ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Do kraja studenog

Počinje potraga za nasljednikom Leta 3: otvoren natječaj za Doru 2024.

Autor: Ivana Kocijan

16.09.2023. 08:58
Počinje potraga za nasljednikom Leta 3: otvoren natječaj za Doru 2024.

Hrvatska radiotelevizija objavila pravila za izbor hrvatskoga predstavnika za Pjesmu EurovizijeHrvatska radiotelevizija jučer je objavila pravila za izbor hrvatskoga predstavnika za pjesmu Eurovizije – Dora 2024. Javni natječaj otvoren je od jučer do 30. studenog.


Stručni ocjenjivački sud će na temelju natječaja odabrati najviše 28 pjesama i 4 rezerve. Na javni natječaj mogu biti prijavljene samo pjesme koje nisu javno izvođene niti na bilo koji način javno objavljene, a za koje autori glazbe i teksta raspolažu pravima prema tekstu natječaja. Kriterij za odabir pjesama je isključivo umjetnička vrijednost s naglaskom na kvalitetu glazbe i stihova te cjelokupnog djela.


Natjecanje za Doru 2024. izravno će se prenositi na programima HTV-a, platformi HRTi i na mrežnim stranicama HRT-a www.hrt.hr, u veljači 2024. godine, kad ćemo doznati tko će postati nasljednik Leta 3 i »Mame ŠČ!« i predstavljati Lijepu Našu na izboru u Malmö Areni u Švedskoj u svibnju sljedeće godine.

Počinje potraga za nasljednikom Leta 3, Foto: Vedran Karuza

Do 30. studenog izvođači koji žele na Doru 2024. moraju poslati prijavu koja sadrži: ispunjenu prijavnicu s podacima o autorima i izvođaču/izvođačima (ime, prezime, adresa prebivališta ili boravišta i kontakt) koja sadrži potvrdu da prijavitelj razumije i prihvaća odredbe Pravila za izbor hrvatskog predstavnika i pjesme za pjesmu Eurovizije – Dora 2024. i GPDR-a; studijsku finalnu masteriranu snimku skladbe online prijavom u mp3 formatu, s istim izvođačem koji će je izvesti i na Dori 2024. otpjevanu na hrvatskom ili nekom drugom službenom europskom jeziku, te tekst prijavljene skladbe; suglasnost o uređenim autorskim, izvođačkim i fonogramskim pravima za prijavljenu pjesmu; izjavu za gornju točku ako je primjenjivo; izjavu zakonskog zastupnika ako je izvođač maloljetna osoba; dokaz o državljanstvu; suglasnosti autora glazbe, autora teksta, izvođača i nositelja prava proizvođača fonograma.


Odluku o tome kako će izgledati natjecanje, hoće li biti polufinalnih večeri ili samo jedna večer, HRT će donijeti do 10. siječnja. U natječaju se navodi da će izvedba pjesme na završnoj večeri Dore biti izvedena uživo s glavnim vokalom, a ostavljena je opcija da se koriste nasnimljeni prateći vokali ili da oni budu izvedeni uživo zajedno s glavnim izvođačem.


Službeni spot na eurovizijskom kanalu bit će onaj s Dore 2024., a ako izvođač na vrijeme dostavi službeni spot, HRT će to prijaviti EBU-u kao službeni spot. Osim toga, pobjednik Dore do 5. siječnja mora dostaviti HRT-u službeni spot za svoju pjesmu ili lyrics video.