Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

2 C°

Izjednačenje rekorda

Njemački ratni film "Na zapadu ništa novo" zaradio čak 14 nominacija za nagrade Britanske filmske akademije

Autor: T.I.

19.01.2023. 18:25
Njemački ratni film

Foto: Netflix

Ovaj teški i turobni film o zadnjim danima 1. svjetskog rata na zapadnom bojištu na njemačkom je jeziku što mu je donijelo izjednačenje rekorda po broju BAFTA nominacija za jedan film na ne-engleskom jeziku. Prije njega, isto je prošao “Crouching Tiger Hidden Dragon”, kineski film Anga Leeja, prije 23 godineNastavlja se sezona nagrada za filmska ostvarenja, nakon što je nekad poslije Oscara medijski najeksponiranija nagrada Zlatni globus prošla u relativnoj tišini, s obzirom na friško okaljani ugled Udruge stranih novinara u Hollywoodu koja nagrade dodjeljuje.


Danas su, naime, objavljene nominacije za najveću britansku filmsku nagradu tamošnje Akademije „filmske i televizijske umjetnosti“. Najveći broj nominacija uključujući i onu najbitniju, za najbolji film, predvodi filmska prerada anti-ratnog romana „Na zapadu ništa novo“ Ericha Marie Remarquea s 14 nominacija koji se već neko vrijeme može gledati na Netflixu.


Ovaj teški i turobni film o zadnjim danima 1. svjetskog rata na zapadnom bojištu snimljen je u njemačko-američkoj produkciji i na njemačkom je jeziku što mu je donijelo izjednačenje rekorda po broju BAFTA nominacija za jedan film na ne-engleskom jeziku. Prije njega, isto je prošao “Crouching Tiger Hidden Dragon”, kineski film Anga Leeja, prije 23 godine.
Najveći broj nominacija za BAFTA nagrade ikad pokupio je „Gandhi“ iz 1982., njih čak 16.


Osim što je nominiran u kategorijama za najbolji film i dakako za najbolji film na ne-engleskom jeziku, „Na zapadu ništa novo“, zaradio je nominaciju za najboljeg  redatelja, adaptirani scenarij, sporednog glumca, originalnu glazbu, glumačku postavu, kameru, montažu, dizajn produkcije, kostimografiju, šminku i frizuru, zvuk i specijalne vizualne efekte.


Deset nominacija zaradila je irsko-britanska crna tragikomedija “The Banshees of Inisherin” s irskim internacionalcima Collinom Farrellom i Brendanom Gleesonom u glavnim ulogama, a isti broj je prikupila američka SF komedija o kineskim imigrantima „Everything Everywhere All At Once“.


Slijedi Luhrmanova biografska glazbena drama „Elvis“ s devet nominacija, a psihološka drama „Tár“ s Cate Blanchett u glavnoj roli prikupila je pet. Zanimljivo, svih pet filmova s najviše nominacija, nominirani su u kategoriji za najbolji film. Što će reći da se ovaj put poklopila kvaliteta i kvantiteta.


Zanimljivo, neki naslovi koji slove kao mogući favoriti za nagradu Oscar, poput biografske drame Stevena Spielberga „The Fabelmans“ nisu prošli kod engleskih članova filmske akademije. Spomenuti film, koji je – usput rečeno – dobio Zlatni globus za najbolje filmsko ostvarenje, zaradio je tek jednu nominaciju, i to za originalni scenarij.


Kompletan popis  nominacija za BAFTA nagrade možete pogledati ovdje.


Ceremonija proglašenja pobjednika bit će održana 19. veljače u Londonu.