Nedjelja, 14. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Domaći hitovi

Na Netflixu uskoro će se naći sveobuhvatna ponuda filmskog sadržaja iz Lijepe Naše

Autor: Ivana Kocijan

16.09.2023. 09:11
Na Netflixu uskoro će se naći sveobuhvatna ponuda filmskog sadržaja iz Lijepe Naše

Foto: Promo, Dino Možek

Brojni hrvatski filmovi stižu na najveću globalnu streaming platformuNa Netflixu, najvećoj globalnoj streaming platformi, uskoro će se naći sveobuhvatna ponuda hrvatskog filmskog sadržaja, što predstavlja dosad najznačajniji iskorak u prepoznavanju i plasiranju domaće kinematografije na streaming scenu.


Već ovog tjedna korisnici Netflixa u Hrvatskoj imaju priliku uživati u dva najgledanija recentna naslova hrvatske kinematografije. Prvi je dugometražni animirani film »Cvrčak i Mravica« koji je pogledalo više od 75 tisuća gledatelja u hrvatskim kinima, a koji je na Netflixu dostupan od prošlog tjedna, a od ovog tjedna na toj je streaming platformi i najveći prošlogodišnji domaći kinohit koji je u kinima pogledalo gotovo 55 tisuća gledatelja, komedija Ljubomira Kerekeša »Marginalci«.


»Cvrčak i Mravica« prvi je hrvatski animirani film rađen u 3D tehnici animacije. Po mnogočemu jedinstven i važan projekt moderne hrvatske kinematografije, djelo je inovativnog studija Diedra iz Zagreba, u koprodukciji Zagreb filma. Glasove likovima u filmu posuđuju Tara Thaller, Marko Petrić, Filip Vidović, Jadranka Krajina, Katarina Madirazza, Hrvoje Kečkeš, Dušan Bućan, Mladen Vasary, Luka Petrušić, Domagoj Janković, Damir Martinović Mrle i drugi, dok su songovi djelo Gordana Muratovića, tj. Coca Mosquita.
Film u režiji Luke Rukavine prati avanture Cvrčka koji sanja o glazbenoj karijeri i Mravice koja mu pokušava pokazati vrijednosti marljivog rada. »Cvrčak i mravica« je film domaće produkcije koji će se još godinama prikazivati u sklopu organiziranih i školskih projekcija i već ga se sada može svrstati među najbolja filmska otvaranja u novijoj hrvatskoj povijesti. Koliko je ovaj film važan za hrvatsku kinematografiju te širenje filmske i audiovizualne kulture i specifičnih znanja vezanih uz audiovizualno stvaralaštvo, dokazuju brojne pozitivne reakcije djece, odgojitelja i roditelja.


S druge strane, »Marginalci« su u kinima diljem Hrvatske ispisali povijest domaće kinematografije kao prvi niskobudžetni nezavisni film koji je postao veliki kinohit te najgledaniji domaći film 2022. godine. Radi se o komičnoj priči produkcije Kerekesh Teatra i Ljubomira Kerekeša koja na duhovit način prikazuje život grupe ljudi na rubu društva koji se bore s vlastitim demonima i traže svoje mjesto pod suncem. U filmu glume Ljubomir i Jan Kerekeš, Ana Begić Tahiri, Ksenija Marinković, Draško Zidar, Marija Krpan i Mijo Pavelko.


Nakon filmova »Dnevnik Pauline P« i »Nosila je rubac črleni« te drugih navedenih naslova, na Netflixu će hrvatskim korisnicima postati dostupni i filmovi: »Narodni heroj Ljiljan Vidić«, »Šegrt Hlapić«, »Svećenikova djeca«, »Koja je ovo država«, »Sonja i bik«, »Moj dida je pao s Marsa«, »Maršal«, »Ustav Republike Hrvatske«, »Ufuraj se i pukni« i »Kauboji«.


Ugovoreni portfelj između Blitz grupe i Netflixa označava važan trenutak za domaću kinematografiju jer će utjecati na vidljivost domaćega filma te pomoći razvoju hrvatske kinematografije i oporavku cjelokupne industrije stvarajući nove prilike za kreatore sadržaja i producente.