Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

2 C°

Glazbeni spektakl

Otkriven grad domaćin u kojem će se iduće godine održati Eurosong

Autor: Portal Novilist.hr

07.07.2023. 15:40
Otkriven grad domaćin u kojem će se iduće godine održati Eurosong

Foto: Foto. YouTube ScreenshotSVT i EBU odabrali su grad Malmö na jugu Švedske za domaćina 68. natjecanja za pjesmu Eurovizije koja će se održati u svibnju 2024. godine.Odabir dolazi nedugo nakon Loreenine povijesne pobjede u Liverpoolu ranije ove godine s pjesmom “Tattoo”, čime je postala prva žena koja je dva puta pobijedila na natjecanju za pjesmu Eurovizije i time Švedskoj donijela sedmu pobjedu na natjecanju.
Veliko finale 68. natjecanja za pjesmu Eurovizije održat će se u subotu 11. svibnja u Malmö Areni s polufinalnim večerima ranije istog tjedna u utorak 7. svibnja i četvrtak 9. svibnja.


Malmö je odabran za dobrodošlicunakon procesa ispitivanja objekta, kao i mogućnosti smještaja tisuća gostujućih izaslanstava, gostujućih ekipa, obožavatelja i novinara.


Martin Österdahl, izvršni supervizor Eurosonga, rekao je: “EBU je oduševljen što je Malmö odabran kao grad domaćin za Eurosong 2024.


Malmö ima posebno mjesto u povijesti natjecanja, nakon što ga je uspješno ugostio prvo 1992., a zatim 2013. – nakon Loreenine posljednje pobjede. Uzbuđeni smo što se vraćamo u ovaj živahni i dinamični grad koji je pokazao da ima prostore i infrastrukturu koji su savršeni za održavanje najvećeg svjetskog glazbenog događaja uživo.


Posvećenost Malmöa raznolikosti, inkluzivnosti i inovativnosti savršeno je usklađena s duhom natjecanja. Nadalje, njegova kompaktna veličina i dobro razvijena prometna infrastruktura znači da će se svi uključeni u natjecanje, uključujući izaslanstva, medije i obožavatelje, moći lako kretati gradom.


Predanost održivosti i zelenim inicijativama također je savršeno usklađena s našim vlastitim vrijednostima, što ga čini idealnim gradom domaćinom za 68. natjecanje za pjesmu Eurovizije.


Malmöova ponuda pokazala je veliku strast prema natjecanju za pjesmu Eurovizije i imam puno povjerenje u njihovu sposobnost da stvore nezaboravno iskustvo koje će okupiti obožavatelje, umjetnike i gledatelje diljem svijeta. Zajedno s Host Broadcasterom SVT, stvorit ćemo izvanrednu proslavu glazbe, jedinstva i različitosti koja će osvojiti svijet u svibnju sljedeće godine”.


Ebba Adielsson, izvršna producentica SVT-a za Pjesmu Eurovizije 2024. dodala je: “Primili smo snažne, uvjerljive i kreativne prijedloge iz nekoliko gradova na čemu smo iznimno zahvalni. Kada smo konačno imali sve mogućnosti, napravili smo sveobuhvatnu procjenu kako bismo razmotrili sve čimbenike uključene u organizaciju ovog velikog događaja.


Malmö je na kraju odabran jer je zadovoljio sve kriterije i pruža lokaciju s izvrsnim mjestima te je grad u kojem se svi oni koji dolaze na Eurosong mogu lako kretati. Malmö je također čvrsto predan pružanju prilike onima koji ga posjećuju i koji žive u gradu da sudjeluju u svečanostima”.


“Ponosni smo i sretni što ponovno pozdravljamo natjecanje za pjesmu Eurovizije u Malmöu”, rekla je Katrin Stjernfeldt Jammeh, predsjednica gradskog općinskog izvršnog odbora, nadodavši: “Malmö će pružiti isti nevjerojatan osjećaj kao 2013. – ali s novim iskustvima 2024. Imamo modernu i održivu infrastrukturu te volju i kapacitet da organiziramo pravi festival za sve uzraste”.


Malmö će postati treći grad koji će ugostiti najveći svjetski glazbeni događaj ukupno tri puta. Švedska prijestolnica Stockholm i susjedni Kopenhagen također su bili domaćini tri puta, a samo su London, Luxembourg City i Dublin bili domaćini više natjecanja.


Sama Švedska bit će domaćin Eurosonga po sedmi put 2024. godine, nakon što je prethodno organizirala natjecanje u Stockholmu 1975., 2000. i 2016. te u Göteborgu 1985. godine.


Očekuje se da će ulaznice biti puštene u prodaju za 9 nastupa, uključujući generalne probe, a u prodaji se očekuju kasnije ove godine, stoji u priopćenju EBU Communications.