Četvrtak, 13. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

38 kategorija

Otvorene prijave za 31. izdanje glazbene nagrade Porin

Autor: Claudia Bošković

19.09.2023. 10:00
Otvorene prijave za 31. izdanje glazbene nagrade Porin

Foto: FILIP KOVAČEVIĆ

Prijave se odnose na radove objavljene do 30. studenog 2023. godine. Ako postoji interes kandidata da rad objavljen u prosincu tekuće godine uđe u konkurenciju, prijava će biti prihvaćena, ali onda ne ulazi u konkurenciju sljedeće izborne godineOtvaranjem procedura prijava službeno je započelo 31. izdanje najvažnije glazbene nagrade Porin. Prijave izdanja za ukupno 38 kategorija trajat će do 1. prosinca, a odnose se na radove objavljene u izbornoj godini zaključno s 30. studenim. Ako postoji interes kandidata da rad objavljen u prosincu tekuće godine uđe u konkurenciju, prijava će biti prihvaćena, ali onda ne ulazi u konkurenciju sljedeće izborne godine.


U takvom slučaju, radovi objavljeni u prosincu ove godine mogu biti prijavljeni do 5. siječnja 2024.


Minimalno deset prijava


Nekoliko je noviteta u ovogodišnjoj proceduri prijava za Porin. Umjesto dosadašnjih minimalnih pet prijava da bi se kategorija održala, treba biti minimalno deset prijava. Ako ne bude dovoljan broj prijava u tekućoj godini u nekoj kategoriji, prebacit će se za dogodine.
Ukidanjem zatvorenih glasačkih tijela za klasiku, jazz, aranžman itd. svaki glasač smije glasati u kategoriji koja ga zanima, ali sveukupno u 15 kategorija: za prve tri kategorije (Album godine, Pjesma godine, Novi izvođač) plus još 12 po izboru. U kategoriji Pjesma godine iznimno se održava 0. krug tjedan dana prije 1. kruga glasanja. Glasači od svih ponuđenih prijava daju svoj glas za 10 prijedloga, a 20 prijedloga s najvećim brojem glasova ulazi u konkurenciju za 1. krug.


U svim kategorijama osim Albuma godine mogu se prijaviti albumi koji imaju 51 posto materijala iz zadnje dvije godine (izborne i prethodne), a takav album mora biti objavljen u fizičkom obliku i adekvatno opremljen. Album mora sadržavati barem 7 skladbi ili 35 minuta glazbenog materijala.


U žanrovske kategorije uveden je EP ili Extended play (izuzev kategorija Album godine, Najbolji koncertni album, Najbolji album za djecu, Najbolji album raznih izvođača, Najbolji album jazz glazbe i Najbolji album klasične glazbe) koji mora imati minimalno četiri snimke iz izborne godine i minimalno jedanaest minuta trajanja, a ne može konkurirati za album godine.


Digitalna izdanja mogu konkurirati pod uvjetom da je izdanje u legalnoj distribuciji na internetu, te da zadovoljava osnovne profesionalne produkcijske standarde. Sve prijavljene snimke obavezno moraju biti popraćene dodatnim podacima: godinom nastanka i datumom objave.


Glasovanje putem aplikacije

Snimke i izdanja za Glazbenu nagradu Porin mogu prijavljivati autori, izvođači, diskografi, novinari, glazbene institucije, ali i svi građani Republike Hrvatske slanjem maila na [email protected] s naznakom maila »Prijava« nakon čega će dobiti detaljne upute. Glasanje će biti isključivo putem online aplikacije, a od sljedeće godine uvodi se pravilo isključenja za one koji nisu glasali tri godine zaredom.

Nove kategorije


Najbolji album za djecu je bijenalna kategorija, a dodjeljuje se ove godine. U kategoriji Najbolji aranžman mogu konkurirati samo raspisani aranžmani za bilo koji oblik orkestra ili komorni sastav, po pravilima struke za koji je potrebno priložiti partituru.


Prihvaćaju se isključivo prijave do dva autora pojedinog aranžmana, čiji doprinos skladbi mora biti zamjetan i prepoznatljiv. U kategoriji Producent godine uz prijavu producenta navode se minimalno tri skladbe ili jedan album, a maksimalno pet radova (skladbi ili albuma) po izboru producenta. Mogu konkurirati producentski timovi (najviše dva producenta) no članovi producentskih timova ne mogu konkurirati samostalno s istim projektima.


Novost je i kategorija Najbolji album međužanrovske glazbe, za albume ili EP glazbe koja se ne uklapa ni u jednu postojeću, ponuđenu kategoriju.


Kategorije Najbolji tematsko-povijesni album, kao i Najbolji album pop-folklorne glazbe su ukinute, a albumi koji bi konkurirali u ovoj kategoriji mogu se prijaviti u kategoriju Najbolji album zabavne glazbe. Album koji ne može konkurirati u albumskim kategorijama ne može konkurirati niti samo za likovno oblikovanje albuma.