Utorak, 20. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Uz tradicijski nakit

MISS UNIVERSE Predstavljena nacionalna haljina koju će nositi Arijana Podgajski

Autor: Sandy Uran

23.12.2022. 08:39
MISS UNIVERSE Predstavljena nacionalna haljina koju će nositi Arijana Podgajski

Foto: PROMO

Lijepo Zagorje kao inspiracijaBrendiranje etnopriče i ljepote savršeni je recept. Naime, kako doznajemo, u prostorijama Hrvatske etnokuće Materina priča u zagrebačkoj Preradovićevoj ulici predstavljena je nacionalna haljina kojom će Arijana Podgajski, Miss Universe Hrvatske predstavljati Krapinsko-zagorsku županiju, a time i Hrvatsku na svjetskom izboru Miss Universe, u segmentu nacionalnih kostima.


Arijana Podgajski, 20-godišnja je studentica ekonomije na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta koja je titulu Miss Universe Hrvatske 2022. ponijela krajem svibnja u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade u Zagrebu. S prvim danima nove godine putuje u Ameriku, na svjetski izbor Miss Universe koji će biti održan u New Orleansu 14. siječnja 2023.


Bajka na dlanu


Iz tima Miss Universe Hrvatske tim su povodom prenijeli poruku vlasnika licence Vladimira Kraljevića.
– Odsrca zahvaljujemo županu Željku Kolaru i Turističkoj zajednici Krapinsko-zagorske županije jer su prepoznali mogućnost ogromne promocije Zagorja i naše »Zelene Hrvatske« na svjetskoj pozornici kao što je svjetski izbor Miss Universe te nam dozvolili upotrebu logotipa »Bajka na dlanu«.


Neizmjerno vam hvala i na pomoći u opremanju Arijane koja će uz nacionalnu haljinu nositi tradicijski nakit, zlatna licitarska srca koja je izradila Zlatarnica Vrančić iz Zaboka te vrijednim poklonima koje će dijeliti ostalim natjecateljicama i domaćinima, rekao je Kraljević.


U priopćenju je navedeno i kako predstavljanje u takozvanim nacionalnim kostimima na svjetskom izboru Miss Universe predstavlja jedan od najzanimljivijih segmenata priprema za veliki finale i fanovi iz cijeloga svijeta obožavaju vidjeti šarenilo i maštovitost kreatora, kostima i instalacija. Tom šarenilu Hrvatska će se pridružiti u nešto umjerenijem izdanju, no još uvijek na način da se istakne naša baština i prirodne ljepote.


Lana Obad Jurič, Arijana Podgajski, Ivana Mišura Vlaović i Ivana Delač


– Inspiraciju za izradu ove nacionalne haljine crpimo iz ogromnog bogatstva naše baštine, a kako nam Arijana dolazi iz Krapine, odlučili smo svijetu predstaviti prelijepo Zagorje i sve ono što ga čini lijepim – njegove zelene brežuljke, termalne izvore, čiste rijeke i rječice, prelijepu prirodu, povijest i zato nam je baza tradicionalna ručno tkana lanena haljina, na čiju prednju stranu je mlada akademska slikarica Antonia Maričević ručno oslikala promotivni logotip Krapinsko-zagorske županije »Zagorje, bajka na dlanu«.


Uz ovo umjetničko djelo pridružujemo se globalnoj kampanji »Zeleno je in«, rekla nam je Mina Petra, kreatorica nacionalne haljine.


Veliko uzbuđenje


Na predstavljanju nacionalne haljine prisutan je bio i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te voditeljica Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar. Uzbuđenje zbog odlaska na svjetski izbor, ali i prvog puta u Ameriku, nije skrivala ni Arijana Podgajski.


– Jako sam uzbuđena i sretna što mi se pružila ova jedinstvena prilika predstavljati Hrvatsku na svjetskoj pozornici kao što je Miss Universe. To se zaista događa jednom u životu.


Meni je dodatno uzbuđenje jer ću prvi put letjeti avionom i to u Ameriku, u New Orleans, po mnogima jedan od najljepših američkih gradova. Drago mi je što ću u Ameriku ponijeti i djelić svojeg Zagorja noseći ovaj nacionalni kostim, ali i plašt koji vam ne smijemo još pokazati.


Jedino smijem reći da me podsjeća na zelene zagorske brežuljke koji okružuju moj zavičaj i licitarska srca koja su simbol simpatije, odanosti i ljubavi, što je poruka koju želim podijeliti sa svijetom, rekla je naša Miss Universe.


Arijana u New Orleans neće otputovati praznih ruku. Kao zanimljivost valja istaknuti da će na svjetskom izboru Arijana nositi tradicijski nakit iz zlatarne Vrančić, utemeljene 1990. godine. Za ostale natjecateljice i za svoje domaćine Arijana će ponijeti poklone koje je za nju pripremila Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije.