kroz njih otkrivanju svoje intime Ani nikad nije bila bliska, u ovoj situaciji su se jednostavno poklopile dobra atmosfera i odličan tim suradnika.


“Sve je jednostavno sjelo na svoje mjesto već pri prvim dogovorima i, naravno, vrlo brzo je postalo jasno da ću svoju odluku da nikad neću pisati tekstove za svoje pjesme promijeniti u: nikad ne reci nikad”, kroz smijeh je rekla Ana.
Nakon sjajnih singlova »Vrijeme iza nas« i »Još uvijek sanjam«, njezinu novu pjesmu producentski i instrumentalno (solo na slide gitari) ponovo potpisuje Neno Belan, ostale gitare Zorko Opačić, dok je bubnjeve odsvirao Alen Tibljaš.


“Pjesma je intimna, tema je vječna, istovremeno univerzalna, jer svatko od nas snove, ljubav i emocije doživljava na svoj način i drži skrivene u nekom kutku sebe kao predivne osjećaje. U tome i jest ljepota ove pjesme zbog koje sam posebno uzbuđena jer sam prvi put napisala tekst i otpjevala ga.


Pritom mi se svidjela upravo sloboda stvaranja koja daje vjetar u leđa za daljnji rad i u kojoj su me nesebično podržali Zorko Opačić i Neno Belan i na tome im puno hvala”, dodala je.


Pjesma ne bi bila potpuna da videospot za nju nije snimljen u Rijeci, gradu koji je formirao i usmjerio Anu ne samo glazbeno, već i kao osobu. Scene nekih od riječkih najpoznatijih vizura i interijera uklopljene su u video za koji režiju, kameru i montažu potpisuje Dinko Čvorić Doringo.


Podsjetimo, Ana Kabalin prvenstveno je studijska pjevačica i live izvođačica. Ljubav prema glazbi gaji od najranijeg doba kada je započela klasično glazbeno obrazovanje u Osnovnoj glazbenoj školi »Ivan Matetić Ronjgov« – smjer klavir.


Prva iskustva u javnim nastupima, važnosti scenskog pokreta te iskustvo rada u grupama stekla je u legendarnim Putokazima. Tijekom rada s njima počela se baviti snimanjem pratećih vokala i javnim nastupima za razne izvođače. Kao solistica započela je nastupati nakon ulaska u grupu Metrobolik u kojoj je djelovala 7 godina.


Za to vrijeme objavila je i tri samostalna singla »Menefrego« (2006.), »Dogodi se« (2006.) i »Humana« (2007.). U međuvremenu svojim karakterističnim vokalom dolazi u fokus velikih glazbenih umjetnika s kojima započinje dugogodišnje suradnje od kojih neke traju do današnjih dana.


Neki od najznačajnijih su svakako Oliver Dragojević, Tereza Kesovija, Tony Cetinski, Radojka Šverko, Neno Belan i Parni valjak u kojem je stalni prateći vokal zadnjih 10 godina. Paralelno sa svim tim djelovanjima, dvaput je nastupila na Eurosongu – 2003. godine kao prateći vokal našoj predstavnici Claudiji Beni, te 2008. kao prateći vokal predstavniku Crne Gore.


Sudjeluje i u projektima velikog niza domaćih i stranih izvođača, a u svom radu svakako ističe da osim što pjeva, radi često i kao koautorica glazbe i vokalna aranžerka.